Tarta bananowa bez pieczenia (banoffee pie) to jedno z najprostszych ciast. Idealne na upały. Miałam podobną tartę w planach dawno (w wersji pieczonej), jednak kto śledzi facebooka wie, że zepsuł mi się piekarnik. Z tego powodu kombinuję z ciastami bez pieczenia. A takie właśnie banofee pie jadłam w jednej z ulubionych kawiarni. Zachwycona prostotą ciasta odtworzyłam je w domu. Kilka składników, mało pracy. Doceni to każda zapracowana osoba. Najlepiej użyć do tarty słonawych ciasteczek pełnoziarnistych typu digestive. Połączenie ich ze słodkim kajmakiem, puszystą bitą śmietaną, gorzkim kakao i bananowym smakiem to strzał w dziesiątkę. Ciasto jest kaloryczne, ale warto od czasu do czasu skusić się na jeden kawałek. Kajmak można ugotować samemu (gotując przez około dwie godziny puszkę słodzonego mleka skondensowanego) – jednak przyznam się Wam, że tym razem poszłam na łatwiznę i skorzystałam z gotowego. Kupując kajmak upewnijcie się tylko, że zawiera wyłącznie mleko i cukier – bez sztucznych dodatków. Całość przygotowania, nie licząc chłodzenia w lodówce, zajęła mi mniej więcej 20 minut.
Tarta bananowa bez pieczenia:
- 350 g ciasteczek pełnoziarnistych digestive (herbatniki będą zbyt mdłe)
- 120 g masła
- 250 – 350 g kajmaku / masy krówkowej (wg preferencji – im więcej, tym słodsza tarta)
- 400 – 500 ml śmietanki kremówki 30% (w zależności od średnicy formy)
- 1 łyżka cukru pudru (można pominąć)
- 3 dojrzałe banany (w cętki)
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- gorzkie kakao
Ciastka wkładamy do malaksera i miksujemy na pył. Dolewamy rozpuszczone i lekko przestudzone masło. Okruchami wylepiamy dno i boki formy na tartę o średnicy 23-24 cm. Wkładamy na 20-30 minut do lodówki. Po tym czasie dno ciasta smarujemy kajmakiem (masą krówkową). Ubijamy na sztywno śmietanę, dodając pod koniec łyżkę cukru pudru (można pominąć). Wykładamy bitą śmietanę na warstwę kajmaku. Banany kroimy w ukośne 1-2 cm plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy na wierzchu ciasta. Posypujemy całość obficie kakao. Tarta bananowa bez pieczenia musi się schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce przed podaniem.
Aż cieknie mi ślinka na klawiaturę… Jejku uwielbiam takie połączenie.
Wspaniała 🙂 bardzo ją lubię 🙂
Wspaniała tarta! Musi smakować wybornie 🙂
mmmmm…. tarta wyglada super!
Wygląda obłędnie. Muszę zrobić 🙂
Piękny 🙂
Jakże smakowicie wygląda 🙂
nawet bez piekarnika potrafisz wyczarować pyszne ciasto!
Fantastyczna tarta!
jaka pyszna i talerzyk uroczy 😉
Zepsuty piekarnik potrafi pobudzić nieźle Twoja wyobraźnię, tarta super 🙂
musiała smakować pysznie 😀
ale cudownie wygląda. prezentacja na szóstkę, a smak pewnie jeszcze lepszy : )
Ależ śliczna na tym talerzyku!
Natalio a gdzie można kupić takie ciasteczka ?
Digestive’y od niedawna można kupić w wielu sklepach – należy się rozejrzeć na dziale z ciastkami
Uwielbiam ją, pięknie Ci wyszła! 🙂
Powiem tyle – rewelacja.
Od dawna zabieram się za BP i dalej nie zrobiłam. Takie na zimno to po prostu bajka. Efektownie i szybko.
Pyszne ciasto! Szczególnie dla mnie, ponieważ uwielbiam banany!
Rozkoszna…
Wygląda tak apetycznie ,że zrobiłam sie głodna:)
uwielbiam słodkie przysmaki….chyba sie skuszę i zrobię
Dobrze sie czyta twojego bloga:)
Pięknie Ci wyszła! Mam na nią ochotę 😀
Świetny pomysł z ciasteczkowym spodem, duża oszczędność czasu!
Wspaniale się prezentuje.
prawdziwa rozpusta! 🙂
Należy użyć papieru do pieczenia czy ciastka od razu na blaszkę?
Ja nie wykładam papierem – łatwiej wylepić formę
Generalnie nie jestem jakąś super zwolenniczką bananów i rzadko je jem w „organicznej” formie, ale w ciastach je uwielbiam. Dlatego też zrobiłam Twoją tartę i powiem tak… nic pyszniejszego nie spotkało mnie w ostatnim czasie. Jeju, jakie to było dobre! Jeszcze wrócę do tego przepisu!