Czy wiecie, że 21 maja obchodzimy Światowy Dzień Pieczenia? Inicjatywa powstała by pokazać, jak drobnym gestem, którym jest przygotowanie domowego ciasta, możemy sprawić radość bliskim – przyjaciołom, rodzinie, ukochanym, znajomym i nieznajomym. Czy piekliśmy wcześniej dużo czy wcale, to właśnie dziś możemy zrobić to z myślą o innej osobie. Gdy pieczemy dla innych to z pozoru ta błaha czynność nabywa zupełnie głębszego wymiaru. A przy okazji sami możemy odkryć radość pieczenia!
Ja chętnie podjęłam wyzwanie i przyłączyłam się do „Światowego Dnia Pieczenia z Kasią”. Od razu wiedziałam, że ciasto będzie niespodzianką dla ukochanego, największego łasucha. Niełatwo go zaskoczyć, za to wiem, że uwielbia smaki z dzieciństwa. Postawiłam na wypiek z owocami. Wiecie – takie domowe, pachnące ciasto z owocami, serem i kruszonką. Wszystko co dobre w jednym. W dodatku można do niego wykorzystać w zasadzie każde owoce. Wyszło cudowne – wilgotne, wyrośnięte, mięciutkie. Podałam je jeszcze ciepłe. Gdy spytałam czy smakowało, ukochany uśmiechnął się i odpowiedział tylko, że zajada trzeci kawałek i ma nadzieję na następny… I to jest radość!
A takie ciasto z serem i owocami jest wyjątkowo proste – nie wymaga od nas użycia miksera – składniki wystarczy wymieszać łyżką. Jego przygotowanie nie zajmie nam dłużej niż 15 minut. Warto poświęcić te parę chwil i przygotować je dla kogoś bliskiego!
Wilgotne ciasto z serem i owocami:
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 ekologiczne jajka
- 1 kostka do pieczenia Kasia (250 g; u mnie maślany smak)
- 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru
- 1 szklanka kefiru
- 200-250 g zmielonego, gęstego twarogu (np.: wiaderkowego)
- ulubione owoce np. jagody, maliny, jeżyny, truskawki, rabarbar, porzeczki, borówki, morele, kawałki jabłek
Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Do miseczki wsypujemy 1/2 szklanki mąki, 1/3 szklanki cukru oraz dodajemy 50 g pokrojonej kostki do pieczenia Kasia. Rozcieramy kruszonkę palcami do czasu, aż powstaną okruchy. Wstawiamy do lodówki.
Teraz można wziąć się za ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (lub 170°C z termoobiegiem). W tym czasie w misce mieszamy ze sobą: 3 szklanki mąki, 1 szklankę cukru oraz 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. W drugiej misce lekko roztrzepujemy widelcem 4 jajka. Dodajemy do nich 1 szklankę kefiru oraz 200 g rozpuszczonej kostki do pieczenia Kasia (może być ciepła, ale nie gorąca). Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy do połączenia – nie dłużej.
Ciasto przekładamy do formy (ok. 25 cm x 40 cm albo 24 cm na 36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście robimy kleksy z sera (nakładamy ser łyżeczką). Wykładamy owoce oprószone lekko mąką (u mnie rabarbar, jeżyny oraz porzeczki). Na końcu posypujemy kruszonką wyjętą z lodówki. Pieczemy ok. 35-45 minut – najlepiej do tzw. suchego patyczka.
Przydatne wskazówki - aby upiekło się idealnie
WSKAZÓWKA I: Składniki na ciasta mieszane i ucierane powinny mieć temperaturę pokojową – minimalizujemy wtedy ryzyko zakalca (pamiętaj, aby wcześniej wyjąć jajka, kefir i twaróg z lodówki)
WSKAZÓWKA II: Kruszonka, w przeciwieństwie do ciast mieszanych i ucieranych, powinna być schłodzona – tylko wtedy pozostanie krucha
WSKAZÓWKA III: Aby ciasto było puszyste, należy suche składniki mieszać z mokrymi tylko do połączenia (tak jak w przypadku ciasta na muffinki) – gdy będziemy je mieszać za długo, ciasto może wyjść gumowe
WSKAZÓWKA IV: Jeśli używacie sera z wiaderka, koniecznie użyjcie tego gęstego! Tylko taki ser będzie zachowywał się jak samodzielnie zmielony twaróg
#UpieczBliskimRadosc #SwiatowyDzienPieczenia #KasiaInspiruje
Jest wspaniałe, upiekę na Dzień Matki, pewnie Jej posmakuje 🙂
ciasto pierwsza klasa
ależ to musi być dobre
super ciacho 🙂 w sam raz do kawki 🙂
Wygląda smakowicie i z pewnością tak smakuje 🙂 Z przyjemnością wypróbuje Twój przepis!
Sama robiłam to ciasto z serem i owocami, wyszło świetnie i domownicy byli bardzo zadowoleni. Skorzystałam z mąki pszennej Melvit http://melvit.pl/ bo idealnie pasowała do tego ciasta. Czekam na kolejne przepisy i pozdrawiam!
A czy tego sera nie jest mało? Można dać więcej? Czy wtedy może ciasto nie wyrośnie?
Wspaniale. Zniknelo od razu!
Dzień dobry,
czy myślisz ze można dodać tutaj owoce mrożone? Mam dużo mrożonych jeżyn, borówek i malin.
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Ja również pytam jak poprzedniczka czy mogą być mrożone owoce?
Drobne owoce tak, bez rozmrażania
Zrobiłam dzisiaj i jest pyszne. Mąż zachwycony a mi przypominały się wakacje u babci!
Zazwyczaj robilam podobne ciasta „ucierane ” z różnych przepisów i zazwyczaj do nich nie wracałam. To jedyny przepis do którego wracam z ochotą i uśmiechem bo zawsze wychodzi i jest przepyszne. Bez miksera ucierania , szybkie i pyszne
Takie ciasta lubię ❤️