Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagamiSzybka i prosta tarta ze szparagami, pomidorami i chrupiącym boczkiem na cieście francuskim. Świetna zarówno na lekki obiad, sytą kolację czy późne śniadanie. Właśnie zaczynamy sezon na szparagi – będą teraz najsmaczniejsze i warto wykorzystać je w kuchni. Tym bardziej, że każde danie w którym je użyjemy zawsze zyskuje na wyglądzie. Szparagi mają to do siebie, że pięknie się prezentują.

Składniki:

  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego (w jednym kawałku)
  • 1 mały pęczek zielonych szparagów
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • ok. 75 g wędzonego boczku (można pominąć lub zastąpić wędliną dojrzewającą)
  • ok. 50 g żółtego sera
  • 2 żółtka ekologicznych jaj
  • 125 ml śmietany 30% (1/2 szklanki)
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól, świeżo mielony pieprz

Boczek kroimy na cienkie paseczki i podsmażamy na suchej patelni, aż do wytopienia tłuszczu. Zdejmujemy go i osuszamy papierowym ręcznikiem (jeśli używamy wędliny dojrzewającej – np. szynki parmeńskiej czy serrano – rezygnujemy z podsmażania). Szparagom odcinamy zdrewniałe końce (najlepiej ułamać końcówkę szparaga – sam pęknie w odpowiednim miejscu). Szparagi hartujemy poprzez zalanie wrzątkiem. Zostawiamy je w gorącej wodzie na około pół minuty, a następnie przenosimy do lodowatej wody. Śmietanę należy wymieszać z żółtkami i musztardą. Dodajemy do niej starty na tarce o drobnych oczkach ser. Przyprawiamy masę solą, pieprzem i gałką. Ponownie mieszamy. Z ciasta francuskiego odkrawamy 1/3 na brzegi. Resztę wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy – z odłożonego ciasta wycinamy paseczki, które stworzą ranty. Nakłuwamy spód widelcem. Na tak przygotowany spód wlewamy masę śmietanową. Układamy szparagi. Pomidorki kroimy w plasterki i rozrzucamy po całej tarcie. Na wierzchu rozkładamy podsmażony boczek (lub pokrojoną w plasterki wędlinę dojrzewającą). Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i solą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (z termoobiegiem) i pieczemy 20-30 minut.

Tarta ze szparagami


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

32 Odpowiedzi na Tarta ze szparagami

  1. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Tak ładnie prezentuje się Twoja tarta, że nie sposób oderwać od niej oczu. Takie włoskie kolory. Świetny wybór na rozpoczęcie sezonu szparagowego. Pysznie wygląda 🙂

  2. Magda C. napisał/a:

    Cudowna ta Twoja tarta! Uwielbiam szparagi, koniecznie muszę coś z nich wyczarować 🙂

  3. Patyska napisał/a:

    Piękna. Rozmyślam nad szparagami w tarcie, ale boję się, że będą łykowate… Czy nie będą?

  4. Michał napisał/a:

    Moje oczy widzą prawdziwe pyszności.

  5. Marzena napisał/a:

    Ale super wygląda. Dodaje do wypróbowania :-):-):-)

    http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/?m=0

  6. Marzena napisał/a:

    Ale super wygląda 🙂 dodaje do wypróbowania 🙂

  7. Kaś napisał/a:

    ta tarta prezentuje się niczym obraz 😉

  8. bielinka napisał/a:

    Też ostatnio robiłam, ale na kruchym cieście – pycha! 🙂

  9. Zakątek Smaku napisał/a:

    Ostatnio objadamy się szparagami. Skorzystam z pomysłu i przygotuję taką pyszną tartę:)

  10. Cudowna tarta i bardzo apetyczna 🙂

  11. Dzikowiec napisał/a:

    Ależ apetyczna! Moje smaki!

  12. Królowa Karo napisał/a:

    Wygląda obłędnie, aż mi zaburczało w brzuchu.

  13. wenus-lifestyle napisał/a:

    Wow, wygląda obłędnie – jestem zachwycona 😛

  14. skoraq cooks napisał/a:

    Świetny pomysł na szparagi 🙂

  15. iza napisał/a:

    ale slicznie wyglada, tak kolorowo

  16. Ewa napisał/a:

    Tylko powiesić jak obrazek!

  17. Kwintesencja wiosny! Wygląda obłędnie smacznie 🙂

  18. Łucja napisał/a:

    Już sam jej wygląd przyciąga, o smaku nie wspomnę 🙂

  19. Salvador Dali napisał/a:

    wygląda zbyt dobrze, bym mogła na nią dłużej patrzeć… 🙁
    Bosko! 😀

  20. Ola in the kitchen napisał/a:

    szparagi pięknie się prezentują i pysznie smakują 😀 Tarta super!

  21. Agnieszka napisał/a:

    Jedzenie może być smakowite lub nie, ale ja powiem, że piękna ta tarta. Szkoda zjeść tak ładnie wygląda:)

  22. Pati napisał/a:

    U mnie też dziś tarta ze szparagami…
    Twoja bardzo smakowicie wygląda…

  23. wedelka napisał/a:

    Piękna 🙂 Robiłam kiedyś podobną i była nieziemsko dobra 🙂

  24. Majana napisał/a:

    Smakowita. Bardzo lubię takie pyszności. 🙂 Pozdrówki

  25. Marzena napisał/a:

    Wczoraj robiłam też ze szparagami, ale z jajami:-) Wygląda zjawiskowo:-)

  26. studentka na diecie napisał/a:

    Muszę zrobić taką w tym sezonie ;D

  27. Ania napisał/a:

    szybka i smakowita:d uwielbiam maj za rabarbar i szparagi:D

  28. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Tarta idealna! Nic dodać nic ująć!!!!

  29. JustInka napisał/a:

    Oj tak widzę wszędzie jest szparagowo! Musze zakupić chyba szparagi w ilości hurtowej!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)