Trufle z daktyli (trufle daktylowe) w 5 minutTrufle z daktyli to wegańskie słodycze, które świetnie zastępują słodkie czekoladki czy batoniki. Dodają mnóstwa energii i w zdrowy sposób zaspokajają naszą chęć na słodkości. Są świetne dla dzieci, ponieważ zawierają tylko naturalny cukier i tłuszcze. Możemy zabrać je do szkoły czy pracy na drugie śniadanie, ale najlepiej je przekąsić na deser. Smakują podobnie jak lemingtony (kokosanki). Cztery składniki, minuta moczenia, minuta mielenia, trzy minuty kulgania i gotowe.

Trufle z daktyli:

  • 18 – 20 daktyli
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 3 łyżki wiórków kokosowych + do obtoczenia
  • 2 płaskie łyżki oleju kokosowego

W czajniku gotujemy wodę na wrzątek. Zalewamy wrzątkiem daktyle i zostawiamy na jedną minutę, aż lekko zmiekną. Do malaksera (ja użyłam pojemnika z nożem siekającym dołączonego do blendera) wsypujemy wiórki, dodajemy namoczone daktyle, kakao oraz olej kokosowy. Miksujemy wszystko na gładką masę przez 1-2 minuty. Następnie odrywamy małe kawałki masy i kulgamy niewielkie kuleczki o średnicy ok. 2 cm i obtaczamy je we wiórkach kokosowych. Wyjdzie ok. 15 trufli daktylowych. Trufle z daktyli można jeść od razu lub, by lepiej trzymały kształt, można włożyć je na 15 minut do lodówki. Nie wymagają specjalnego przechowywania, więc bez problemu można je zabrać w podróż.

PS: Daktyle można także namoczyć w gorącej kawie zamiast wrzątku

PS2: Zamiast wiórków do obtoczenia można użyć też zmielonych orzechów lub poppingu z amarantusa (amarantusa ekspandowanego)

Trufle z daktyli (trufle daktylowe) w 5 minut

Trufle z daktyli (trufle daktylowe) w 5 minut

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!