Po wyjątkowo ciężkim dniu potrzebowałam czegoś, co sprawi mi choć odrobinę radości. Padło na quiche w zielono-różowych, optymistycznych kolorach. Uwielbiam łososia, więc często wymyślam coś z jego udziałem. Wytrawna tarta z łososiem, fasolką i groszkiem na kruchym cieście świetnie nadaje się na kolacje lub lekkie obiady. Szczególnie, gdy przyjeżdżają do nas goście i nie wiemy o której dokładnie się ich spodziewać – można łatwo ją odgrzać lub podawać na zimno. Do przygotowania tarty wykorzystałam nie tylko mrożony groszek, ale i mrożoną fasolkę szparagową – dzięki temu nie musiałam jej przebierać i gotować, ponieważ jest już ugotowana na parze. Użyłam produktów Bonduelle – w tym roku firma obchodzi 25-lecie w Polsce. Nie wiem czy wiecie, ale warzywa od Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z polskich Kujaw. Kujawski groszek spisał się świetnie – tarta jest zdecydowanie warta grzechu!
Tarta z łososiem, fasolką i groszkiem – ciasto:
- 200 g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki)
- 125 g zimnego masła
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 żółtko
- szczypta soli
Tarta z łososiem, fasolką i groszkiem – farsz:
- 200-300 g świeżego filetu z łososia
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 jajka + 1 żółtko
- 2 czubate łyżeczki musztardy dijon
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 dymka (z dużą cebulką i szczypiorem)
- 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej Bonduelle
- 1/2 szklanki mrożonego groszku Bonduelle
- mały pęczek koperku
- sól, świeżo mielony pieprz
Ze wszystkich składników na spód, zagniatamy kruche ciasto (ręcznie lub szybciej i wygodniej – za pomocą malaksera). Wylepiamy nim formę na tartę o średnicy 23-24 cm (lub tortownicę formując rant). Nakłuwamy gęsto widelcem i chowamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200°C – grzanie góra-dół lub – 180°C z termoobiegiem) na 12-13 minut.
Przygotowujemy nadzienie: Filet z łososia myjemy, osuszamy, solimy i kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy, zostawiając trochę do dekoracji. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Cebulkę kroimy w cienkie plastry wraz ze szczypiorem i podsmażamy na rozgrzanej oliwie przez 1-2 minuty. Dodajmy 1 szklankę fasolki i 1/2 szklanki groszku. Podsmażamy jeszcze 2-3 minuty i zdejmujemy z ognia do przestudzenia.
W misce roztrzepujemy lekko jajka i żółtko. Dodajemy do nich musztardę i mieszamy. Wlewamy śmietankę i roztrzepujemy do połączenia. Dodajemy posiekany koperek, a następnie porządnie solimy i dodajemy szczyptę pieprzu. Podsmażone warzywa układamy na podpieczonym spodzie. Zalewamy masą jajeczno-śmietanową, a na wierzchu wtykamy kawałki surowego łososia. Wstawiamy do piekarnika (200°C – grzanie góra-dół lub – 180°C z termoobiegiem) na 30-40 minut. Posypujemy świeżym koperkiem. Tarta z łososiem, fasolką i groszkiem jest pyszna zarówno na gorąco, jak i na zimno. Można ją podawać samą lub z kwaśną śmietaną czy jogurtem.
ta tarta musi być obłędna! 🙂
Wygląda przepysznie, aż ślinka cieknie!
Wspaniałe to Twoje jedzonko:)
Rewelacja, muszę spróbować!
Thanks for this topic.This is really helpfull.
Tarta dobra, tylko trochę za mdła w smaku.
Czegoś brakuje.