Sama nie wiem kiedy minęły te dwa lata. Z jednej strony bardzo szybko, a z drugiej czasem mam wrażenie, że jestem z Wami od zawsze. Dziś blog kulinarny Poezja Smaku obchodzi swoje drugie urodziny. W tym czasie uzyskał ponad 3,7 mln odsłon, a ja opublikowałam 375 przepisów! Wciąż przygotowując codzienne posiłki myślę o blogu – co posmakowałoby moim czytelnikom, czym ich zaskoczyć? Nie jestem zmęczona, nie mam dość – wciąż chcę przygotowywać nowe dania i robić coraz lepsze zdjęcia, aby pobudzały Wasze apetyty. Blog sprawia mi mnóstwo radości. A to wszystko dzięki Waszym miłym słowom, komentarzom i e-mailom, które mnie napędzają do dalszej pracy. Dziękuję!
Z tej okazji mam dla Was coś prostego, a jednocześnie bardzo pysznego – przepis na tort tiramisu. To jeden z najłatwiejszych tortów śmietanowych. Wersję tortową tiramisu robię bez dodatku surowych żółtek – które jak dla mnie są niezbędne w deserze, za to w torcie, który powinien być dość lekki, nie do końca mi pasują. Idealny tort dla wszystkich kawoszy i nie tylko – jego smak jest wyjątkowy i smakuje zazwyczaj wszystkim próbującym.
Biszkopt rzucany:
- 7 dużych jajek
- 1 szklanka mąki pszennej (przesianej)
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (przesianej)
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
Krem i nasączenie:
- 500 g serka mascarpone
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu lub cukru waniliowego lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1,5 szklanki mocnej kawy
- 4-5 łyżek amaretto lub likieru kawowego
Dodatkowo:
- ciemne kakao do oprószenia
- podłużne biszkopty (savoiardi) – opcjonalnie
Przygotowujemy biszkopt rzucany (nie wymaga dodatku proszku, rośnie na białkach). Piekarnik nagrzewamy do 160-170°C. Dno tortownicy o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia (boków nie smarujemy). Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo dosypując drobny cukier. Gdy białka będą lśniące dodajemy po jednym żółtku nie przestając ubijać. Zmniejszamy obroty miksera na bardzo wolne i dosypujemy przesiane przez sito mąki (można tez wmieszać mąki delikatnie szpatułką). Przelewamy biszkopt do przygotowanej wcześniej tortownicy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut (do suchego patyczka). Gdy biszkopt się upiecze, szybko wyjmujemy go z piekarnika, upuszczamy z formą na koc lub dywan z wysokości 0,5 m (wyrówna się) i wstawiamy z powrotem do piekarnika. Studzimy w środku, przez ok. 15 minut przy bardzo lekko uchylonych drzwiczkach. Następnie biszkopt wyjmujemy i gdy całkowicie ostygnie odcinamy nożem boki od tortownicy.
W czasie gdy biszkopt kończy się piec, w dużej misce rozcieramy mascarpone z wanilią za pomocą łyżki lub szpatułki. W drugiej misce ubijamy na sztywno kremówkę, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Dodajemy partiami ubitą na sztywno kremówkę do serka i mieszamy łyżką (nie mikserem), aż obie masy się połączą. Nakrywamy folią i wstawiamy masę do lodówki. Zaparzamy kawę i dodajemy alkohol. Odstawiamy do ostudzenia.
Ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 równe blaty. Pierwszy blat nasączamy kawą, rozsmarowujemy warstwę kremu i oprószamy delikatnie kakao (można zastąpić startą czekoladą). Nakładamy następny blat i powtarzamy czynność. Sam wierzch tortu posypujemy kakao. Boki smarujemy resztkami masy. Tort można tak zostawić lub udekorować go podłużnymi biszkoptami. Tort tiramisu powinien się schłodzić przez 2 godziny w lodówce.
Łaaaaaaaaaał!!! 100 lat i spełnienia wszystkich marzeń kochana!
Haha, nie wiem czy sto lat uda mi się go prowadzić ;))
Kolejnych pysznych lat! A tort to klasyka sama w sobie, ja go uwielbiam:)
Gratuluję i życzę kolejnych blogowych lat:)
Tort musiał być pyszny:)
Gratuluję i życzę wszystkiego najlepszego, najsmaczniejszego, najpiękniejszych pomysłów, coraz więcej czytelników 🙂
Tort wspaniały. Właśnie na taką szczególna okazję. Pozdrawiam, Krys
Natalio, gratulacje, bo każdy rok blogowania to wielki sukces no i na przyszłość Ci życzę jeszcze sto lat takiego pysznego blogowania. No i obowiązkowo częstuję się kawałkiem tortu 🙂
Proszę się częstować 🙂
Wszystkiego najlepszego z okazji 2 urodzin! Gratuluję tak wspaniałego bloga, z pięknymi zdjęciami i doskonałymi przepisami – brawo! Wykonujesz kawał świetnej roboty i życzę Ci aby starczyło sił i blog był cały czas tak wspaniały jak jest 🙂
A tort pierwsza klasa! Częstuje się kawałeczkiem 🙂
Sama się zastanawiam, kiedy zapał minie – na razie jest go sporo 🙂 Częstuj się 😉
Wszystkiego najlepszego i jeszcze wielu lat blogowania 🙂
A tort świetny 🙂 Muszę go sobie zapisać i zrobić przy najbliższej okazji 🙂
Tort obłędne, niesamowity, cudowny 🙂
Z okazji 2 urodzin bloga ogromne gratulacje :*
Dwa lata to jest bardzo długo. Mnie czasami już to męczy kilka dni odpocznę i znowu tu zaglądam, bo daje wiele radości. Torcik wygląda smakowicie.
Wygląda wspaniale. Chętnie skusiłabym się na kawałeczek!
Natalio,wszystkiego najlepszego z tej okazji i życzę Ci jeszcze dużo,dużo lat więcej bo ten blog jest najsmaczniejszy a torcik pychota na pewno się skuszę pozdrawiam.
Gratuluję drugich urodzin bloga! I życzę Ci niekończącej się radości z gotowania 🙂 Uwielbiam do Ciebie zaglądać, podziwiać kreatywność, zachwycać się różnorodnymi smakami i cieszyć oko przepięknymi zdjęciami potraw. Twój blog jest wspaniały. Pozdrawiam i zabieram kawałeczek tortu 🙂
:*
bezbłędny! ja poproszę kawałek, najchętniej usiadłabym z Tobą i wszamała kawałek, ale duży;) Kolejnych wspaniałych inspiracji życzę!:):) na długie długie lata:)
Zapraszam w takim razie na kawałek! 🙂
100 lat sto lat i jeszcze więcej. A tak na marginesie torcik bajeczny, zdjęcia cudne i piękna inspiracja dla nas – czytelników
Gratuluję pomysłów i czekam na nowe .Ja wrzucam na bloga to ,co smakuje mojej rodzinie ,nie blogerom.
To się nie wyklucza wcale 🙂 Tym bardziej jak rodzina to najwierniejsi czytelnicy 😉
Nati, gratki ogromne i tak trzymać! Masz fantastycznego bloga, wiesz? 🙂
Nie wiem czy fantastyczny, ale na pewno z dużą ilością włożonego serca 🙂
Gratuluję drugiej rocznicy z życzę dalszych sukcesów w blogowaniu:)))
Tort wygląda wspaniale i wszystkiego dobrego z okazji rocznicy!
Tyle życzeń dla bloga pięknych – wszystkim zbiorczo wielkie DZIĘKUJĘ 🙂
Prawdziwe arcydzieło 🙂
dwa lata?! No to kochaaana!!! 😀 Sto lat i jeszcze dłużej! 🙂
A tiramisu wielbię <3 <3 trafiłaś we mnie, jak strzała amora 🙂 i tak pięknie podane 🙂
uwielbiam wszystko, co ma w sobie posmak kawy <3
Piękny torcik i piękna rocznica!! Gratuluję !! Życzę kolejnych smacznych przepisów!
wow prezentuje się niebiańsko!
Moje gratulacje Natalko 🙂 i kolejnych 10 ml odsłon w najbliższym roku 😉
Najlepsze życzenia urodzinowe dla Poezji Smaku! 🙂
Torcik wspaniały, sama go kiedyś robiłam 🙂
Wygląda idealnie!! Fantastyczny pomysł! 🙂
Najprostszy, ale jednocześnie zapierający dech, piękny 🙂
Pięknie wygląda, jeśli naprawdę zrobienie takiego cuda jest takie proste to już dzisiaj próbuję;)
pozdrawiam i zapraszam do siebie – klik w nick;)
Gratulacje z okazji 2 latek, a tort wspaniały! też go uwielbiam
Gratuluję Natalio wspaniałego bloga, prowadzisz go niezwykle systematycznie i z prawdziwą pasją, Twoje przepisy, to skarbnica wybornych inspiracji, można tutaj znaleźć potrawy z różnych stron swiata, ale najbardziej lubię tradycyjne polskie dania i często sięgam po Twój przepis w mojej skromnej kuchni.
Zyczę wielu sukcesów, miłej zabawy, życzliwych osób i satysfakcji w prowadzeniu tak doskonałego blogu, tak trzymaj ! Twoja fanka 🙂
Samantho, jesteś tutaj niemal od początku, to ja dziękuję :)))
Torcik wspaniały i częstuję się z przyjemnoscią 🙂
Rzeczywiście wygląda iście jak na wyjątkowe okazje 😀 Ah już sobie wyobrażam jego smak 😉
Znalazłam tego bloga i coś czuję, że często będę tutaj zaglądać, bo tyle pyszności jest tutaj! 😀
Dołączam do gratulacji! Tort tiramisu uwielbiam:)
oraz najpyszniejszy! wygląda cudownie!
Mniam, wygląda naprawdę cudownie. Gratuluję rocznicy! 🙂
Kolejnych radosnych lat blogowania życzę!!! Tort marzenie :)!
Spóźnione, ale bardzo szczere życzenia! Życzę dalszej wytrwałości i wielu nowych inspiracji! Zachwycający tort! 🙂
Drugie urodziny traktujesz takim smakołykiem, co też będzie na dziesiąte:)
Wygląda przepysznie!
Nie wiem czy jest najprostszy – wygląda bardzo fachowo ‚ . W cukierni zawiesiłabym na nim oko i wzdychała z rozkoszy:)
Życzę jeszcze wiele cudownych, smacznych i inspirujących przepisów. A torcik wygląda dostojnie i niesamowicie apetycznie!
Kolejnych wspaniałych lat blogowania, mnóstwa inspiracji i pysznych dań 🙂
A tort tiramisu – uwielbiam! 🙂
Nie dość że tiramisu jest pyszne, to Tobie jeszcze takie piękne wyszło 🙂
Wspaniale wygląda, chętnie bym się wprosiła na kawę 😉
super wygląda ,wypożyczam przepis;-)
Najlepszy tort na każdą okazję, razem z mężem robiliśmy ten tort na małe przyjęcie po ślubie 🙂
Hej 🙂 super przepis i świetnie wykończenie tortu 🙂
Mam takie pytanie czy nasączasz te podłużne biszkopty ?
Nie, po prostu układam prosto z paczki. Nasączone mogłyby się nie trzymać kremu
jest super specjalnie na urodziny lub na specjalne okazje
Zrobiłam 🙂 i powiem szczerze, że chyba jest to pierwszy przepis na biszkopt, a upiekłam ich w swoim życiu kilka, który dał taki świetny efekt. Piękny, równiutki. A masa? Spróbowałam oczywiście (dobrze, że nie było mojej drugiej połówki w tym czasie, więcej było dla mnie 🙂 ) Rewelacja! Tort będę próbować jutro na urodzinach bratowej 🙂
Mam nadzieję, że będzie wszystkim smakował! 🙂
Miałem okazję jeść taki wypiek stworzony przez moją żonę. Zgodnie z tym przepisem. Jest fenomenalny – każdemu polecam 🙂
Tak wygląda mój z Pani przepisu
Uwielbiam tiramisu. W moim osobistym rankingu to deser nr 1, wiec i tort o takim smaku na pewno jest pyszny.