Tradycyjna szarlotka

Najlepsza tradycyjna szarlotkaPyszna, tradycyjna szarlotka jaką możemy spotkać u wielu mam, babć i cioć. Przepis od lat tak samo zachwyca swoim prostym smakiem. Podczas jej pieczenia słodko pachnie jabłkami i cynamonem. Ten zapach kojarzy się chyba niemal każdemu z beztroskim dzieciństwem. Koniecznie trzeba posypać ją cukrem pudrem. Jest boska, najlepsza na świecie. Możemy serwować ją na zimno i na ciepło, samą lub z lodami – tak jak lubimy. Ja zawsze podgrzewam szarlotkę przed podaniem – wtedy jest znacznie bardziej aromatyczna.

Kruche ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej (580 g)
  • 5 dużych jajek ekologicznych
  • 300 g zimnego masła (1,5 kostki lub 1 „osełka”)
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • dodatkowo: cukier puder do posypania

Farsz jabłkowy:

  • ok. 2 kg kwaśnych jabłek
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu

Mąkę, sól, cukier i cukier wanilinowy wsypujemy na stolnicę i robimy wgłębienie. Do środka dajemy jedno całe jajko i cztery żółtka (białka chowamy do lodówki). Masło kroimy w kostkę i dodajemy do reszty. Zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części – większą i mniejszą. Obie chowamy do lodówki na 30-60 minut.

W tym czasie obieramy jabłka, odkrawamy gniazda nasienne i kroimy w około 1 cm kostkę. Do dużego garnka wsypujemy 3 łyżki cukru i cukier wanilinowy. Dodajemy 2 łyżki wody i podgrzewamy. Cukier powinien zacząć się intensywnie gotować. Gdy cały się rozpuści i zacznie być lekko złoty, od razu dodajemy jabłka i cynamon. Delikatnie mieszamy i gotujemy aż jabłka zmienią kolor na ciemniejszy. Zdejmujemy z ognia.

Piekarnik rozgrzewamy do 175°C (lub 170°C z termoobiegiem). Dużą, prostokątną blachę ok. 36 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Większe ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia na wielkość blaszki (można też wylepić dno ciastem). Na cieście układamy jabłka. Białka wyjmujemy z lodówki i ubijamy na sztywno, dodając pod koniec 2 łyżki cukru. Rozkładamy pianę równomiernie na jabłkach. Wyjmujemy z lodówki mniejszą część ciasta i ścieramy na tarce. Rozkładamy na białkach. Wstawiamy do piekarnika na 55-60 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Najlepsza tradycyjna szarlotka


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

40 Odpowiedzi na Tradycyjna szarlotka

  1. iza napisał/a:

    o rany jaka ona cudna!!!

  2. Łucja napisał/a:

    Wspaniała 🙂 dawno nie jadłam i narobiłaś mi smaka 🙂

  3. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Pyszna 🙂 Też uwielbiam!

  4. Kokilka napisał/a:

    Smak tradycji… jednak to jest to 😉

  5. Ervisha napisał/a:

    Tradycyjne ciasta są chyba najlepsze ;D

  6. Pan Deserek :) napisał/a:

    Kolejne ciasto, które uwielbiam 🙂

  7. studentka na diecie napisał/a:

    Duuuużo jabłek – pysznie! ;D

  8. Bomba Kaloryczna napisał/a:

    Na przekroju ta szarlotka wyszła ekstra! Od dzisiaj kroję jabłka w takie duże kawałki, bo zawsze robiłem dość płaskie.

  9. Kaś napisał/a:

    klasyczne najlepsze! niezastąpiony smak 🙂

  10. skoraq cooks napisał/a:

    Ciepła szarlotka i do tego prawdziwe lody waniliowe. Ach, rozmarzyłam się 😀

  11. Magda C. napisał/a:

    Cudowna ta szarlotka! Taka tradycyjna jest najlepsza 🙂

  12. Majana napisał/a:

    Natalio, szarlotka wygląda cudownie pysznie. Zjadłabym choć kawałeczek. Mniam.
    Pozdrawiam ciepło:)

  13. Patyska napisał/a:

    Aaaaa, oto nieodgadniona szarlota 😉 Super, zrobię taką!

  14. ladylaura. napisał/a:

    Szarlotka to ciasto nr jeden mojej córki,obłędna!.

  15. antynomiczna napisał/a:

    zapachniało dzieciństwem!

  16. napiecyku napisał/a:

    U mnie również jutro pojawi się ciasto z jabłkami, czym by były blogi kulinarne bez ciast z tym owocem:))

  17. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Czasami szukamy nowych przepisów, a okazuje się, że klasyczne sprawdzone są najlepsze, bo niezawodne i zawsze przypominają nam smaki z dzieciństwa. Chętnie Twoją szarlotkę upiekę, bo mnie kusi sowim wyglądem 🙂

  18. lutka40 napisał/a:

    Po prostu zjawiskowa !

  19. ELA.M napisał/a:

    Wygląda bardzo apetycznie:)

  20. Salvador Dali napisał/a:

    mmmm.. kocham to ciasto, koooocham 😀
    Pysznie, i te kawałki jabłek 😀

  21. ugotujmyto.pl napisał/a:

    U mnie nie tak tradycyjnie ale chętnie wymienię się na kawałeczek ;)!

  22. Opalanka napisał/a:

    Lubię jak nie wiem co:)

  23. Ale pysznie duże kawałki jabłek w szarlotce… Mniam, mniam 🙂

  24. Ola in the kitchen napisał/a:

    Zakochałam się ostatnio w tej szarlotce. Taka prosta a taka pyszna 😀

  25. O tak zdecydowanie najlepsza szarlotka 🙂

  26. Ania napisał/a:

    moje ukochane ciacho!:)

  27. wenus-lifestyle napisał/a:

    Trochę inaczej piekę szarlotkę. Twoja wygląda naprawdę wspaniale 🙂

  28. madlene17 napisał/a:

    Te duże kawałki jabłek pięknie się prezentują! Aż ma się ochotę zatopić w tej szarlotce łyżeczkę:)

  29. Pati napisał/a:

    Uwielbiam szarlotki wypełnione po brzegi jabłkami, takie jak Twoja!

  30. bielinka napisał/a:

    Ale mi narobiłaś smaku! 🙂 na jej widok przypomniały mi się słodkie warsztaty 🙂

  31. Konczi i Szpileczka napisał/a:

    Smacznie tu!! Zapraszamy również do Nas

  32. haha napisał/a:

    Gratuluję braku mózgu 🙂 po raz kolejny przepis z brakującymi składnikami. proszek do pieczenia?

    • hahaha napisał/a:

      to jest kruche, mózgowcu 🙂

    • Natalia napisał/a:

      A po co proszek do ciasta kruchego? Nic nie brakuje w przepisie

    • Wiktoria napisał/a:

      Właśnie …. istnieją ciasta bez proszku do pieczenia. Ciasto jest obłędne, robione drugi raz w tym tygodniu. Nawet po kilku dniach jest idealne 🙂

  33. Kinga napisał/a:

    Czesc Natalia. Trafilam na Twoja strone niedawno i przestestowalam dwa przepisy, na pyszna pizze na cienkim ciescie i tradycyjna szarlotke. Wszystko wyszlo wysmienicie. Sama jestem zaskoczona ta szarlotka, bo robilam ja pierwszy raz w zyciu 🙂 Juz jestem fanka Twoich przepisow i kolejnym do przetestowania bedzie ciasto z rabarbarem. Pozdrawiam Cie z deszczowej Norwegii 🙂

  34. aga napisał/a:

    Ja dziś robiłam tą szarlotkę i nie wiem czy taka ma byc czy po prostu mi się nie udała bo ciasto na wierzchu i jabłka super a spód zrobił się taki twardy 🙁

  35. Baniorek napisał/a:

    Twoje przepisy są genialne. Ja lubię lekko modyfikować receptury – np. zawsze radykalnie zmniejszam ilość cukru, a jedną porcję mąki pszennej zastępuję mąką razową, ale przepisy z Twojej strony zawsze stanowią dla mnie genialną bazę. Przestałam nawet prowadzić swoje zeszyty – w tablecie mam Twoją stronę w ULUBIONYCH i korzystam głównie z przepisów na niej zawartych. DZIĘKUJĘ! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)