Na blogu pojawiło się już ponad czterysta wpisów. Z tej okazji mam dla Was wyjątkową tartę. Tarta rabarbarowa z pomidorową galaretką na migdałowym, kruchym cieście. Połączenie niezwykłe, ale bardzo pyszne. Nie jest to ciasto dla początkujących, ponieważ jest z nim trochę roboty, jednak jeśli chcemy cieszyć się wyjątkowym smakiem warto się natrudzić. Przyznam, że smak dżemu pomidorowego z którego robi się galaretkę jest dość oryginalny 🙂 Za to krem rabarbarowy razem z migdałowym nadzieniem jest obłędny. Polecam dla odważnych. Przepis oryginalny stąd, tutaj z moimi zmianami.

Tarta rabarbarowa z galaretką pomidorowąDżem pomidorowy (galaretka):

  • 500 ml przecieru pomidorowego (passaty)
  • 200 g cukru (1 szklanka + 3 łyżki)
  • 1 torebka herbaty z werbeny lub z mięty
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 czubate łyżeczki żelatyny

Kruche ciasto migdałowe:

  • 280 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 130 g masła
  • 70 g cukru pudru (0,5 szklanki)
  • 30 g zmielonych migdałów (1/3 szklanki)
  • 1 duże jajko

Krem migdałowy:

  • 50 g zmielonych migdałów (mniej niż pół szklanki)
  • 50 g masła (1/4 kostki)
  • 20 g cukru (2 łyżki)
  • 1 małe jajko

Krem rabarbarowy:

  • 400 g rabarbaru
  • 40 g cukru (4 łyżki) + 30 g (3 łyżki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 80 g masła
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny

Dżem pomidorowy: Przecier pomidorowy (passatę) wlewamy do rondelka. Dodajemy cukier i wrzucamy torebkę z herbatą. Gotujemy na średnim ogniu przez 20-25 minut do zredukowania, przy czym torebkę z herbatą wyjmujemy po 5 minutach gotowania. Gotowy dżem odstawiamy do ostudzenia.

Dżem pomidorowy

Kruche ciasto migdałowe: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodajemy posiekane na mniejsze części masło. Wygniatamy ciasto palcami, aż masło połączy się z mąką i powstaną okruchy jak na kruszonkę. Wtedy dodajemy roztrzepane jajko i zmielone migdały. Szybko zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy kulę, spłaszczamy i chowamy na godzinę do lodówki.

Kruche ciasto migdałowe

Krem migdałowy: Masło roztrzepujemy trzepaczką z cukrem i mielonymi migdałami. Gdy krem będzie jednolity dodajemy jajko. Ponownie mieszamy.

Krem migdałowy

Krem rabarbarowy: Rabarbar kroimy na mniejsze części.  Wsypujemy go do rondelka, dodajemy 4 łyżki cukru i 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Dodajemy 1 łyżkę wody i zagotowujemy. Gotujemy, aż cały rabarbar się rozpadnie i nabierze konsystencji dżemu (ok. 10 minut). Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na kolejne 10 minut, do lekkiego przestudzenia. Następnie dodajemy jajko,  3 łyżki cukru i żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone na mniejsze części masło i miksujemy.

Krem rabarbarowy

Złożenie: Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na okrągły placek pomiędzy dwoma kawałkami folii lub papieru do pieczenia. Ciastem wykładamy tortownicę o średnicy 23-24 cm – dno i boki do połowy wysokości. Nakłuwamy je widelcem. Kładziemy na nim arkusz papieru i obciążamy ciasto suchą fasolą, grochem lub specjalnymi kulkami ceramicznymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 15 minut.

Obciążenie

Z upieczonego ciasta zdejmujemy papier wraz z obciążeniem. Nakładamy na ciasto przygotowany wcześniej krem migdałowy, rozsmarowujemy równomiernie i pieczemy przez kolejne 10 minut.

Spód z kremem

Upieczony spód wraz z kremem odstawiamy do ostudzenia. Gdy będzie całkowicie zimny, rozsmarowujemy na nim krem rabarbarowy, wyrównujemy i wstawiamy na godzinę do lodówki.

Złożenie

Do dżemu pomidorowego dodajemy sok z cytryny i żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody. Podgrzewamy lekko i zostawiamy do ostudzenia. Gdy ostudzi się całkowicie wlewamy dżem na wierzch tarty. Wstawiamy na noc do lodówki. Utworzy się galaretka. Ciasto wyjmujemy z lodówki na 20 minut przed podaniem, aby było w temperaturze pokojowej.

Tarta rabarbarowa z galaretką pomidorową

Tartę przyozdobiłam smażoną w głębokim tłuszczu skórką z pomidora (posypaną cukrem pudrem).

Tarta rabarbarowa z galaretką pomidorową

 

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!