Tarta z pieczoną cebulą

Bardzo lubię wszelkie tarty i quiche (kisze). Są świetne na ciepło (zarówno od razu po przyrządzeniu jak i odgrzaniu) oraz równie dobre na zimno. Dzięki temu możemy z powodzeniem zabrać je do pracy, szkoły lub majówkowy piknik. Tarta z cebulą pieczoną jest tak syta, że z powodzeniem można zaserwować ją nie tylko na przystawkę, ale także na wegetariański obiad. Ja ukroiłam jeden duży kawałek i byłam pełna. Smak słodkiej, pieczonej cebuli fajnie współgra ze słonym, kruchym ciastem. Głównymi dodatkami są ser i zioła, które można dowolnie komponować – zamiast parmezanu i tymianku możemy użyć np.: cheddara i szczypiorku, sera pleśniowego i szałwi, sera gruyere i posiekanego rozmarynu. Ja miałam w domu cheddar i świeży rozmaryn. Niestety, tarta jest trochę pracochłonna – ciasto i cebulę trzeba upiec wcześniej – ale czego się nie robi dla wspaniałego smaku. Przepis oryginalny z książki: Klasa Mistrzów: Wypieki.

Tarta z pieczoną cebuląCiasto kruche:

  • 250 g mąki (1 i 2/3 szklanki)
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 150 g schłodzonego masła
  • ok. 1-2 łyżki zimnej wody

Składniki:

  • 700 g cebuli (ok. 6 dużych sztuk)
  • ok. 90 ml oliwy z oliwek (ok. 6 łyżek)
  • 1 i 1/4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 200 ml mleka
  • 100 g startego parmezanu (można zastąpić innym serem)
  • 2 i 1/2 łyżeczki tymianku lub innego zioła (może być suszone)
  • sól, pieprz

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Masło siekamy nożem z mąką i solą. Dodajemy jajka i zagniatamy ciasto (w razie potrzeby dolewamy wodę). Jeśli mamy malakser możemy wrzucić wszystkie składniki i zagnieć automatycznie. Jeśli ciasto będzie jednolite i zwarte – zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

W tym czasie obieramy cebule, nie pozbawiając ich całkowicie piętek. Przecinamy je pół, a następnie każdą połówkę na 3 części wzdłuż. Układamy je na blasze do pieczenia. Skrapiamy oliwą i octem (ja smarowałam pędzelkiem), a następnie posypujemy cukrem.  Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Podczas gdy nabiera temperatury, wyjmujemy z lodówki ciasto i przez folię wałkujemy je na średnicę formy na tartę 26 cm (jeśli jest zbyt lepiące, możemy schować je dłużej do lodówki lub po prostu wylepiamy formę). Ciasto wkładamy do formy i odcinamy brzegi. Na ciasto wykładamy folię aluminiową lub papier do pieczenia i obciążamy je suchą fasolą lub surowym ryżem. Ciasto pieczemy 25 minut, cebulę – 35. Ja robię to jednocześnie włączając termoobieg.

Tarta z pieczoną cebulą

Gdy ciasto i cebula będą upieczone, zdejmujemy z ciasta obciążenie i dno posypujemy tartym serem. Przekładamy na tartę pieczoną cebulę. Przygotowujemy masę: Ubijamy widelcem jajka i żółtko. Dolewamy śmietankę i mleko. Roztrzepujemy. Doprawiamy solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem (lub innym ziołem). Zalewamy cebulę i ponownie wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut (do czasu, aż masa się zetnie). Po upieczeniu chwilę studzimy, kroimy na części i podajemy.

Tarta z pieczoną cebulą

Chciałabym wszystkim czytelnikom, życzyć udanej majówki! Ja wybrałam się na Mazury.
Przepisy ukazują się regularnie, mimo mojej nieobecności,
jednak na komentarze odpowiem dopiero w następnym tygodniu.

A dla fanów cebuli, sera i… Nigelli polecam także paj cebulowy z czerwonej cebuli.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

16 Odpowiedzi na Tarta z pieczoną cebulą

  1. Ania napisał/a:

    również jestem wielką tart na słono:) tak jak napisałaś świetne nie tylko dla gości, ale i na obiad:)

  2. magda napisał/a:

    Z przyjemnością zjadłabym kawałek takiej pysznej tarty :-)

  3. Patyska napisał/a:

    Totalny odjazd, zapisuję do zrobienia!

  4. Nashelly napisał/a:

    Mmm, baaardzo apetycznie wygląda ;) … Ubóstwiam wytrawne tarty!

  5. Samantha napisał/a:

    Pysznie i bardzo zachęcająco wygląda, idealne smaki ! Pozdrawiam :)

  6. Magda napisał/a:

    O matko… bombowa!

  7. Pastelle napisał/a:

    Moja miłość do kruchych ciast i tart wszelkiej maści jest znana chyba już wszystkim. Twoje wygląda wspaniale i jestem przekonana, że smakuje równie dobrze :)

  8. Anita napisał/a:

    jak cudownie wypieczona. Kradnę porcję:)

  9. nathalia8 napisał/a:

    uwiebiam takie tarty!swietny przepis:)

  10. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Cudo :) ! Ja robię z karmelizowanej czerwonej cebuli z serem pleśniowym ale z pieczoną cebulą też musi smakować wyśmienicie :) ! Udanego wypoczynku :) !

  11. TRZY CYTRYNY napisał/a:

    Uwielbiam tarty i pieczoną słodką cebulę. Bardzo często podaję taką jako dodatek do mięsa ;)

  12. Pieczona cebula jest cudowna i wszystko z nią również. Quiche to fajny pomysł chyba na wszystkie dania, od śniadanie, do kolacji.

  13. Follow The Taste napisał/a:

    Super! :) U mnie też ostatnio były tarty i chętnie wypróbuję Twój przepis! :)

  14. whipped cream napisał/a:

    bardzo, bardzo, bardzo apetycznie…!

  15. Gotuj z Cukiereczkiem napisał/a:

    czuje, ze smakowalaby mi taka tarta ;) wyglada pysznie ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)