Tatar ze śledzia z miętą

Tatar ze śledzia z miętąTatar ze śledzia z miętą na buraczanym spodzie wspaniale sprawdzi się jako wigilijna przystawka. W końcu tego dnia śledzie są punktem obowiązkowym w wielu domach. Tatar najładniej prezentuje się, gdy przygotujemy pojedyncze porcje w malutkich miseczkach lub pierścieniach. Składniki na 6-8 osób.

Składniki:

  • 0,5 kg płatów śledziowych (np. matiasów)
  • 1 duży ziemniak
  • 1 mała cebula
  • 3 ugotowane jajka
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju czosnkowego (np. Kujawski z ziołami)
  • pęczek mięty
  • 2 średnie buraki
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz
  • mleko
  • opcjonalnie: 2 łyżki kaparów

Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą i zalewamy mlekiem – zostawiamy na noc do namoczenia. Na drugi dzień ziemniaka i buraki gotujemy na miękko w osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo. Namoczonego śledzia płuczemy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy pokrojoną drobno cebulkę i skrapiamy całość sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone w kostkę jajka i ziemniaka oraz posiekaną miętę. Możemy dodać także przepłukane i posiekane kapary. Dolewamy olej czosnkowy i przyprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy. Tatar swój smak zyska dopiero wtedy, gdy składniki się „przegryzą”.

Ugotowane buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy majonez i przyprawiamy solą i pieprzem.

Małe naczynia wykładamy folią do żywności. Wkładamy do środka tatara, zostawiając 2 cm przestrzeni i uklepujemy. Na wierzchu układamy tarte buraki wyrównując z brzegami naczynia. Wstawiamy na co najmniej 3 godziny do lodówki – smaki muszą się połączyć. Tatar ze śledzia wykładamy na talerzyki (przykładając je do naczyń i odwracając szybko o 180 stopni). Zdejmujemy folię i dekorujemy miętą.

Tatar ze śledzia z miętą

Przepis ukazał się także w Bożonarodzeniowym e-booku na 2013 rok, przygotowanym we współpracy z ZT Kruszwica i portalem zpierwszegotlocznia.pl

E-book jest darmowy i zawiera 50 świątecznych przepisów, przygotowanych przez 5 blogerek. Kliknij na banner po prawej, aby go pobrać.

Przepisy kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

30 Odpowiedzi na Tatar ze śledzia z miętą

  1. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Tatar zawsze mnie odstraszał. 🙁 A buraczki tym bardziej. ::D

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Ja jeszcze dwa lata temu nie zjadłabym buraka – spróbowałam go właśnie w wigilię i tak mi posmakował, że teraz potrafię zjeść sama cały słoik 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Nie przepadam za śledziem, ale Twoja przystawka wygląda tak apetycznie, że zjadłabym bez wahania!

  3. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    No śliczne, śliczne, ale mamy tu mały niekoszer – jaja na Wigilię ;D

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      A co w tym nie tak? „Post polega na wstrzymaniu się od mięsa i rosołu (ius ex carne); nie zabrania pożywania jaj, nabiału i rozmaitych przypraw (condimenta) nawet z tłuszczu zwierzęcego (kan. 1250).”

  4. Natalia - Poezja Smaku RewolucjeNaTalerzu napisał/a:

    Mnie nie odstrasza, mimo że nie jestem wielką fanką śledzia :). Chętnie spróbuję ;).

  5. Natalia - Poezja Smaku ELA.M napisał/a:

    Ciekawe połączenie:)

  6. Natalia - Poezja Smaku studentka na diecie napisał/a:

    O tak, w takiej postaci tatara mogę zjeść i to nawet z wielką chęcią (ewentualnie z łososia). Ale w wersji mięsnej dla mnie nie do przyjęcia :p

  7. Natalia - Poezja Smaku dżemdżus napisał/a:

    Ciekawy pomysł na połączenie tatara ze śledzi z buraczkami, ja do tej pory jadałam śledzia z buraczkami tylko w sałatce mojej mamy. Dobry pomysł i powiew świateczny, także w aranżacji. Super!

  8. Natalia - Poezja Smaku Ervisha napisał/a:

    Apetycznie wygląda 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    apetycznie wygląda; na pewno by mi smakował

  10. Natalia - Poezja Smaku zafascynowane.. napisał/a:

    Ciekawy pomysł, muszę zrobić:)

  11. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    doskonały pomysł 🙂 pięknie się prezentuje!

  12. Bardzo smacznie się prezentuje, świetnie podany! 🙂

  13. Natalia - Poezja Smaku ankawell napisał/a:

    Uwielbiam śledzie… to bardzo ciekawy przepis
    Kompozycją smaków lekko zbliżony do mojej ulubionej szuby – koniecznie muszę go wypróbować 🙂
    Pozdrawiam serdecznie

  14. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Nigdy czegoś takiego nie jadłam. Przyznam szczerze, że tatar wygląda cudownie 🙂 Kto wie, może się skuszę 🙂

  15. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Śledzia w takim wydaniu to ja jeszcze nie próbowałam 🙂

  16. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    Bardzo ciekawy pomysł na podanie śledzia 😀

  17. Natalia - Poezja Smaku judik napisał/a:

    Podoba mi się taki pomysł, super połączenie smaków 🙂

  18. Natalia - Poezja Smaku basinepichcenie napisał/a:

    Zaśliniłam się przed komputerem. Ale bym zjadła takiego tatara śledziowego. Idealnie wpasowałby się przepis w myśl akcji śledziowej naMikserze. Ja już dodałam do ulubionych, muszę wypróbować

  19. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    prezentuje się bosko:) fajny pomysł z miętą:)

  20. Dla mnie smaczna przystawka wigilijna i pięknie się prezentuje 🙂

  21. Super „wynalazek” pierwszy raz słyszę o takim tatarze ale już jestem zachwycona, nawet przed spróbowaniem.

  22. Natalia - Poezja Smaku Tata napisał/a:

    Fajny pomysł. To taka szuba w nowoczesnym wydaniu. Musze spróbować zrobić to sam w wolnej chwili.

  23. Natalia - Poezja Smaku JustInka napisał/a:

    Uwielbiam śledzie! Tego tatara na pewno przeniosę na swoje podwórko.

  24. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Dla mnie idealne połączenie! Uwielbiam i śledzie i buraczki! A dodatek mięty bardzo mnie ciekawi..:)!

  25. Natalia - Poezja Smaku Magda napisał/a:

    Świeży śledź, czyli matijas, tak? 😉
    Bo nie jestem pewna, jakiego mam kupić, żeby spróbować tego zachywcającego przepisu….

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)