Warzywne placuszki z botwinką

Warzywne placuszki z botwinkąPlacuszki z botwinką zagościły u mnie od razu, gdy tylko pojawiły się młode warzywa. Są łatwe do przygotowania, kolorowe, pełne smaku. Jeśli lubicie placki z cukinii, to te także Wam posmakują. Feta nadaje im kremowej tekstury, a łodyżki botwinki chrupkości w środku. Placuszki najlepiej smakują z jogurtem – jeśli wolicie, aby były konkretniejsze, można też podać do nich, oprócz jogurtu, kawior czy wędzoną rybę.

Warzywne placuszki z botwinką:

  • 1 pęczek botwinki (liście i łodyżki – bez buraczków)
  • 1 duża cukinia
  • 1 mała marchewka
  • 100 g sera kanapkowo-sałatkowego typu feta (użyłam czosnkowej w kosteczkach)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • olej lub oliwa z oliwek do smażenia
  • do podania: jogurt naturalny przyprawiony wyciśniętym czosnkiem, posiekanym koperkiem i solą

Cukinię i marchewkę obieramy, a następnie trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Odciskamy z nadmiaru wody. Łodyżki i listki botwinki drobno siekamy. Bazylię (jeśli używamy świeżej) także siekamy. Do miski wbijamy jajka. Dodajemy do nich dużą szczyptę soli i świeżo mielony pieprz, wyciskamy czosnek, dodajemy bazylię. Roztrzepujemy widelcem, a następnie dodajemy warzywa i rozkruszoną fetę (jeśli z jakiegoś powodu nie dodajemy fety, musimy dodać więcej soli). Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę. Ponownie mieszamy, a gdy składniki się połączą od razu przystępujemy do smażenia placków (ciasto przygotowujemy bezpośrednio przed smażeniem – gdy będzie czekało zbyt długo – warzywa puszczą wodę). Na dużej patelni dość mocno rozgrzewamy cienką warstwę oliwy lub oleju. Nakładamy na patelnię ok. łyżkę ciasta i rozpłaszczamy tworząc placuszek – smażymy w partiach po 4-5 placków z obu stron na ciemno-złoty kolor. Odkładamy na talerz wyłożony kuchennym ręcznikiem papierowym. Do placków podajemy jogurt naturalny z wyciśniętym czosnkiem, posiekanym koperkiem i szczyptą soli.

Warzywne placuszki z botwinką

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

5 Odpowiedzi na Warzywne placuszki z botwinką

  1. pyszna wiosenna propozycja w sam raz na szybki obiad po pracy 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku Ewa napisał/a:

    Świetny przepis, nie jadłam takich ale już zamierzam niezwłocznie! Zdjęcia pyszne!

  3. Natalia - Poezja Smaku Stasiu - ogrodnik napisał/a:

    Od końca sierpnia jestem mężem. Pojechaliśmy na tydzień do teściowej. Zrobiłem i smakowała 🙂 jak to mówią przez żołądek do serca 🙂 dzieki

  4. Natalia - Poezja Smaku Rosemary napisał/a:

    Brzmi pysznie, te z cukinii lubię, za botwinką przepadam, więc muszę spróbować 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku Panna Mysia napisał/a:

    Mój synek uwielbia placki ziemniaczane i te z dodatkiem cukinii. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis, bo to doskonały sposób na przemycenie warzy do dziecięcego jadłospisu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)