Torcik migdałowy

Torcik migdałowyTen bardzo prosty torcik migdałowy piekłam kilkukrotnie będąc na studiach. To smaczny migdałowy biszkopt przełożony czekoladową bitą śmietaną – w sam raz na mniej zobowiązujące okazje. Jest mało słodki, delikatny, oryginalny w smaku i bardzo prosty do przygotowania. Oryginalny przepis pochodzi z książki Czekolada, jednak wprowadziłam kiedyś kilka zmian i tak piekę do dziś.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 110 g drobnego cukru (2/3 szklanki)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g mąki pszennej (3/4 szklanki)
  • 100 g mielonych migdałów (niepełna szklanka)
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 100 g czekolady deserowej (1 tabliczka)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka amaretto lub ekstraktu migdałowego lub kilka kropel olejku migdałowego
  • 300 ml śmietany 30%

Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Jajka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę. Podczas ubijania stopniowo dosypujemy cukier (zwykły oraz waniliowy). Po około 5 minutach zmniejszamy obroty miksera na mniejsze i stopniowo dosypujemy przesianą mąkę. Wyłączamy mikser dodajemy mielone migdały i delikatnie mieszamy łyżką. Dno blaszki o śr. 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (boków nie). Wylewamy masę, posypujemy po wierzchu płatkami migdałowymi i wstawiamy na ok. 20-25 minut do piekarnika. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.

W czasie gdy biszkopt na tort się piecze, rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na parze) lub na małej mocy w mikrofalówce czekoladę wraz z masłem. Gdy całkowicie się rozpuszczą dodajemy amaretto, ekstrakt lub olejek migdałowy. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Śmietanę ubijamy prawie na sztywno. Dodajemy dwie łyżki śmietany do czekolady, mieszamy. Teraz całą masę czekoladową możemy już wlać do śmietany. Ostrożnie ubijamy do czasu, aż śmietana będzie sztywna. Wstawiamy do lodówki.

Całkowicie ostudzony biszkopt przekrawamy na pół (zawsze trochę opada – tak ma być, nie będzie zakalca). Powstaną dwa blaty. Rozsmarowujemy całą masę na dolnym blacie i przykrywamy górnym (z płatkami migdałowymi). Wstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Torcik migdałowy podajemy posypany cukrem pudrem.

Torcik migdałowy

Torcik migdałowy


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

25 Odpowiedzi na Torcik migdałowy

  1. Małgosia napisał/a:

    Wygląda wspaniale, cudna patera i zdjęcia. Pozdrawiam 🙂

  2. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    mmm, cudowności. patera rzeczywiście bardzo ładna, ale torcik – moje smaki! znów! ;))

  3. Majana napisał/a:

    Piękny i pyszny torcik. 🙂

  4. Magda C. napisał/a:

    Torcik wygląda prześlicznie! Musi być bardzo smaczny, bo uwielbiam migdały 🙂

  5. studentka na diecie napisał/a:

    Ten kremik….mmmm… 😉

  6. gin napisał/a:

    Wyjątkowo apetyczny 🙂

  7. ELA.M napisał/a:

    Smaczny i prosty, śliczna patera na torty:)

  8. judik napisał/a:

    Bardzo mi się podoba!

  9. Patyska napisał/a:

    Nati, aleś torcik odpaliła, niom!

  10. Salvador Dali napisał/a:

    prosto, smacznie, nie za słodko-czego chcieć więcej? 🙂

  11. ladylaura. napisał/a:

    Dla mnie pyszny.

  12. basinepichcenie napisał/a:

    Ależ piękny… ja to cały czas się zastanawiam czy podjąć się wypieku tortu na zbliżające się urodzinki moje i córki… Ten wygląda tak pysznie i nie jest przekombinowany

  13. Łucja napisał/a:

    pięknie wygląda 🙂 smakuje zapewne jeszcze lepiej! częstuję się 🙂

  14. Wspaniałości! Poproszę kawałek 🙂

  15. Znakomity, pyszne, migdałowe smaki 🙂

  16. lutka40 napisał/a:

    CUDOWNE ZDJĘCIA ,CUDOWNEGO CIACHA !

  17. skoraq cooks napisał/a:

    Mlask, mlask,mlask Natalio!!!

  18. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Cudny!!! Jak ja dawno nie jadłam takiego torcika….:(

  19. AnnaA-G napisał/a:

    Pycha!:) zdjęcie do zjedzenia;)

  20. Ola in the kitchen napisał/a:

    Wygląda przepysznie! 😀

  21. marika napisał/a:

    To ciasto też piekłam niedawno, to niebywałe jaki ten torcik jest smaczny. Normalnie aż zazdroszczę Pani pomysłów na extra przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)