Wegański boczek z kokosa – posypka

Wegański boczek z kokosaCzy to dzieło sztuki abstrakcyjnej? Nie, ale coś równie szalonego! Wegański boczek z kokosa, czyli kokosowy bekon to nietuzinkowy pomysł na posypkę do dań wegeteriańskich i wegańskich. Papryka wędzona zapewnia „mięsny posmak” i konkretność, a chrupkość płatków kokosowych urozmaica dania o jednolitej strukturze np. gęste zupy kremy, curry czy gulasze. Choć nie umywa się do prawdziwego boczusia, to całkiem nieźle spełnia swoją posypkową rolę. Przepis z niezastąpionej Jadłonomii (pokazywany był w programie Marty w Kuchni+). W następnym przepisie pokażę do czego użyłam takiego „boczku” (przyznam, że nie przepadam za takimi nazwami, ale skoro już jest w użyciu – nie będę zmieniać). Posypkę z kokosa możemy przygotować sobie wcześniej i przechowywać szczelnie zamkniętą do miesiąca. Używamy jej mało – jest baaardzo sycąca. A może macie własne pomysły do jakiego dania jej użyć?

Wegański boczek z kokosa (kokosowy bekon) – posypka:

  • 1 szklanka płatków kokosowych (kokosowych chipsów – wiórki się nie nadają)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 i ½ łyżeczki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej (koniecznie wędzonej)
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • szczypta soli i pieprzu

W miseczce mieszamy ze sobą: sos sojowy, syrop klonowy, oliwę oraz przyprawy: paprykę wędzoną i ostrą oraz sól i pieprz. Wsypujemy płatki kokosowe i dokładnie mieszamy, aż wszystkie kawałki kokosa obtoczą się w marynacie. Wysypujemy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 10 – 15 minut w 180ºC, co 3-5 minut mieszając. Gdy małe kawałki zaczną się stawać czarne na brzegach – musimy je wyjąć – łatwo je przypalić, więc koniecznie trzeba je obserwować! Po upieczeniu można je od razu zjeść lub wystudzić i szczelnie zamknąć w pojemniku.

Wegański boczek z kokosa


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

4 Odpowiedzi na Wegański boczek z kokosa – posypka

  1. lubię czasami eksperymenty z kuchnią roślinną, ale „boczku” to jeszcze nie robiłam 🙂

  2. gość napisał/a:

    bardzo mi się podoba ten pomysł 🙂 nigdy nie miałam pomysłu na jakąś ciekawą posypkę do zup, a tu proszę 🙂

  3. Ewa napisał/a:

    To może też być chipsem do browarka?

  4. Helen G. napisał/a:

    Bardzo pomysłowy ten boczek i do tego jaki zdrowy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)