Tarta orzechowa

Tarta orzechowaTarta orzechowa to ciasto, które miałam okazję upiec na niedawnych warsztatach pieczeniowych z Kasią. Bardzo przypomina wielkanocny mazurek. Jej farsz to praktycznie same orzechy, co wprawia wszystkich smakoszy chrupiących maleństw w euforię. Zdecydowanie najsmaczniejsza jest, gdy użyjemy mieszanki różnych orzechów – nerkowca, włoskich, laskowych, migdałów, pekan, ziemnych, macadamia czy brazylijskich. Mój mąż oszalał na jej punkcie i od czasów warsztatów to jedno z jego ulubionych ciast. Tarta mi też bardzo przypadła do gustu, bo wypieki z orzechami lubię najbardziej.

Kruche ciasto:

  • 1/2 kostki do pieczenia Kasia (125 g)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (250 g)
  • 1/5 szklanki cukru (50 g)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Masa orzechowa:

  • 1/5 kostki do pieczenia Kasia (50 g)
  • 1 i 1/5 szklanki śmietanki 30% (300 ml)
  • 3/5 szklanki cukru (150 g)
  • 1/3 szklanki mąki (60 g)
  • 2 duże jajka
  • 350 g mieszanki orzechów (włoskich, laskowych, nerkowca)

Przygotowujemy formę na tartę o średnicy 25-26 cm (gdy nie ma wyjmowanego dna, można wyłożyć papierem). Wszystkie składniki na ciasto należy wymieszać w misce, a następnie szybko zagnieść na elastyczne ciasto – możemy zrobić to także w malakserze. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 0,5 cm, a następnie wylepiamy nim formę. Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy formę z  tartą na 20 minut do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy masę orzechową. Około 2/3 orzechów należy posiekać pulsacyjnie w malakserze/blenderze, ale nie całkowicie na pył – powinny zostać także małe części orzechów. Pozostałą 1/3 zostawiamy w całości. Do rondla wsypujemy cukier, śmietankę i Kasię. Podgrzewamy. Gdy Kasia się całkowicie rozpuści, wsypujemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy, by masa nie miała grudek i zgęstniała (gdy grudki się zdarzą wystarczy przetrzeć przez sito). Zdejmujemy rondel z ognia i mieszając masę mikserem, dodajemy najpierw po jednym jajku, a następnie posiekane orzechy. Lekko studzimy. Masę orzechową wlewamy do foremki ze schłodzonym ciastem. Posypujemy na wierzchu pozostałymi orzechami (unikajcie laskowych na wierzchu – jeśli nie zdejmiemy skórki to szybko zmieniają kolor na czarny). Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.

Tarta orzechowa

Tarta orzechowa

A dzisiejszy wpis dedykuję mojej mamie, która jest jednym z najwierniejszych czytelników i ma dziś urodziny :*


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

31 Odpowiedzi na Tarta orzechowa

  1. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Oszalałam! Ona musi być idealna:)))

  2. Magda C. napisał/a:

    Wygląda znakomicie! Muszę koniecznie ją zrobić 🙂

  3. iza napisał/a:

    bosko wygląda

  4. skoraq cooks napisał/a:

    Ta tarta jest po prostu boska. Nic dodać, nic ująć 🙂

  5. wedelka napisał/a:

    Robiłam w grudniu dość podobną tartę. Niebo w gębie 🙂

  6. Ada napisał/a:

    Tyle różnych orzechów… pycha. Chyba się skuszę i spróbuję 🙂

  7. Dzikowiec napisał/a:

    Ależ apetyczna! Najlepsze życzenia dla Mamy 🙂

  8. Lady housewife napisał/a:

    Koniecznie musze jej spróbować! Wygląda super i ciągle za mną chodza te orzechy!

  9. Patyska napisał/a:

    O kurcze, ale żeście tam dobroci robili. I jedli! 😉

  10. galantyna.pl napisał/a:

    Ciekawa ta masa orzechowa, muszę kiedyś taką zrobić!

  11. Ervisha napisał/a:

    Uwielbiam wszystko z orzechami ;D

  12. My simple cuisine napisał/a:

    Przepiekna i pewnie bardzo smacznna :))))) Wszystkiego najlepszego dla mamy 😉

  13. ladylaura. napisał/a:

    Ja też lubię orzechowe słodkości 🙂 ,pyszna tarta!!.

  14. Ale wspaniale wygląda – orzechowa tarta, musiała być pyszna!: )

  15. Ewa napisał/a:

    Dziękuję Tobie Córeczko i wszystkim za pamięć i życzenia. Tarta przepyszna, i wiem co piszę!

  16. Ciążowe Zachcianki napisał/a:

    Tarta prezentuje się wspaniale, chętnie bym spróbowała:)
    Najlepsze życzenia dla Mamy!

  17. moja pasja smaku napisał/a:

    Uwielbiam tarty ! Ta jest taka smakowita, pięknie się prezentuje 🙂 ! Moja nie wyglądałaby już tak ładnie bo nie mam talentu do tart 🙂

  18. Też robiłam orzechową tartę, więc wiem, że smakuje nieziemsko 🙂

  19. ELA.M napisał/a:

    Takie specjały tam robiliście:)

  20. Ania napisał/a:

    orzechowa to i moje smaki:)
    Ps. gotowanie za głosowanie już trwa:)

  21. Smaczny kąsek napisał/a:

    O tak! Takiego ciacha mi trzeba do jutrzejszej kawki! 🙂

  22. Zuzia napisał/a:

    Super wyglada 🙂 Jeszcze takiej nie jadlam 😉

  23. Łucja napisał/a:

    obłędna 🙂 koniecznie muszę zrobić 😀

  24. dżemdżus napisał/a:

    Przepyszna, prześliczna, przesmaczna. Jestem wprawiona w euforie samym tylko czytaniem i oglądaniem. Nie mogę sobie wyobrazić poziomu zadowolenia po spróbowaniu. MNIAM

  25. Ola in the kitchen napisał/a:

    To by mogła być moja ulubiona tarta! 😀

  26. Ola napisał/a:

    Uwielbiam tarty i mogę je jeść pod każdą postacią:)

  27. JustInka napisał/a:

    Wspaniałe! Uwielbiam takie orzechowe desery. Pamiętam, że kiedy byłam młodsza często kupowałam takie paluchy z ciasta francuskiego z orzechowym wypełnieniem. Bajka! Tak mi się te paluchy przypomniały przy okazji Twojej tarty 🙂

  28. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Wygląda doskonale i na pewno tak smakuje :)!

  29. Orzechowa przepyszna !

  30. marika napisał/a:

    Tarta jest przepyszna mocno orzechowa i elegancka. Super przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)