Przepisy: Podróże

  • Kuchnia gruzińska

    Dodano w śr, 03/12/2014 - 1:54

    Gruzja - jedzenieKuchnia gruzińska kojarzyła mi się tylko z tłustym mięsem zagryzanym chaczapuri oraz uroczymi pierożkami chinkali. To i tak dużo, bo jeszcze kilka lat temu nawet tyle bym nie wiedziała. Jednak to wyobrażenie okazało się zupełnie niekompletne! Po pobycie w Gruzji już wiem, czemu uważa się kuchnię gruzińską za jedną z najlepszych na świecie. Chciałabym pokazać Wam elementy i dania z tradycyjnej gruzińskiej supry. Supra to kolacja, na której nie dostaniemy wydzielonej porcji na talerzu. Dania będą powoli donoszone, a puste półmiski (w[…]

  • Czy warto jechać do Gruzji? cz. II – Adżaria

    Dodano w pon, 01/12/2014 - 12:01

    Gruzja - BatumiW poprzednim wpisie skupiłam się na Tbilisi. Leżący na zachodzie Gruzji region Adżaria różni się od niego zupełnie. Jego stolicą jest kurort Batumi. Dawniej Filipinki (a współcześnie Natalia Lesz) śpiewały o herbacianych polach – dziś ich już prawie nie ma – większość upraw zastąpiły cytrusy, lecz Batumi nadal jest miejscem z marzeń. Jest tam chyba wszystko, wręcz aż za dużo, ale to właśnie dlatego Batumi jest tak interesujące.  Przejeżdżając przez tunel łączący Gruzję wschodnią z zachodnią od razu coś się zmienia. Niby[…]

  • Czy warto jechać do Gruzji? cz.I

    Dodano w pt, 28/11/2014 - 12:01

    GruzjaCzy warto jechać do Gruzji? Czy to miejsce tylko dla podróżników czy także zwykłego turysty? To pytanie jeszcze niedawno sobie zadawałam. Gdy Blomedia przedstawiła mi propozycję wyjazdu do nieznanej dla mnie Gruzji w ramach projektu Ani Kowalskiej Blogerzy w Batumi, pierwsze myśli były sceptyczne. Czy jest tam bezpiecznie? Co tam można robić? Oj, chyba nie pojadę, przecież to Kaukaz, a ja nie mam ważnego paszportu… Chęć przeżycia przygody była jednak silniejsza. Okazało się, że moje obawy były bezpodstawne, bo Gruzja to nie[…]

Strona 1 z 11