Tartaletki z borówkami

Tartaletki z borówkami - kruche babeczkiKruche babeczki z owocami są niezastąpione – szczególnie na przyjęcia. Idealnie sprawdzą się na Dzień Dziecka (który już tuż, tuż!). Tym razem tartaletki są z borówkami – ale mogą być to także truskawki, maliny, jagody, gruszki czy winogrona. Możecie użyć gotowych spodów do kruchych babeczek. Niebo w gębie. Co chwilę korci mnie, aby zjeść jeszcze jedną. Korzystałam z rad Samanthy, aby kruche ciasto piec bez termoobiegu w wysokiej temperaturze.

Składniki na ciasto:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki (250 g)
  • 3/4 kostki zimnego masła (150g)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1/3 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady

Budyń waniliowy:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z połowy laski wanilii lub kilka kropel aromatu
  • 2 łyżki cukru (zwykłego lub z wanilią)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła
  • 1 żółtko
  • owoce: borówki lub inne

Mąkę i cukier mieszamy ze sobą, dodajemy jajko i posiekane masło. Zagniatamy (gdyby składniki nie chciały się połączyć można dodać 1-2 łyżki lodowatej wody). Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Foremki do babeczek, muffinek lub tartaletek (ok. 12 sztuk) smarujemy masłem lub olejem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykładamy foremki. Obciążamy je poprzez wyłożenie na tarteletki folii aluminiowej i wsypanie do nich suchej fasoli, ryżu lub specjalnych ceramicznych kulek. Pieczemy w temp. 220°C przez 15 minut, po czym usuwamy obciążenie, zmniejszamy temp. do 200ºC i pieczemy jeszcze przez 10 minut.

Czekoladę rozpuszczamy na małej mocy w mikrofalówce. Smarujemy upieczone spody babeczek. Dzięki temu nie namokną. Odstawiamy w chłodne miejsce i szykujemy budyń.

Do rondelka wlewamy szklankę mleka, dodajemy cukier, masło i ekstrakt waniliowy. Podgrzewamy na małym ogniu. Pozostałe pół szklanki mleka miksujemy lub blendujemy z mąką i żółtkiem. Miksturę wlewamy na gotujące się mleko i cały czas mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Zdejmujemy z ognia. Gdyby zrobiły się grudki ponownie chwilkę miksujemy.

Budyń układamy na tartaletkach wysmarowanych czekoladą. Po wystudzeniu układamy na wierzchu owoce. Tartaletki z borówkami możemy udekorować miętą lub bazylią albo polać strużką miodu – będą pięknie wyglądały.

Tartaletki z borówkami - kruche babeczki

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

34 Odpowiedzi na Tartaletki z borówkami

  1. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    cudne są :))) nawet o tej porze bym sie skusiała

  2. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane smakiem napisał/a:

    O tej porze to powinno być zabronione!

  3. Natalia - Poezja Smaku wiosenka27 napisał/a:

    Uwielbiam te maleństwa:)

  4. Natalia - Poezja Smaku Monika napisał/a:

    Ale pyszności o poranku:)polecam mus jagodowy i wiele innych przysmaków dostępnych na http://www.anielskieprzysmaki.pl

  5. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Niommniom, uwielbiam. A teraz 2 pytania:
    1. Dlaczego kruche bez termoobiegu?
    2. Gdzie kupiłaś takie śliczne foremki?
    Dzięki!

  6. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    uwielbiam tartatelki, zawsze kojarzą mi się z latem i można poszaleć z owocami na wierzchu:D Twoje wyglądają po prostu bosko:)

  7. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Cudne. Wyglądają pysznie i bardzo elegancko. 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku xcookiemonsterx napisał/a:

    Wspaniały blog ze wspaniałymi przepisami 🙂 jestem zachwycona, muszę tu częściej wpadać 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku madlene17 napisał/a:

    Poczułam zapach lata:) Wyglądają uroczo:)

  10. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Cudne, urocze babeczki ! 🙂

  11. Natalia - Poezja Smaku Ewa napisał/a:

    Przepiękne, na Dzień Dziecka idealne!

  12. Natalia - Poezja Smaku gin napisał/a:

    Wyglądają cudnie – urocze maleństwa. Porwałabym jedno z największą przyjemnością 🙂

  13. Natalia - Poezja Smaku Magda napisał/a:

    Zjadłabym!

  14. Natalia - Poezja Smaku KucharzyTRzech napisał/a:

    Takie nimi babeczki są świetne! Zawsze znikają jako pierwsze na przyjęciach :). Porywam zatem 3 🙂

  15. Cudne babeczki, mniam,mniam!

  16. Natalia - Poezja Smaku Anita napisał/a:

    Je się je oczami:) pysznie wyglądają

  17. Na przyjęcia i na pyszną przekąskę. Nie pogardziłabym nimi do porannej herbaty.

  18. Natalia - Poezja Smaku Pastelle napisał/a:

    Kruche babeczki z kremem i owocami pamiętam z czasów dzieciństwa. Uwielbiałam i zostało mi do dziś 🙂

  19. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Wyglądają bajecznie!

  20. Natalia - Poezja Smaku lutka40 napisał/a:

    C……….U ……..D…………..O……………..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  21. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    Cudownie wyglądają te babeczki. Mam ogromną ochotę po prostu się na nie rzucić 😀

  22. Natalia - Poezja Smaku Asia napisał/a:

    mmm, uwielbiam takie babeczki, szczególnie z borówkami 🙂

  23. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Chętnie porwałabym kilka… wyglądają przepięknie:)!

  24. Natalia - Poezja Smaku lovingit.pl napisał/a:

    pyszności, już dawno nie robiłam babeczek… Na te tartaletki od razu mi przyszła ochota! Świetna przekąska na piknik, ostatnio ten piknik ciągle za mną chodzi, ale pogoda troszkę nie taka 😛

  25. Natalia - Poezja Smaku Słodka Babeczka napisał/a:

    Rany, jakie one śliczne!

  26. Natalia - Poezja Smaku najsmaczniejsze.pl napisał/a:

    Takie maleństwa są najlepsze 🙂

  27. Ślinka cieknie. Szkoda, że jagody wciąż drogie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)