Tarta kokosowa bez pieczenia

Tarta kokosowa bez pieczeniaTarta kokosowa, która nie wymaga piekarnika – bardzo szybka, pyszna i w smaku przypominająca pralinki rafaello. Inspirowałam się przepisem Oli, jednak trochę odchudziłam tartę. Zrezygnowałam ze słodkich wafelków z masą, zmniejszyłam ilość czekolady, a zwiększyłam ilość wiórków z kokosa. Tak powstał deser bez pieczenia na pełnoziarnistych ciasteczkach – mocno kokosowy i uzależniający, bo mimo lekkiego odchudzenia tarta smakowała fantastycznie. Zdecydowanie warto spróbować – to tylko pięć składników.

Spód do tarty:

  • 200 g pełnoziarnistych herbatników lub ciasteczek (ja do przepisu używałam 300 g ciastek digestive)
  • 120 g – 150 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 50 g wiórków kokosowych

Masa kokosowa:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 150 g białej czekolady
  • 100 g wiórków kokosowych

W blenderze lub malakserze rozkruszamy ciasteczka wraz z wiórkami. Dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Powstałymi okruchami wylepiamy boki i dno tarty o średnicy ok. 24 cm. Wstawiamy do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy na parze – w kąpieli wodnej (misce, umieszczonej na garnku z gotującą się wodą – miska nie może dotykać dna). Śmietanę miksujemy, a gdy będzie już zwarta (ale nie całkowicie sztywna), wlewamy cienkim strumykiem rozpuszczoną czekoladę i miksujemy do połączenia.

Wyłączamy mikser, wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy łyżką. Masę kokosową rozsmarowujemy na przygotowanym wcześniej spodzie. Ozdabiamy wiórkami, świeżym kokosem lub płatkami migdałowymi. Przed podaniem tarta kokosowa powinna się schłodzić przez co najmniej 1 godzinę w lodówce.

Tarta kokosowa bez pieczenia


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

56 Odpowiedzi na Tarta kokosowa bez pieczenia

  1. Bomba Kaloryczna napisał/a:

    w kąpieli wodnej (misce, umieszczonej na garnku z gotującą się wodą – miska nie może dotykać dna) Są też takie fajne garnki do gotowania mleka, do których przez dziurkę w ściance wlewa się wodę – też nadają się świetnie do rozpuszczania/podgrzewania różnych smakołyków bez przypalenia :)

    A tarta wygląda świetnie. Jak udało Ci się wyjąć ją z formy bez pokruszenia?

    • Niestety nie mam takiego garnka, ale jak ktoś posiada to fajny pomysł :)

      Moja forma ma wyjmowane dno i nie było problemu z wyjęciem tarty – jest dość zwarta

  2. Inspirowane smakiem napisał/a:

    Oooo coś dla moich kokosowych fanów:))

  3. Marzena napisał/a:

    U nas w domu jest pół na pół jesli chodzi i kokosowe preferencje. Dla mnie Twoja tarta jest fantastyczna:-)

  4. iza napisał/a:

    rewelacyjnie wygląda

  5. Pan Deserek :) napisał/a:

    Bardzo fajny pomysł – bez pieczenia, proste i smaczne ciasto :) jednym słowem kokosowa rozkosz :)

  6. ELA.M napisał/a:

    Można kawałeczek, uwielbiam kokos.
    Zapisuję przepis do wypróbowania:)

  7. Ciążowe Zachcianki napisał/a:

    Tarta bez pieczenia?! Dla mnie bomba:)

  8. Małgosia napisał/a:

    Wygląda perfekcyjnie!

  9. Aneta napisał/a:

    Uwielbiam wiórki kokosowe ;) A tarta wygląda świetnie :)

  10. Pięknie wygląda i na pewno niesamowicie smakuje. Uwielbiam kokos, więc muszę wypróbować Twój przepis :)

  11. skoraq cooks napisał/a:

    Ojjjjjej, boska jest ta tarta Natalio :-)

  12. Dzikowiec napisał/a:

    Mówiłam Ci już, że jesteś genialna? Absolutnie genialna! :)

  13. BARbara napisał/a:

    Wlewamy cienkim strumykiem rozpuszczoną czekoladę…
    I tu moje pytanie. Czekoladę ostudzoną? Czy jeszcze gorącą?

    • Natalia napisał/a:

      Najlepiej ostudzoną, choć… Biała czekolada rozpuszcza się bardzo szybko – nie powinna być bardzo gorąca (tylko lekko ciepła). Wlewana bardzo cienkim strumykiem będzie szybko stygła i można ją od razu powoli wlewać (jednocześnie musimy miksować). Jeśli natomiast wlejemy całą, ciepłą czekoladę szybko na raz – masa może się zwarzyć.

  14. Lola napisał/a:

    Mocno kokosowa… mmm dla mnie brzmi to jak bajka :) uwielbiam kokosowe smaki;)

  15. Majana napisał/a:

    Cudownie wygląda! Kocham kokosowe :)

  16. Patyska napisał/a:

    Przepiękna… I na pewno pyszna, już sobie wyobrażam :)

  17. napiecyku napisał/a:

    Wypieki kokosowe to z pewnością moje smaki:))

  18. zakateksmaku napisał/a:

    Twoje wypieki zawsze mnie zachwycają! Imponująca tarta! :)

  19. Nashelly napisał/a:

    Uwielbiam takie kokosowe, kremowe słodkości <3

  20. soulstorm-everywhere napisał/a:

    wygląda pięknie i smacznie :)

  21. Salvador Dali napisał/a:

    zachwyciłaś mnie.. zachwyciłaś mnie totalnie! Nie wiem nawet co powiedzieć.. Boska, cudowna? Zbyt proste.. :(

  22. Łucja napisał/a:

    Podziwiałam ją u Oli i u Ciebie podziwiam :) nie wiem dlaczego jeszcze jej nie zrobiłam!

  23. Ania napisał/a:

    boska!:) uwielbiam kokos:) kiedyś robiłam podobny krem, ale bez białej czekolady a na wierzch polewa z mlecznej czekolady:)

  24. studentka na diecie napisał/a:

    Wow ale ona się prezentuje :D Porwałabym taki kawałek bez namysłu ;D

  25. Magda C. napisał/a:

    Idealna dla mnie! Kokos… <3 Pięknie prezentuje się! Tak biało, lekko…. zjadłabym :)

  26. agnieszka napisał/a:

    Pyszności!! Już drukuję przepis!

  27. bielinka napisał/a:

    Wygląda [pięknie :) I zjadłabym chyba pół na raz, bo do kokosu nie trzeba mnie długo namawiać! :)

  28. my simple cuisine napisał/a:

    Pieknie sie prezentuje :) cudenko :)

  29. Rewelacyjna :) Uwielbiam ciasta z kokosem, to też by mi smakowało!

  30. judik napisał/a:

    Wszystko co kokosowe biorę w ciemno bo uwielbiam! Tarta wygląda bosko :-)
    P.S. U mnie też kokosowe smaki :-)

  31. Ola in the kitchen napisał/a:

    Super, bardzo się cieszę, że skusiłaś się na tartę bo jest naprawdę świetna :D A twoja prezentuje się wspaniale!

  32. dżemdżus napisał/a:

    Bardzo mi się podoba tarta i jest ślicznie ozdobiona. Na pewno wykorzystam „na dzikich polach”. Nadchodzi czas kiedy spędzamy tam soboty i niedziele, a piekarnika tam brak. Super zapisuję.

  33. JustInka napisał/a:

    Piękna i pyszna! Poproszę kawałek :)

  34. galantyna.pl napisał/a:

    Wygląda obłędnie! Dla mnie dwa kawałki to za mało :)

  35. Wyborne smaki, przepyszna tarta i wspaniałe loki kokosowe :)

  36. wenus-lifestyle napisał/a:

    Wygląda wspaniale, mega oryginalny pomysł :)

  37. paula00120 napisał/a:

    Wyglada wspaniale, lecz smakuje bardzo źle, jest strasznie mdła, nie da się jeść tej tarty. Nie polecam.

    • Natalia napisał/a:

      Jest słodka, lecz czy mdła to już chyba kwestia smaku. Mało słodkie, lekko słonawe ciastka pełnoziarniste równoważą jej słodycz. Przykro mi, ze nie smakowała.

  38. Justa napisał/a:

    Nie zrozumialam poczatku przepisu: ….”rozkruszamy ciasteczka wraz z wiorkami” ile mam tych wiorek wsypac do ciasteczek? Czy worki tylko do masy? Prosze o odpowiedz, chce dzis zrobic, wyglada pysznie

  39. Aga napisał/a:

    Proszę mi powiedzieć, czy można tę tartę wykonać w foremce silikonowej?

  40. michalina napisał/a:

    Dzień dobry, mam pytanie. Mieszkam w małej miejscowości i jak poprosiłam w sklepie o herbatniki pełnoziarniste to dostałam „zwykłe” bo tylko takie mamy” – czy mogą być zwykle herbatniki??

    • Mogą być – choć tarta z nimi będzie wydawała się słodsza. Wszystko zależy od naszego gustu

    • michalina napisał/a:

      Spróbuje w takim razie :) A czy na wierzch moznaby wylac roztopiona mleczna czekolade czy to zly pomysl? tak na wzór batona bounty

    • Można – ja wolałabym gorzką czekoladę, ale jeśli lubicie słodkie wypieki to jak najbardziej może być mleczna. Warto rozpuścić ją z łyżką masła – nie będzie wtedy taka matowa i łatwiej będzie kroić ciasto

    • michalina napisał/a:

      Dziękuje! Jutro zabiorę się za tarte :) dam znac jak poszlo :)
      waham się wlasnie jeszcze co do tej czekolady która wybrać, czy gorzka czy mleczna, bo za gorzka nie przepadam i boje się ze zepsuje smak wiec chyba zdecyduje się na mleczna :)

  41. Edyta napisał/a:

    Jest Pani pewna, że herbatników powinno być aż 320g? Użyłam dokładnie tyle i po pierwsze całości było stanowczo za dużo nawet na formę 26cm, a po drugie spód się rozpadał…. Użyłam zwykłych, kwadratowych, pełnoziarnistych herbatników

  42. Dagmarq napisał/a:

    Niestety w przepisie podane są złe proporcje jeśli chodzi o spód ciasta (ciastka nie chcą stworzyć masy z masłem. Jest ich albo za dużo, albo za mało masła). Zrobiłam wszystko jak w przepisie i spod jest stoki jak piasek…a szkoda, bo góra pyszna.
    (Zauważyłam, że w oryginale są wafelki przekładane masą…zatem tych mokrych rzeczy jest więcej niż tu i być może na tym polega błąd)…

  43. Anna napisał/a:

    Robię tarta już 3 raz, niestety masa zawsze mi waży ale nie mamam pojęcia dlaczego i jak to uratować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)