Tarta z malinami i białą czekoladą

Tarta z malinami i białą czekoladąTarta z malinami i białą czekoladą to prosta, pyszna w smaku tarta. Bardzo delikatne i słodkie nadzienie przyjemnie kontrastuje z kwaskowatymi malinami. Nie jest przesłodzona, taka jak lubię. Powstała przez przypadek, późnym wieczorem – uznałam, że po ciężkim, ale bardzo satysfakcjonującym dniu należy mi się coś słodkiego z ulubionymi owocami. Na drugi dzień o tej samej porze nie było już żadnego kawałeczka. Nie było by pewnie nic w tym dziwnego, gdyby nie to, że jest nas tylko dwójka… Idealna na letnie popołudnia.

Tarta z malinami i białą czekoladą – ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (300 g)
  • 150 g zimnego masła (3/4 kostki)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 200 g śmietanki 30% (3/4 szklanki)
  • 100 g białej czekolady (1 tabliczka)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 150 g – 200 g świeżych malin
  • dodatkowo: cukier puder po posypania

Kruche ciasto: Ze wszystkich składników zagniatamy jednolite ciasto. Możemy to zrobić ręcznie lub błyskawicznie w malakserze. Władamy na 15-20 minut do lodówki. Ciastem wylepiamy formę na tartę o średnicy 23-25 cm (najlepiej rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i chowamy na kolejne 15 minut do lodówki. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180°C z termoobiegiem (lub 190°C bez termoobiegu). Na ciasto nakładamy folię aluminiową tak, aby ściśle przylegała do ciasta (także na brzegach) i wsypujemy obciążenie np. suchą fasolę, soczewicę, groch lub ryż. Jeśli nie mamy nic takiego – pieczemy bez obciążenia. Pieczemy przez 15 minut i lekko studzimy.

Nadzienie: Śmietankę lekko podgrzewamy i dodajemy do niej posiekaną drobno białą czekoladę. Chwilę podgrzewamy razem, ciągle mieszając, aż czekolada rozpuści się. Zdejmujemy z ognia. Jajka lekko roztrzepujemy trzepaczką (nie ubijamy), dodajemy do masy czekoladowej (może być ciepła, ale nie gorąca) i jednocześnie energicznie mieszamy. Dodajemy wiórki i ponownie mieszamy.

Nadzienie wlewamy na podpieczony spód. Układamy maliny. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut. Studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Tarta z malinami i białą czekoladą

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

32 Odpowiedzi na Tarta z malinami i białą czekoladą

  1. Słodkie okruszki napisał/a:

    Wygląda wspaniale. Poproszę kawałek.
    Pozdrawiam

  2. Rosemary napisał/a:

    Biała czekolada, wiórki kokosowe, maliny- to jest dobre polączenie :)
    Mmm, już mi pachnie…

  3. Łucja napisał/a:

    Wspaniała :)

  4. Marzena napisał/a:

    Wspaniała ta tarta :-) moje ulubione smaki :-)

  5. Patyska napisał/a:

    Omnomnom… a można sobie nadzienie czymś dosłodzić? ;)

  6. Pati napisał/a:

    Tarta wprost wymarzona dla mnie!

  7. Musi smakować absolutnie genialnie! Moje smaki:) Zapisałąm do zrobienia :) Zapraszam serdecznie do mnie na KONKURS

  8. Amber napisał/a:

    Cudowna!
    I choć nie uznaję , białej czekolady’ to w tym zestawie mówię jak najbardziej tak.

  9. marcelina napisał/a:

    Natalia piękna tarta! Z malinami idealna na przywołanie lata :) )

  10. dżemdżus napisał/a:

    Pięknie wyglada i choc ja podobnie jak Amber nie lubie białej czekolady to jednak chetnie bym spróbowała bo bardzo cieszy oko :)

  11. ladylaura. napisał/a:

    Cudowna ,lekka!.

  12. Pyszna tarta :) Ach, zjadłabym z przyjemnością… :)

  13. kornik napisał/a:

    Robiłam kiedyś podobną tartę i pamiętam, ze wyszła obłędna
    Pozdrawiam!
    http://www.kornikwkuchni.blogspot.com

  14. Aneta napisał/a:

    Ale narobiłaś mi ochoty :)

  15. iza napisał/a:

    pyszna musi być, bo wspaniale wygląda

  16. Dorota napisał/a:

    Maliny i biała czekolada to fantastyczne połączenie. Przy okazji z przyjemnością skorzystam z przepisu :)

  17. O matko… już jest tak późno a nam ślinka leci i nabrałyśmy ochotę na białą czekoladę!
    Tarta jest obłędna!

  18. wedelka napisał/a:

    Uwielbiam połączenie białej czekolady i malin. Tarta grzechu warta :)

  19. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Mniam, mniam, to był pierwszy zachwyt nad tą tartą. Uwielbiam tary z białą czekoladą. Zrobiłam z żurawiną. A teraz korci mnie Twoja z malinami. Pysznie wygląda. Mogę…. kawałek?

  20. Magda C. napisał/a:

    Piękna tarta ci wyszła :) Zjadłabym!

  21. gin napisał/a:

    Też bym się takiej nie oparła :)

  22. studentka na diecie napisał/a:

    Jak ja mogłam przegapić takie cudo u Ciebie? :D Piękna tarta, kusi, aż krzyczy „zjedz mnie!” ;D Oj napewno bym się jej nie oparła ;)

  23. Kaś napisał/a:

    zaśliniłam monitor ;)

  24. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Biała czekolada i maliny to para doskonała :)

  25. Leni napisał/a:

    Oh nie! A miałem już dzisiaj już nic nie jeść… Dostałem ślinotoku patrząc na te zdjęcia. W ten weekend będzie tarta z malinami i czekoladą :)

  26. Nana napisał/a:

    Nie wiem co zrobiłam źle, ale jak dla mnie za mało smakuje białą czekoladą, a za dużo jajecznicą… A miało być tak pięknie.

  27. Danuta napisał/a:

    Czy mogłabym otrzymać wskazówkę, co robię źle, że mój spód do tarty (ciasto kruche) po upieczeniu bardzo się kurczy (odstaje od brzegów). Podobnie wygląda sprawa z ciastem biszkoptowym. Nie mogę potem zalać np. galaretką, bo wlewa mi się pod spód :( (

    • Ciasto kruche zawsze się odrobinę kurczy i to jest normalne. Ważne, aby ciasto było mocno dociśnięte do brzegów (ja formy na tartę do kruchych ciast nigdy nie smaruję masłem – ciasto ma go wystarczająco sporo) i kolejna rzecz – przed pieczeniem ciasto musi być dobrze schłodzone. Aby nadzienie się zmieściło – zawsze staram się piec ciasto z obciążeniem (fasolą, grochem). Jeśli chodzi o biszkopty – wykładam papierem tylko dno, boków niczym nie smaruję – biszkopt jest równy i nie odstaje od brzegów. Po upieczeniu i ostygnięciu odcinam biszkopt od formy nożykiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)