Tartaletki z borówkami

Tartaletki z borówkami - kruche babeczkiKruche babeczki z owocami są niezastąpione – szczególnie na przyjęcia. Idealnie sprawdzą się na Dzień Dziecka (który już tuż, tuż!). Tym razem tartaletki są z borówkami – ale mogą być to także truskawki, maliny, jagody, gruszki czy winogrona. Możecie użyć gotowych spodów do kruchych babeczek. Niebo w gębie. Co chwilę korci mnie, aby zjeść jeszcze jedną. Korzystałam z rad Samanthy, aby kruche ciasto piec bez termoobiegu w wysokiej temperaturze.

Składniki na ciasto:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki (250 g)
  • 3/4 kostki zimnego masła (150g)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1/3 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady

Budyń waniliowy:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z połowy laski wanilii lub kilka kropel aromatu
  • 2 łyżki cukru (zwykłego lub z wanilią)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła
  • 1 żółtko
  • owoce: borówki lub inne

Mąkę i cukier mieszamy ze sobą, dodajemy jajko i posiekane masło. Zagniatamy (gdyby składniki nie chciały się połączyć można dodać 1-2 łyżki lodowatej wody). Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Foremki do babeczek, muffinek lub tartaletek (ok. 12 sztuk) smarujemy masłem lub olejem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykładamy foremki. Obciążamy je poprzez wyłożenie na tarteletki folii aluminiowej i wsypanie do nich suchej fasoli, ryżu lub specjalnych ceramicznych kulek. Pieczemy w temp. 220°C przez 15 minut, po czym usuwamy obciążenie, zmniejszamy temp. do 200ºC i pieczemy jeszcze przez 10 minut.

Czekoladę rozpuszczamy na małej mocy w mikrofalówce. Smarujemy upieczone spody babeczek. Dzięki temu nie namokną. Odstawiamy w chłodne miejsce i szykujemy budyń.

Do rondelka wlewamy szklankę mleka, dodajemy cukier, masło i ekstrakt waniliowy. Podgrzewamy na małym ogniu. Pozostałe pół szklanki mleka miksujemy lub blendujemy z mąką i żółtkiem. Miksturę wlewamy na gotujące się mleko i cały czas mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Zdejmujemy z ognia. Gdyby zrobiły się grudki ponownie chwilkę miksujemy.

Budyń układamy na tartaletkach wysmarowanych czekoladą. Po wystudzeniu układamy na wierzchu owoce. Tartaletki z borówkami możemy udekorować miętą lub bazylią albo polać strużką miodu – będą pięknie wyglądały.

Tartaletki z borówkami - kruche babeczki


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

34 Odpowiedzi na Tartaletki z borówkami

  1. iza napisał/a:

    cudne są :) )) nawet o tej porze bym sie skusiała

  2. Inspirowane smakiem napisał/a:

    O tej porze to powinno być zabronione!

  3. wiosenka27 napisał/a:

    Uwielbiam te maleństwa:)

  4. Monika napisał/a:

    Ale pyszności o poranku:)polecam mus jagodowy i wiele innych przysmaków dostępnych na http://www.anielskieprzysmaki.pl

  5. Patyska napisał/a:

    Niommniom, uwielbiam. A teraz 2 pytania:
    1. Dlaczego kruche bez termoobiegu?
    2. Gdzie kupiłaś takie śliczne foremki?
    Dzięki!

  6. Ania napisał/a:

    uwielbiam tartatelki, zawsze kojarzą mi się z latem i można poszaleć z owocami na wierzchu:D Twoje wyglądają po prostu bosko:)

  7. Majana napisał/a:

    Cudne. Wyglądają pysznie i bardzo elegancko. :)

  8. xcookiemonsterx napisał/a:

    Wspaniały blog ze wspaniałymi przepisami :) jestem zachwycona, muszę tu częściej wpadać :)

  9. madlene17 napisał/a:

    Poczułam zapach lata:) Wyglądają uroczo:)

  10. Samantha napisał/a:

    Cudne, urocze babeczki ! :)

  11. karmel-itka napisał/a:

    mniam, mniam!

  12. Ewa napisał/a:

    Przepiękne, na Dzień Dziecka idealne!

  13. gin napisał/a:

    Wyglądają cudnie – urocze maleństwa. Porwałabym jedno z największą przyjemnością :)

  14. Magda napisał/a:

    Zjadłabym!

  15. KucharzyTRzech napisał/a:

    Takie nimi babeczki są świetne! Zawsze znikają jako pierwsze na przyjęciach :) . Porywam zatem 3 :)

  16. Cudne babeczki, mniam,mniam!

  17. Anita napisał/a:

    Je się je oczami:) pysznie wyglądają

  18. Na przyjęcia i na pyszną przekąskę. Nie pogardziłabym nimi do porannej herbaty.

  19. Pastelle napisał/a:

    Kruche babeczki z kremem i owocami pamiętam z czasów dzieciństwa. Uwielbiałam i zostało mi do dziś :)

  20. Dzikowiec napisał/a:

    Wyglądają bajecznie!

  21. lutka40 napisał/a:

    C……….U ……..D…………..O……………..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  22. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Cudownie wyglądają te babeczki. Mam ogromną ochotę po prostu się na nie rzucić :-D

  23. Asia napisał/a:

    mmm, uwielbiam takie babeczki, szczególnie z borówkami :)

  24. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Chętnie porwałabym kilka… wyglądają przepięknie:)!

  25. lovingit.pl napisał/a:

    pyszności, już dawno nie robiłam babeczek… Na te tartaletki od razu mi przyszła ochota! Świetna przekąska na piknik, ostatnio ten piknik ciągle za mną chodzi, ale pogoda troszkę nie taka :P

  26. Słodka Babeczka napisał/a:

    Rany, jakie one śliczne!

  27. najsmaczniejsze.pl napisał/a:

    Takie maleństwa są najlepsze :)

  28. szybki i prosty deser napisał/a:

    Ślinka cieknie. Szkoda, że jagody wciąż drogie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)