Przepisy: Wegetariańskie

  • Kasza jaglana z warzywami

    Dodano w śr, 06/04/2016 - 12:02

    Kasza jaglana z warzywamiKasza jaglana z warzywami w moim wydaniu to rodzaj sałatki, którą można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zdrowe, kolorowe i lekkie danie. Może być to obiad lub kolacja, ale ja taką kaszę najczęściej przygotowuję na lunch – łatwo jest ją zabrać do pracy w pojemniku. W zasadzie możemy dodać dowolne warzywa, lecz moim zdaniem kasza najlepiej łączy się z cukinią, pieczarkami i brokułem – świetnie sprawdzi się także czerwona papryka. Kasza jaglana z warzywami: 1 szklanka kaszy jaglanej (200[…]

  • Makaron z pesto z buraków

    Dodano w pon, 04/04/2016 - 12:01

    Makaron z pesto z burakówMakaron z pesto z buraków – danie o pięknym, różowym kolorze i słodkim, orzechowym posmaku. Wegetariańskie makarony to moja słabość, więc bardzo często je przygotowuję. Pesto z buraków urzekło mnie kolorem i delikatnym smakiem. Pamiętajmy, że najlepszy smak uzyskamy z pieczonych buraków – jeśli zaś chcecie mieć obiad „na szybko”, można kupić już obrane i ugotowane buraki w folii – także będą się nadawały. Makaron z pesto z buraków (4 porcje): 400 g pełnoziarnistego makaronu (świderki, spaghetti) 3 małe lub 2 średnie[…]

  • Pasztet z fasoli

    Dodano w śr, 16/03/2016 - 12:19

    Pasztet z fasoliPasztet z fasoli jest świetnym i zdrowym zamiennikiem tradycyjnej wędliny lub pasztetu. Uwielbiam kanapki z nim. Co ciekawe w konsystencji i także w smaku jest podobny do tego mięsnego. W mojej rodzinie w mięsnych pasztetach specjalizują się mama i babcia – to im zostawiam tradycyjny pasztet, a sama eksperymentuję. Po części dlatego, że nie posiadam maszynki do mielenia mięsa. Fasolowy pasztet przypadł do gustu niejednemu mięsożercy. Kremowy, delikatny i pyszny. Zdecydowanie warto zaryzykować i wypróbować go we własnej kuchni. Pasztet z fasoli:[…]

  • Makaron z brokułami i serem pleśniowym

    Dodano w czw, 03/03/2016 - 12:01

    Makaron brokułowy z serem pleśniowymMakaron z brokułami i serem pleśniowym – prosty, wegetariański makaron, który przygotujemy błyskawicznie. Jeśli lubicie sery z niebieską pleśnią, to powinien przypaść Wam do gustu. Podaję składniki na cztery porcje – dla dwóch osób trzeba zmniejszyć ilość składników o połowę. Inspiracją był przepis z książki „Family Cookbook”. Makaron z brokułami i serem pleśniowym (4 porcje): 400 g makaronu np. świderki 1 mały brokuł ¾ szklanki śmietany 30% 100 g sera gorgonzola lub roquefort skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka soku z cytryny ¼[…]

  • Bakłażany w pomidorowym sosie curry

    Dodano w pon, 08/02/2016 - 12:01

    Bakłażany w pomidorowym sosie curryZajrzałam do lodówki i od razu w oczy rzuciły mi się dwa bakłażany, które już od tygodnia czekały na swoją kolej i nie mogły się doczekać, aż coś z nich przygotuję. Tak już mam, że zawsze wybieram ładne warzywa, mięsa, ryby, a dopiero potem zastanawiam się co z nimi zrobię. Na początku chciałam te bakłażany nafaszerować mięsem. Gdybym miała w domu mięso na pewno bym tak zrobiła. Nie miałam. Pomyślałam, że fajnie będzie podać je w gęstej masali. I tak spontanicznie, powstały[…]

  • Buraczane roladki z kozim serem i orzechami włoskimi

    Dodano w pon, 18/01/2016 - 12:46

    Buraczane roladki z kozim seremBuraczane roladki z kozim serem i orzechami włoskimi to pyszna przystawka, która pasuje na niemal każdą okazję – zarówno na eleganckie przyjęcie przy czerwonym winie, jak i rodzinne spotkanie. Ja lubię przygotowywać je także na kolację. Buraczane ciasto, doskonałej jakości kozi ser i chrupiące orzechy włoskie współgrają w tej przekąsce idealnie. Kozi serek do smarowania (ja użyłam serka Merci Chef!) jest bardzo delikatny i łagodny, dzięki czemu roladki są lekkie i subtelne. Burak nadaje słodkawego posmaku, chrzan nieco charakteru, a orzechy –[…]

  • Placki z kiszonej kapusty

    Dodano w pon, 04/01/2016 - 12:01

    Placki z kiszonej kapustyPlacki z kiszonej kapusty, czyli łemkowskie „Fuczki” to przysmak, który wciąż spotkamy w niejednej bieszczadzkiej chacie. Istnieją ich różne odmiany – są fuczki z ciastem ziemniaczanym, z ciastem naleśnikowym, z kiszoną kapustą, ze słodką kapustą, jak i z mieszanką kapust. To typowe danie zimowe – kiedyś tylko kapusta dostarczała porządnej dawki witaminy C w tym okresie. Są pyszne same, jak i z dodatkami – ja najbardziej lubię je z wędzonym łososiem. Świetny zamiennik dla placków ziemniaczanych. Najlepsze z domowo ukiszoną kapustą! Placki z[…]

Strona 2 z 15« Pierwsza...23...Ostatnia »