Tarta cytrynowa z lemon curdPyszny sposób na wykorzystanie kremu lemon curd i pozostałych po nim białek. Tarta cytrynowa to deser elegancki i bardzo uniwersalny o słodko-kwaśnym smaku. Tartę zrobimy bardzo szybko, jeśli lemon curd przyrządzimy np. dzień wcześniej.  Składniki są tak skomponowane, aby po przyrządzeniu lemon curdu ilość żółtek i białek wyrównała się. Składniki na foremkę ok. 24-26 cm.

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 75 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka zimnej wody

Wierzch:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie wałkujemy ciasto przez folię streczową na kształt foremki do tarty. Wykładamy ciastem formę i obciążamy fasolą lub grochem położonymi na pergaminie. Jeśli nie mamy obciążnika nakłuwamy ciasto widelcem w bardzo wielu miejscach.  Pieczemy 10 minut w 180ºC. W czasie pieczenia ubijamy białka, na koniec dodając cukier puder. Upieczoną tartę smarujemy kremem lemon curd. Jeśli jest bardzo słodki – połóżmy tylko cienką warstwę, jeśli bardziej kwaśny – możemy położyć więcej. Na wierzchu rozsmarowujemy pianę z białek. Wstawiamy ponownie do piekarnika na ok. 10-15 minut. Piana na wierzchu powinna zmienić kolor, natomiast w środku powinna być biała, puszysta i piankowa.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!