Wegetariańskie curry z czerwonej soczewicy

Wegetariańskie curry z czerwonej soczewicyIndyjskie curry gości u nas bardzo często – w przeróżnych postaciach. Tym razem chciałabym się podzielić przepisem na wegetariańskie curry z czerwonej soczewicy. Jest bardzo aromatyczne, zdrowe i cudownie rozgrzewające. Niech Was nie przerazi ilość składników – większość z nich to przyprawy. Samo danie wbrew pozorom jest dość szybkie, przygotowanie to ok. 30 min.

Składniki:

  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 łyżki klarowanego masła lub oleju
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry (red thai curry)
  • 500 g pomidorów z kartonika (przecieru / passaty)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki śmietany 36%
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżka kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżka kolendry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 niepełna łyżka soli morskiej

Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy w osolonym wrzątku (ok. 3,5 szklanki) z dodatkiem liści laurowych przez 12 minut. Następnie odcedzamy i odstawiamy.

Do moździerza wsypujemy przyprawy: kurkumę, curry w proszku, kmin rzymski, kolendrę, cynamon, chili – i ucieramy (jeśli nie mamy moździerza można rozwałkować przyprawy w plastikowym woreczku). Na dużej patelni rozgrzewamy masło lub olej. Cebulę kroimy w półplasterki i smażymy, aż będzie szklista. Pod koniec smażenia dodajemy starty kawałek imbiru oraz drobno posiekane lub wyciśnięte ząbki czosnku. Przesmażamy chwilę po czym dodajemy roztarte przyprawy i pastę curry. Smażymy przez 1 minutę ciągle mieszając (powinny intensywnie pachnieć), a następnie wlewamy stopniowo pomidory. Gdy pomidory połączą się z pastą wlewamy śmietanę i jogurt. Ponownie mieszamy i czekamy, aż całość zagotuje się. Przyprawiamy cukrem trzcinowym i solą morską. Dusimy przez 2-3 minuty na małym ogniu. Powstała baza do curry. Teraz możemy dodać soczewicę. Mieszamy i dusimy jeszcze 1 minutę. Gotowe danie posypujemy świeżymi liśćmi kolendry lub natki pietruszki i podajemy z białym ryżem lub chlebkami naan.

Curry możemy urozmaicić dodając wybrane, ulubione warzywa: kalafior, kukurydzę, cukinię, brokuły, ziemniaki, marchewkę, fasolkę szparagową czy groszek – jednak musimy użyć mniej soczewicy ok. 1 szklanki, ponieważ curry będzie wtedy zbyt gęste.

Wegetariańskie curry z czerwonej soczewicy


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

27 Odpowiedzi na Wegetariańskie curry z czerwonej soczewicy

  1. karmel-itka napisał/a:

    rzadko używam w kuchni soczewicę, ale to Twoje curry wygląda niesamowicie!

  2. wiosenka27 napisał/a:

    Ja lubię długie listy składników, obiecują niezwykłe doznania smakowe:)

  3. Salvador Dali napisał/a:

    soczewica i curry-brzmi pysznie, choć egzotycznie! 🙂
    A kolor powala!

  4. Maggie napisał/a:

    Dluga lista skladnikow = wspanialy aromat. Podoba mi sie to curry!

  5. Anita napisał/a:

    Trafiłaś w mój smak!:)

  6. Dzikowiec napisał/a:

    No, no! Ależ musi być aromatyczne!

  7. Ervisha napisał/a:

    Wersja wege??? Cos dla mnie ;D

  8. skoraq cooks napisał/a:

    To propozycja w sam raz dla mnie. Ilość składników wcale mnie nie przeraża, bo wiem, że efekt końcowy wart jest tych wszystkich aromatyczności 🙂

  9. Patyska napisał/a:

    Soczewica i curry – moje ulubione połączenie. Chyba się zaraz do Ciebie wybiorę 😉

  10. Klaudia napisał/a:

    Interesująca propozycja na danie wegetariańskie:) Soczewica jest naprawdę smaczna. Czarna soczewica również się nadaje, chociaż danie nie będzie mieć już takiego pięknego „soczystego” koloru;)

  11. ELA.M napisał/a:

    Bardzo często robię ryż, więc może skuszę się na takie połączenie:)

  12. judik napisał/a:

    Powiem szczerze, że nie znam takich smaków, ale to danie wygląda pysznie! 🙂

  13. Małgosia napisał/a:

    Wygląda cudownie, uwielbiam curry i indyjską kuchnię, właśnie szukam czasu, by móc zagłębić się w jednej książce na ten temat.

  14. Łucja napisał/a:

    wygląda zachęcająco 🙂 a przy tylu przyprawach jak musi pięknie pachnieć 😀

  15. Nie dość, ze pewnie jest przepyszne to na dodatek musi niesamowicie pachnieć! 🙂

  16. Kulinarna Fuzja napisał/a:

    Ależ uwielbiam takie curry ! Pysznie wygląda 🙂

  17. Samantha napisał/a:

    Przepyszne smaki, dla samych przypraw potrawa idealna 🙂

  18. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Ale obłędnie wygląda :)!

  19. Asia napisał/a:

    Właśnie ugotowałam, łatwe do przyrządzenia, zajmuje mało czasu i jest naprawdę przepyszne! Polecam 🙂

  20. Ania OK napisał/a:

    Absolutnie obłędne! Właśnie zajadam. Polecam z ryżem kokosowym 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

  21. justyna napisał/a:

    Przepyszne! A dla wegan zamiast śmietany i jogurtu polecam mleko kokosowe, ono dodaje właśnie tego właściwego smaczku.

  22. niaha napisał/a:

    Zrobiłam dziś to danie i wyszło bardzo fajnie i smacznie, jednak dla mnie trochę za ostre.

    Następnym razem zrobię z połową przypraw i może będzie lepsze na moje wrażliwe podbienienie:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)