Tosty z bekonem i jajkiemZnacie angielskie śniadanie? Jajka sadzone, bekon, kiełbaski, tosty… Dużo tego jak na pierwszy posiłek. Przygotowując tosty francuskie (bardziej znane jako chlebek w jajku) zabrakło mi do nich czegoś konkretnego i od razu pomyślałam o angielskich dodatkach – w nieco skróconej wersji. Padło na bekon i jajko, które dla odmiany ugotowałam w koszulce. Połączenie tostów ze smażonym bekonem i rozpływającym się jajeczkiem to był strzał w dziesiątkę. Wbrew pozorom, śniadanie nie było tak bardzo ciężkie jak mogłoby się wydawać, za to wspaniale syciło. Polecam szczególnie gdy w weekend wstaniemy późną porą po piątkowo-sobotnich baletach 🙂

Składniki (na 2 osoby):

  • 4 kromki czerstwego chleba (może być tostowy)
  • 4 plasterki bekonu (wędzony boczek będzie bardziej tłusty, ale jak lubicie to jak najbardziej może być)
  • 4 jajka
  • szczypta ziół prowansalskich
  • mleko
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki octu winnego (możemy zastąpić sokiem z cytryny lub płaską łyżeczką kwasku cytrynowego)

Potrzebujemy garnka z gotującą się wodą i dwóch rozgrzanych patelni. Chlebek maczamy w mleku i obtaczamy w dwóch rozkłóconych jajkach z dodatkiem szczypty ziół, soli i pieprzu. Na jedną rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i smażymy chlebek z każdej strony na złoto. Na drugą patelnię kładziemy plasterki bekonu (tłuszcz sam się wytopi, nie dodajemy innego). Do gotującej się wody dodajemy ocet, a samą wodę mieszamy żeby zaczęła wirować. Następnie z małej wysokości wbijamy dwa jajka – które gotujemy ok. 2-3 minut. W czasie gdy jajka się gotują smażymy pozostałe chlebki i odwracamy bekon na drugą stronę. Chlebki wykładamy na talerze, kładziemy na nich chrupiący bekon, a na wierzchu kładziemy jajko w koszulce, które należy wyjąć cedzakiem i odsączyć na papierowym ręczniku. Posypujemy z wierzchu pieprzem i ziołami. Żółtko powinno nam się pięknie rozlać po całym śniadaniu 🙂

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!