Warzywne curry z bakłażana, batata i jarmużuGdy robi się chłodniej, uwielbiam ciepłe, rozgrzewające dania. Proste, warzywne curry z mnóstwem warzyw nie tylko wspaniale rozgrzewa nas od środka, ale też pozytywnie nastraja kolorami. Tym razem postawiłam na jesienne kolory i warzywa łatwo dostępne w sezonie. Syto, smacznie, kolorowo i do tego wege. Uwielbiam takie potrawy.

Warzywne curry z bakłażanem, batatem i jarmużem:

  • ok. 500 g ziemniaków
  • 1 batat (ok. 400 g)
  • 1 bakłażan
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów (ok. 400 g)
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garście jarmużu
  • sól morska

Ziemniaki i batata obieramy, a następnie kroimy w grubą kostkę. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 minut. Bakłażana kroimy w kostkę o podobnej wielkości co ziemniakami, posypujemy obficie solą i zostawiamy na 15 minut na sitku. Wycieramy papierowym ręcznikiem z soków, które puścił. W głębokiej, wysokiej patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju przez ok. 3-4 minuty. Dodajmy bakłażana, podsmażamy dwie minuty i dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku.  Podsmażamy jeszcze minutę i dodajemy pastę curry. Mieszamy i dodajemy krojone pomidory. Wlewamy bulion, dodajemy ugotowane ziemniaki i batat oraz dużą szczyptę soli. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy dwie duże garście jarmużu i dusimy jeszcze minutę lub dwie. Curry podajemy gorące – samo lub z ryżem i jogurtem.

Warzywne curry z bakłażana, batata i jarmużu

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!