Waniliowy ryż na mleku z malinami i pistacjamiKtóregoś dnia zauważyłam w sklepie deserek typu „ryż na mleku”. Rano w pracy mam ochotę na takie rzeczy, więc postanowiłam wypróbować. Mniej więcej o coś takiego mi chodziło, nie licząc tego, że deserek był przeraźliwie słodki. Uwielbiam słodkie śniadania, ale nie aż tak. Uznałam, że lepiej taki ryżyk zrobić sobie samemu i mieć kontrolę nad jego składem. I tak powstał waniliowy ryż na mleku z malinami i pistacjami. W zasadzie do takiego ryżu można dodać dowolne owoce, startą czekoladę czy orzechy. Był duuużo lepszy od sklepowego. Ba, zajadałam się nim. Teraz będę robić ryż na mleku zdecydowanie częściej.

Waniliowy ryż na mleku:

  • 4/5 szklanki (czyli niepełna szklanka) krótkoziarnistego ryżu (takiego jak na risotto np. arborio)
  • 800 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 1 płaska łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
  • 2 łyżki ksylitolu lub cukru
  • orzechy pistacjowe (można pominąć)
  • maliny lub inne kwaskowate owoce

Garnek płuczemy bardzo zimną wodą (nie wycieramy) – aby zapobiec przypaleniu. Z podanej ilości mleka odlewamy 3-4 łyżki, a resztę wlewamy do opłukanego garnka. Włączamy średni ogień i dodajemy cukier oraz ziarenka wyskrobane z laski wanilii. W międzyczasie do odłożonych wcześniej 3-4 łyżek mleka dodajemy łyżkę proszku budyniowego i mieszamy do rozpuszczenia. Mieszaninę wlewamy do garnka, gdy mleko będzie bardzo gorące. Następnie wsypujemy ryż. Gotujemy ok. 20-25 minut, ciągle mieszając. Ryż będzie gotowy, jak będzie całkowicie miękki. Próbujemy czy trzeba dosłodzić. Zdejmujemy z ognia, nakrywamy wierzch folią, aby nie utworzył się kożuch, studzimy i wstawiamy na co najmniej 1,5 godziny do lodówki. Ryż zgęstnieje i przejdzie smakiem wanilii. Deser podajemy schłodzony, posypany owocami, np. malinami i, jeśli lubimy, posiekanymi pistacjami.

Możemy ugotować taki ryż także na mleku roślinnym np. migdałowym lub kokosowym, a cukier zastąpić miodem lub ksylitolem. Ja następnym razem wypróbuję wersję kokosową z cynamonem.

Waniliowy ryż na mleku z malinami i pistacjami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!