Włoskie pączki z ricotty, czyli baci di ricotta to małe serowe pączusie, które przygotujemy w pół godziny. Ricotta nadaje im wilgotności, a migdałowe amaretto i cynamon wspaniałego aromatu. Idealny deser! Szczególnie polecam na czas karnawału i w tłusty czwartek – nie warto stać w kolejce po (często chemiczne) pączki, gdy możemy je zrobić sami i do tego tak szybko! U mnie zniknęły zaraz po podaniu.
Włoskie pączki z ricotty:
- 250 g sera ricotta
- 3/4 szklanki mąki tortowej (90 g)
- 2 ekologiczne jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka amaretto (można zastąpić rumem lub ekstraktem migdałowym/waniliowym)
- cukier puder do posypania
- olej rzepakowy do smażenia
Ricottę miksujemy z jajkami oraz amaretto. W miseczce łączymy ze sobą mąkę, proszek, sodę, cynamon i cukier puder, mieszamy łyżką. Dodajemy do sera i jajek – miksujemy do połączenia składników. W garnku lub w wysokiej patelni rozgrzewamy olej na wysokość ok. 3-4 cm. Za pomocą dwóch łyżeczek wkładamy na mocno rozgrzany tłuszcz porcje ciasta (jedną nakładamy – drugą zsuwamy). Smażymy na ciemno złoty kolor. Wyławiamy za pomocą cedzaka i odkładamy na papierowy ręcznik.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Wspaniałe pączusie 🙂 Nigdy nie jadłam z ricotty.
Jak można napisać że wspaniałe poczucie jak ten kto napisał ten przepis nie ma zielonego pojęcia o czym pisze Pisze że na Tłusty Czwartek kupujemy pączki chemiczne a sama dodaje ta osoba kwaśny węglan sodu albo amonu czyli proszek do pieczenia To jest dopiero chemia więc po prostu bzdury jakich dawno nie czytałem Ludzie zastanówcie się co piszecie w internecie potem to inni czytają masakra
Piękne!
Bradzo je lubię i są u nas nie tylko w karnawale.
Pozdrowienia!
ale fajne pączusie
Jestem pewna, że są wyjątkowo smaczne, bo z ricottą.
wspaniałe pączuszki 🙂
Świetne kuleczki, zjadłabym jedną cieplutką!
bardzo lubię 🙂 chyba w najbliższy czwartek zrobię z Twojego przepisu 🙂
Witam,
Zainteresował mnie ten przepis. Tak się składa, ze mam jeszcze 250 g twarogu, czy można go wykorzystać zamiast ricotty??
Z góry dziękuję za odpowiedz
Z twarogu polecam ten przepis (można zrobić z połowy porcji): https://www.poezja-smaku.pl/mini-paczki-twarogowe-z-sosem-waniliowym/