Warstwowa sałatka z tuńczykiem

Warstwowa sałatka z tuńczykiemWarstwowa sałatka z tuńczykiem. Jest ona wielokrotnie sprawdzona, nieskomplikowana, tania i przede wszystkim smaczna. Składniki są łatwo i wszędzie dostępne. Świetnie nadaje się na przyjęcia (na Święta, urodziny, imieniny czy Sylwestra), ponieważ dzięki swoim warstwom ładnie prezentuje się na stole.

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 niewielki por
  • 1 duża puszka kukurydzy
  • 5 dużych jajek ugotowanych na twardo
  • 5 dużych ogórków kiszonych
  • 150 g tartego, żółtego sera (można pominąć)
  • ok. 6-7 łyżek dobrej jakości majonezu (lub majonez pół na pół z jogurtem)
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Białka kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Ogórki kroimy w niewielką kostkę, a następnie mocno odciskamy z nadmiaru wody. Odrywamy wierzchnie części pora i tniemy go na bardzo cienkie półplasterki. Tuńczyka i kukurydzę odsączamy z zalewy. Majonez delikatnie solimy, dodajemy szczyptę pieprzu, mieszamy.

Składniki układamy równomiernie rozłożone w przezroczystym naczyniu w następującej kolejności (od dołu): pokrojone białka jajek -> 1/3 majonezu -> por -> pół puszki kukurydzy -> połowa tartego sera -> pierwsza puszka tuńczyka -> 1/3 majonezu -> drugie pół puszki kukurydzy -> druga połowa tartego sera -> druga puszka tuńczyka -> ogórki kiszone -> 1/3 majonezu -> rozkruszone żółtka.

Warstwowa sałatka z tuńczykiem

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

34 Odpowiedzi na Warstwowa sałatka z tuńczykiem

  1. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    pyszna sałatka 🙂 bardzo lubię takie połączenia z tuńczykiem ! wszystkiego dobrego w Nowym Roku !!!

  2. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Lubię takie sałatki, mniami:)

  3. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Takie prostotki lubię najbardziej. Zaiste w sam raz na sylwestra 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku RewolucjeNaTalerzu napisał/a:

    W końcu coś z tuńczykiem po tych świętach ;). Dobra na zagrychę :).

  5. Natalia - Poezja Smaku ankawell napisał/a:

    Uwielbiam takie warstwowe sałatki – smakują wspaniale, a i cudownie wyglądają !
    Pozdrawiam serdecznie i Szczęśliwego Nowego Roku Ci życzę 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku ula napisał/a:

    Witam Cię Natalio dawno się nie odzywałam ale zobaczyłam tę sałatkę i widzę że fajna a czy ten por ma być surowy czy go sparzyć aby był łagodny a może go czymś innym zastąpić np. marynowane pieczarki a dla dodania lekkiej ostrości dołożyć czerwoną cebulkę?

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Witaj Ula. Jeśli por będzie cienko pokrojony nie trzeba go parzyć, jeśli grubiej – można. Pora można zastąpić łagodną cebulą cukrową lub szalotką. Myślę, że czerwona cebula też by mogła być 🙂 Pozdrawiam!

  7. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    No, zjadłabym 😉 Wspaniałości w Nowym Roku!

  8. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    u mnie gości dosłownie ta sama sałatka, ale zamiast żółtego sera, ryż! 🙂
    Mmm.. uwielbiam ją!

  9. Natalia - Poezja Smaku napiecyku napisał/a:

    Ulubiona sałatka mojej rodziny, często robię na kolację. Pozdrawiam:)

  10. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Wspaniała :)! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)!

  11. Natalia - Poezja Smaku Justyna napisał/a:

    Znana i lubiana przez wszystkich! Świętnie wygląda:)

  12. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Piękne zdjęcie, sałatka wygląda wspaniale! Lubię warstowe, fajne jest to łączenie się smaków w ustach 🙂

  13. Pięknie wygląda, świetnie smakuje 🙂 Do siego roku! :*

  14. Natalia - Poezja Smaku Agnieszka napisał/a:

    Niech taneczny lekki krok
    będzie z Tobą cały rok.
    Niech prowadzi Cię bez stresu,
    od sukcesu do sukcesu!
    Szczęśliwego Nowego Roku.
    przesyła cały Potravel, czyli
    Agnieszka, Kuba i Zosia 🙂

  15. Natalia - Poezja Smaku studentka na diecie napisał/a:

    Coś mi się zdaję, że będę się jutro taką zajadać 😀

  16. Natalia - Poezja Smaku ula napisał/a:

    Dziękuję Natalio za podpowiedź na pewno to wykorzystam a z okazji zbliżającego się Nowego Roku życzę Ci wszystkiego najlepszego no i oczywiście dużo fajnych przepisów bo miło jest korzystać z twojej stronki i powielać same pyszności.Pozdrowienia również dla mamy i udanego Sylwestra.

  17. Natalia - Poezja Smaku ELA.M napisał/a:

    Sałatki warstwowe są bardzo smaczne i pomysłowe. Można zawsze wybrać ten najulubieńszy składnik:)

  18. ale pięknie się prezentuje ta sałatka:) mniam:)

  19. Od czasu do czasu robię bardzo podobną sałatkę i potwierdzam, że jest pyszna!

  20. Natalia - Poezja Smaku Marta- Taste Eat napisał/a:

    Bardzo fajny pomysł, gyrosa przekładanego już każdy zna, a tuńczyk jest czymś nowym, super:)

  21. Natalia - Poezja Smaku KucharzyTrzech napisał/a:

    Uwielbiam sałatki warstwowe. Pycha!!!

  22. Natalia - Poezja Smaku AnnaA-G napisał/a:

    Pycha! ładnie się prezentuje!:)

  23. Przepyszna ! Jeszcze raz wszystkiego Naj !!!

  24. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Wczoraj zrobiłam, jest absolutnie przepyszna! Dzięki za kolejny, wspaniały przepis :*

  25. Natalia - Poezja Smaku Ewelina napisał/a:

    Czy zamiast tuńczyka mogę użyć świeżego łososia ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)