Wyśmienite pierogi z kurkami

Pierogi z kurkamiPostanowiłyśmy razem z mamą przygotować coś z jej dzieciństwa. Pierogi z kurkami przygotowywano w jej rodzinie na wakacyjny przyjazd gości. Ja jadłam je pierwszy raz i muszę przyznać, że były wspaniałe. Moja ciocia (nota bene specjalistka od pierogów) powiedziała, że były to najlepsze pierogi jakie jadła. Przenieśmy się więc dobrych kilkanaście lat wstecz i spróbujmy ówczesnego przysmaku.

Ciasto na pierogi:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła
  • ok. 3/4 szklanki gorącej wody (tyle ile wchłonie mąka)
  • opcjonalnie: 1/3 łyżeczki suchych drożdży (ciasto jest wtedy bardziej elastyczne)

Farsz:

  • 750 g świeżych kurek
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka smalcu (olej/masło w wersji vege)
  • sól
  • pieprz

Zaczynamy od farszu. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej – gdy będziemy mieli gotowy, pierogi zrobimy nawet w 30 minut. Kurki dokładnie płuczemy i oczyszczamy. Następnie gotujemy je na małym ogniu przez pół godziny w osolonej wodzie (może wydawać się długo, ale tak je przygotowywano kiedyś za czasów mamy). Po tym czasie odlewamy wodę, a kurki studzimy i dokładnie siekamy na mniejsze części. Cebulę kroimy w małą kostkę i smażymy na rozgrzanym smalcu (oleju lub maśle) do zeszklenia, dodajemy pokrojone kurki i dusimy przez 5-7 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia. Farsz gotowy.

Do mąki dodajemy sól, jajko, drożdże. Mieszamy do połączenia. W czajniku zagotowujemy wodę. Wlewamy do szklanki, dodajemy łyżkę masła (pokrojonego na małe części), mieszamy, a gdy się rozpuści wlewamy do mąki i mieszamy łyżką. Gdy składniki się połączą – zagniatamy. Zagniatamy dotąd, aż ciasto będzie elastyczne. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką. Starajmy się rozwałkować jak najcieniej – pierogi będą smaczniejsze. Wycinamy kółka szklanką lub foremką do pierogów. Nakładamy po czubatej łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi – ręcznie lub za pomocą wspomnianej foremki.

Pierogi z kurkami wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju (aby się nie sklejały) i gotujemy przez ok. 2 minuty od wypłynięcia. Pyszne są podane tradycyjnie – z tłuszczykiem, cebulką i skwarkami. Inna wersja, wegetariańska, to polanie ich rozpuszczonym masełkiem wraz z dwoma łyżeczkami rozmarynu lub tymianku.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

9 Odpowiedzi na Wyśmienite pierogi z kurkami

  1. Łasuch w kuchni napisał/a:

    A ja nigdy nie jadłam kurkowych pierogów. I niestety coś mi się wydaje, że muszę się najeść Twoimi zdjęciami, bo u mnie w rodzinie chętnych do lepienia pierogów ostatnio nie ma. Rozleniwiło się towarzystwo i tyle:-(

  2. Samantha napisał/a:

    Z checia zjadllabym takie pierogi ! Musza byc przepyszne

  3. Dzikowiec napisał/a:

    Faktycznie wyśmienite! Wyglądają jak z obrazka! Jeszcze nigdy takich nie jadłam. Ale mi narobiłaś apetytu!!!!

  4. Magda111 napisał/a:

    na pewno są wyśmienite bo aż ślinka mi na nie cieknie:)
    pozdrawiam

  5. Patyska napisał/a:

    Mam frika na punkcie kurkowych pierogów. Cudne są te Twoje!

  6. Tomek gotuje napisał/a:

    Z chęcią bym się przeniósł nad talerz takich pierogów 😉

  7. iza napisał/a:

    rewelacyjnie wyglądają

  8. Mgiełka napisał/a:

    Witam, moja babcia do farszu dodawała jeszcze 2 jajka na twardo drobno posiekane i odrobinę posiekanej pietruszki, smakują jeszcze lepiej:)
    Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)