Wegański twarożek z nerkowców i awokadoWegański twarożek znalazłam u Skoraczka. Bardzo mnie zaciekawił. Okazało się, że zamiennikiem twarożku dla wegan mogą być zmiksowane nerkowce. Nie byłabym sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie, ponieważ chciałam uzyskać coś wyrazistszego. I tak powstał twarożek z nerkowców i awokado. Smarowidło w smaku przypomina hummus, jest jednak znacznie bardziej lekkie i orzeźwiające. Idealne na zdrowe śniadanie. Jedliśmy kanapki z samym „twarożkiem” oraz z plastrami gotowanego jajka i kiełkami (oj wiem, że mało wegańsko!)

Składniki:

  • 120 g orzechów nerkowca
  • 1 awokado
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sok z połowy limonki
  • woda
  • sól
  • szczypiorek do posypania

Orzechy namaczamy na noc w wodzie. Na drugi dzień odcedzamy je i blendujemy dodając odrobinę wody. Dodajemy obrane awokado, czosnek i sok z limonki. Blendujemy ponownie. Przyprawiamy do smaku solą. Gotowy twarożek posypujemy szczypiorkiem. Jemy z dodatkiem ulubionego pieczywa, macy lub chlebkami typu wasa. Wegański twarożek (pasta) świetnie nadaje się też jako dip do maczania chrupkich warzyw lub paluszków.

Wegański twarożek z nerkowców i awokado

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!