Tort makowo-kokosowy

Mak symbolizuje dostatek i dobrobyt. Na świątecznym stole nie może zabraknąć wypieku z nim, dlatego prezentuję prosty, a jednocześnie elegancki tort, który nie wymaga mielenia maku. Krem kokosowy sprawia, że całość jest lekka i delikatna. Tort makowo-kokosowy świetnie sprawdzi się nie tylko na wigilii, ale także jako tort dla grudniowych jubilatów oraz solenizantów – kokosowa otoczka przypomina biały śnieg. Smak uszczęśliwi wszystkich fanów kokosowych wiórków.

Tort makowo-kokosowyBiszkopt makowy:

  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (110 g)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (40 g)
  • 2/3 szklanki drobnego cukru (100 g)
  • 2/3 szklanki suchego, niebieskiego maku (100 g)
  • 3 łyżki oleju (np. Kujawski)

Krem kokosowy:

  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • 1 i 3/4 szklanki śmietany 30% (400 ml)
  • 2 szklanki wiórków kokosowych (200 g)
  • 1/2 szklanki cukru pudru (70 g)
  • 2 łyżki likieru kokosowego (np. Malibu) – można zastąpić kokosowym syropem barmańskim

Nasączenie:

  • 200 ml przegotowanej wody
  • 3 łyżki likieru kokosowego (np. Malibu) – można zastąpić kokosowym syropem barmańskim
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Dno tortownicy 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy. Białka ubijamy na sztywno. Miksując stopniowo dosypujemy cukier. Dodajemy po jednym żółtku, nie przestając ubijać. Wlewamy olej i delikatnie wsypujemy mak. Mąki należy przesiać przez sito i stopniowo dodawać do masy ciągle miksując. Masę na biszkopt wlewamy do formy i pieczemy 35 minut w 160°C. Upieczony biszkopt od razu wyjmujemy, upuszczamy z formą z wysokości 50 cm na ziemię (wyrówna się) i wstawiamy z powrotem do piekarnika. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Przygotowujemy krem. Połowę wiórek blendujemy przez 3 minuty na gładką masę. Łączymy ją łyżką z mascarpone i likierem. Śmietanę ubijamy, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Łączymy obie masy łyżką, dodając śmietanę do serka (nie odwrotnie).

Ostudzony biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Przygotowujemy poncz łącząc wszystkie składniki. Studzimy. Nasączamy po kolei warstwy ciasta, przekładając je kremem kokosowym. Pozostałą masą smarujemy górę i boki tortu. Obsypujemy tort makowo-kokosowy pozostałymi wiórkami. Schładzamy w lodówce.

Tort makowo-kokosowy

Przepis ukazał się także w Bożonarodzeniowym e-booku na 2013 rok, przygotowanym we współpracy z ZT Kruszwica i portalem zpierwszegotlocznia.pl

E-book jest darmowy i zawiera 50 świątecznych przepisów, przygotowanych przez 5 blogerek. Kliknij na banner po prawej, aby go pobrać.

Przepisy kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

33 Odpowiedzi na Tort makowo-kokosowy

  1. Łucja napisał/a:

    Robiłam kiedyś podobnie, ale bez kokosowego kremu, Twój kusi bardzo mocno i tu mnie masz!

  2. wiosenka27 napisał/a:

    Wspaniały tort:)

  3. Magda C. napisał/a:

    Wygląda obłędnie! Ja już naprawdę nie wiem co tu piec na te święta… Wszystko jest takie boskie, a tutaj dałaś połączenie moich dwóch ulubionych składników. Genialne! 🙂

  4. dżemdżus napisał/a:

    Właśnie szukałam czegoś nowego na święta i Twoje ciasto makowo-kokosowe bardzo mi się podoba. Zapisuję do menu.

  5. Ania napisał/a:

    Na pewno zrobie na swieta 🙂 Swietny

  6. zjedz_mnie napisał/a:

    Wygląd powala, smaku mogę jedynie się domyślać. Ciekawostka o maku nie była mi znana 🙂

  7. RewolucjeNaTalerzu napisał/a:

    Moja mama niedługo ma urodziny, więc zaczynam się poważnie zastanawiać nad tym tortem :). Mak u nas zawsze szybko schodzi, niezależnie od formy ;).

  8. skoraq cooks napisał/a:

    Nie potrzeba mielić maku…? Już uwielbiam ten tort 😀

  9. JustInka napisał/a:

    Cudny! Chętnie wpadnę na kawałek 😉

  10. Wow, tort idealny, jakbyś czytała w moich kulinarnych pragnieniach 🙂

  11. Mi napisał/a:

    dzieki Kochana za ten tort wlasnie czegos takiego szukalam!!! juz jest na mojej liscie swiatecznych wypiekow,

  12. Ośmielę się napisać, że tort prezentuje się mistrzowsko. Moja babcia robi podobny, a mi pozostaje mieć tylko nadzieję, że i ja kiedyś będę potrafiła zrobić takie cudo. Pozdrawiam!

  13. piękny, jak mały aniołek. I bardzo fotogeniczny.

  14. basinepichcenie napisał/a:

    Jak dla mnie prezentuje się jak milion dolarów. Jest obłedny. Uwielbiam i podziwiam… piękne zdjęcia!

  15. Patyska napisał/a:

    Wiesz co, mam nadzieję, że w następnym wcieleniu wyjdziesz za mnie 😉

  16. Salvador Dali napisał/a:

    suuuper!
    Zakochałabym się w nim od 1szego wgryzienia 😉

  17. wedelka napisał/a:

    Elegancki 🙂 Idealny na świąteczny stół 🙂

  18. codojedzenia napisał/a:

    Wspaniały torcik. Lubię takie połączenie maku z kokosem

  19. iza napisał/a:

    cudnie i delikatnie wygląda

  20. ELA.M napisał/a:

    Mak i kokos bardzo je lubię ale nigdy w taki sposób ich nie łączyłam.
    Wygląda bardzo smakowicie:)

  21. zakateksmaku napisał/a:

    Cudowne połączenie maku z kokosem:) Nie jestem makowym amatorem, ale taki tort chętnie bym zjadła:)

  22. Małgosia napisał/a:

    Piękny, taki świąteczny, jakby oprószony śniegiem. Ciekawe połączenie smaków 🙂

  23. Ania napisał/a:

    makowca nie lubię, ale na taką lekką makową nutę chętnie się skuszę:)

  24. napiecyku napisał/a:

    Mmmmm…am ochotę na taki torcik, może za tydzień. Pozdrawiam:)

  25. Torcik wspaniały na swięta, pyszne smaki 🙂

  26. zafascynowane.. napisał/a:

    Uwielbiam kokos w wypiekach 🙂

  27. Ola in the kitchen napisał/a:

    O ja bym była zadowolona z takiego torcika 😀

  28. lutka40 napisał/a:

    Wygląda rewelacyjnie !!! Ma w sobie wszystko co lubię – więc zapisałam do zrobienia

  29. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Rewelacja 🙂 Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam!

  30. Anka napisał/a:

    Wygląda i smakuje wspaniale

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)