Wilgotne ciasto z serem i owocami

Czy wiecie, że 21 maja obchodzimy Światowy Dzień Pieczenia? Inicjatywa powstała by pokazać, jak drobnym gestem, którym jest przygotowanie domowego ciasta, możemy sprawić radość bliskim – przyjaciołom, rodzinie, ukochanym, znajomym i nieznajomym. Czy piekliśmy wcześniej dużo czy wcale, to właśnie dziś możemy zrobić to z myślą o innej osobie. Gdy pieczemy dla innych to z pozoru ta błaha czynność nabywa zupełnie głębszego wymiaru. A przy okazji sami możemy odkryć radość pieczenia!

Ja chętnie podjęłam wyzwanie i przyłączyłam się do „Światowego Dnia Pieczenia z Kasią”. Od razu wiedziałam, że ciasto będzie niespodzianką dla ukochanego, największego łasucha. Ciasto z owocami i seremNiełatwo go zaskoczyć, za to wiem, że uwielbia smaki z dzieciństwa. Postawiłam na wypiek z owocami. Wiecie – takie domowe, pachnące ciasto z owocami, serem i kruszonką. Wszystko co dobre w jednym. W dodatku można do niego wykorzystać w zasadzie każde owoce. Wyszło cudowne – wilgotne, wyrośnięte, mięciutkie. Podałam je jeszcze ciepłe. Gdy spytałam czy smakowało, ukochany uśmiechnął się i odpowiedział tylko, że zajada trzeci kawałek i ma nadzieję na następny… I to jest radość!

A takie ciasto z serem i owocami jest wyjątkowo proste – nie wymaga od nas użycia miksera – składniki wystarczy wymieszać łyżką. Jego przygotowanie nie zajmie nam dłużej niż 15 minut. Warto poświęcić te parę chwil i przygotować je dla kogoś bliskiego!

Wilgotne ciasto z serem i owocami:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 ekologiczne jajka
  • 1 kostka do pieczenia Kasia (250 g; u mnie maślany smak)
  • 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 1 szklanka kefiru
  • 200-250 g zmielonego, gęstego twarogu (np.: wiaderkowego)
  • ulubione owoce np. jagody, maliny, jeżyny, truskawki, rabarbar, porzeczki, borówki, morele, kawałki jabłek

Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Do miseczki wsypujemy 1/2 szklanki mąki, 1/3 szklanki cukru oraz dodajemy 50 g pokrojonej kostki do pieczenia Kasia. Rozcieramy kruszonkę palcami do czasu, aż powstaną okruchy. Wstawiamy do lodówki.

Ciasto z owocami i serem

Teraz można wziąć się za ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (lub 170°C z termoobiegiem). W tym czasie w misce mieszamy ze sobą: 3 szklanki mąki, 1 szklankę cukru oraz 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. W drugiej misce lekko roztrzepujemy widelcem 4 jajka. Dodajemy do nich 1 szklankę kefiru oraz 200 g rozpuszczonej kostki do pieczenia Kasia (może być ciepła, ale nie gorąca). Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy do połączenia – nie dłużej.

Ciasto z owocami i serem

Ciasto przekładamy do formy (ok. 25 cm x 40 cm albo 24 cm na 36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście robimy kleksy z sera (nakładamy ser łyżeczką). Wykładamy owoce oprószone lekko mąką (u mnie rabarbar, jeżyny oraz porzeczki). Na końcu posypujemy kruszonką wyjętą z lodówki. Pieczemy ok. 35-45 minut – najlepiej do tzw. suchego patyczka.

Ciasto z owocami i serem

Ciasto z owocami i serem

Przydatne wskazówki - aby upiekło się idealnie

WSKAZÓWKA I: Składniki na ciasta mieszane i ucierane powinny mieć temperaturę pokojową – minimalizujemy wtedy ryzyko zakalca (pamiętaj, aby wcześniej wyjąć jajka, kefir i twaróg z lodówki)

WSKAZÓWKA II: Kruszonka, w przeciwieństwie do ciast mieszanych i ucieranych, powinna być schłodzona – tylko wtedy pozostanie krucha

WSKAZÓWKA III: Aby ciasto było puszyste, należy suche składniki mieszać z mokrymi tylko do połączenia (tak jak w przypadku ciasta na muffinki) – gdy będziemy je mieszać za długo, ciasto może wyjść gumowe

WSKAZÓWKA IV: Jeśli używacie sera z wiaderka, koniecznie użyjcie tego gęstego! Tylko taki ser będzie zachowywał się jak samodzielnie zmielony twaróg

#UpieczBliskimRadosc #SwiatowyDzienPieczenia #KasiaInspiruje

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

6 Odpowiedzi na Wilgotne ciasto z serem i owocami

  1. Natalia - Poezja Smaku Ewa napisał/a:

    Jest wspaniałe, upiekę na Dzień Matki, pewnie Jej posmakuje 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    ciasto pierwsza klasa

  3. Natalia - Poezja Smaku fryta napisał/a:

    ależ to musi być dobre

  4. super ciacho 🙂 w sam raz do kawki 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku PysiaGotuje.pl napisał/a:

    Wygląda smakowicie i z pewnością tak smakuje 🙂 Z przyjemnością wypróbuje Twój przepis!

  6. Natalia - Poezja Smaku Kasia napisał/a:

    Sama robiłam to ciasto z serem i owocami, wyszło świetnie i domownicy byli bardzo zadowoleni. Skorzystałam z mąki pszennej Melvit http://melvit.pl/ bo idealnie pasowała do tego ciasta. Czekam na kolejne przepisy i pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)