Przepisy: Wegetariańskie

  • Pęczak z dynią, fetą i jarmużem

    Dodano w pon, 26/09/2016 - 9:12

    Pęczak z dynią, fetą i jarmużemPęczak z dynią, fetą i jarmużem (dyniowe pęczotto) to idealne, rozgrzewające danie na jesień. Pęczak to kasza wyjątkowo sycąca i zdrowa. Ugotowana z korzennymi przyprawami i dynią smakuje po prostu wybornie. Lubię przygotowywać pęczak na styl włoskiego risotto (powoli dolewając bulion, aż do wchłonięcia) – tym razem główną rolę zagrał polski cydr, który świetnie połączył się zarówno z pęczakiem, jak i z dynią, a w roli parmezanu wystąpiła słonawa feta. Pycha. Składniki na ok. 3 porcje (lub 4 małe). Pęczak z dynią,[…]

  • Tabbouleh – sałatka z bulgurem

    Dodano w pt, 29/07/2016 - 12:33

    Tabbouleh - sałatka z kaszą bulgurTabbouleh (czyt. tabule) to arabska sałatka z kaszą bulgur (czasem zastępowana kuskusem lub komosą ryżową). Jest jej wiele odmian, ale najważniejsze składniki to duża ilość drobno posiekanej pietruszki i mięty. Dzięki ziołom oraz cytrynie sałatka jest niesamowicie lekka i odświeżająca. Idealnie nadaje się na lato. Jest świetna zarówno jako dodatek do dań głównych – w szczególności mięsa, a także sama na lekki lunch. Super jest przygotować jej większą ilość do grilla. Pamiętajcie, że najlepiej zrobić ją trochę wcześniej i schłodzić – wtedy[…]

  • Zielone pierogi z botwinką

    Dodano w pt, 17/06/2016 - 12:01

    Zielone pierogi z botwinkąWiosennie i zielono! Zielone pierogi z botwinką skutecznie poprawiają humor, nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Dzięki szpinakowi możemy zabarwić ciasto i sprawić, że nasze pierogi będą inne niż zwykle. Dzięki farszowi z ricotty są bardzo delikatne i lekkie. Super danie na wiosenne i letnie dni. Fajnie wykorzystać botwinkę inaczej niż do zupy. Zielone pierogi z botwinką – ciasto: 500 g mąki 200 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 1 jajko szczypta soli Zielone pierogi z botwinką – farsz: 750 g[…]

  • Krem z zielonego groszku z mascarpone

    Dodano w pon, 06/06/2016 - 12:01

    Krem z zielonego groszku z mascarponeDelikatna, łagodna i kremowa zupa krem z zielonego groszku z mascarpone. Szybka do przygotowania i idealna na wiosnę oraz lato. Taka gęsta zupa może zastąpić cały obiad – jest sycąca i jednocześnie lekka. Możemy do niej użyć zarówno świeżych strączków groszku (należy kupić ok. 1 kg i wyłuskać) lub posłużyć się groszkiem mrożonym (nie trzeba go rozmrażać). Nie zapomnijmy tylko o dodatkach do zupy, aby przełamać kremową konsystencję – świetnie sprawdzą się grzanki. Zupę można udekorować także groszkiem czy np. przesmażonymi pieczarkami.[…]

  • Warzywne placuszki z botwinką

    Dodano w pt, 03/06/2016 - 12:01

    Warzywne placuszki z botwinkąPlacuszki z botwinką zagościły u mnie od razu, gdy tylko pojawiły się młode warzywa. Są łatwe do przygotowania, kolorowe, pełne smaku. Jeśli lubicie placki z cukinii, to te także Wam posmakują. Feta nadaje im kremowej tekstury, a łodyżki botwinki chrupkości w środku. Placuszki najlepiej smakują z jogurtem – jeśli wolicie, aby były konkretniejsze, można też podać do nich, oprócz jogurtu, kawior czy wędzoną rybę. Warzywne placuszki z botwinką: 1 pęczek botwinki (liście i łodyżki – bez buraczków) 1 duża cukinia 1 mała[…]

  • Makaron z cukinii w sosie pomidorowym

    Dodano w pon, 30/05/2016 - 12:01

    Makaron z cukinii w sosie pomidorowymMakaron z cukinii? Cukinia może być lekkim i zdrowym zamiennikiem makaronu. Wystarczy nabyć spiralizer lub obieraczkę pozwalającą uzyskać cienkie paseczki julienne. Ja obieraczkę kupiłam już jakiś czas temu (za niecałe 5 zł) i po miesiącu w końcu odważyłam się przerobić cukinię na „makaron”. Do tego prosty sos pomidorowy z dodatkiem suszonych pomidorów i uzyskałam pyszny, niskokaloryczny, zdrowy obiad. Idealny na niemal 30 stopniowy upał, gdy nie ma się ochoty na tradycyjne obiady. Ja swoją porcję pozostawiłam w wersji wegańskiej – dla męża[…]

  • Makaron z sosem kalafiorowym

    Dodano w pt, 06/05/2016 - 12:01

    Makaron z sosem kalafiorowymKilka prostych składników wystarczy by wyczarować pyszny i prosty obiad. Makaron z sosem kalafiorowym w towarzystwie chrupiącego bekonu odrobinę przypomina carbonarę – za to bez śmietany. Sos kalafiorowy nie jest mdły dzięki dodatkowi czosnku, parmezanu i gałki – ja uwielbiam kalafiora, więc już sam sos był dla mnie genialny, ale z dodatkiem słonawego boczku i odświeżającego szczypiorku smakował jeszcze lepiej. Taki makaron jest bardzo sycący mimo małej ilości mięsa – jeśli lubicie kalafior, to danie w sam raz dla Was. Makaron z[…]

Strona 1 z 1512...Ostatnia »