Szybki makowiec z gotowej masy

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (4 głosów, średnia: 4,50 z 5)
Loading ... Loading ...

Szybki makowiec z gotowej masyGotowe masy makowe w puszkach są dla mnie zbyt słodkie, a ilość maku w porównaniu do objętości jest bardzo mała (mniej niż 50%). Zawsze do wypieków polecam zmielony, suchy mak w torebkach, jednak dostaję od Was informacje, że nie wszędzie można go dostać. Dla zabieganych, którzy nie znaleźli mielonego maku polecam szybki makowiec oparty na gotowej masie z puszki – składniki zostały dobrane specjalnie do mas kupnych, dlatego nie musicie obawiać się, że makowiec wyjdzie za słodki. Można przygotować go bardzo szybko – nawet w Wigilię rano, a co ważniejsze nie odbiega jakościowo smakiem od tradycyjnych makowców. Udekorowany cukrem pudrem i kandyzowanymi wiśniami na pewno nie sprawi wrażenia ciasta na ostatnią chwilę!

Składniki:

  • 850 – 900 g gotowej masy makowej w puszce
  • 5 dużych jajek
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka amaretto lub rumu
  • 1 szklanka migdałów (ok. 100 g)
  • 3/4 tabliczki białej czekolady (75 g)
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych (ok. 50 g)
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych (ok. 50 g)
  • skórka (żółta) otarta z niewoskowanej cytryny
  • cukier puder – do posypania

Migdały i orzechy laskowe mielimy na pył w malakserze lub młynku do kawy. Dodajemy do nich wiórki kokosowe, kaszę manną, proszek do pieczenia oraz drobno posiekaną skórkę otartą ze sparzonej wrzątkiem cytryny. Wszystkie składniki suche dokładnie mieszamy.

Do oddzielnego naczynia wylewamy zawartość masy makowej. Miksujemy ją na wolnych obrotach dodając na zmianę – po jednym jajku oraz po trochu suchych składników. Gdy zużyjemy wszystko przestajemy miksować i dodajemy drobno posiekaną białą czekoladę oraz amaretto/rum. Mieszamy łyżką. Przekładamy masę do tortownicy o średnicy 23-24 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównujemy wierzch, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 minut w 180°C. Makowiec z gotowej masy musi całkowicie wystygnąć. Przed podaniem możemy go posypać cukrem pudrem i ewentualnie udekorować.

Szybki makowiec z gotowej masy

Wesołych Świąt kochani!

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

26 Odpowiedzi na Szybki makowiec z gotowej masy

  1. Łucja napisał/a:

    bardzo fajny przepis :) pięknie wygląda z tą wisienką!

  2. IS napisał/a:

    Wow, takiego makowca jeszcze nie widziałam, Wygląda super! Już się nie mogę doczekać klasycznego makowca babci:)

  3. Samantha napisał/a:

    Swietna propozycja, szybko i smacznie. Moja droga zycze Tobie i Twoim bliskim wspanialych, radosnych i zdrowych Swiat Bozego Narodzenia, oby spelnily sie wszystkie Twoje marzenia, a szczescie nigdy Cie nie opuszczalo !

  4. Magda C. napisał/a:

    Śliczny makowiec! Świetny przepis dla spóźnialskich :)

  5. karmel-itka napisał/a:

    o, bardzo fajny przepis. zapisuję, może upiekę nawet już po świętach, jak mi masy coś zostanie :]

  6. Opalanka napisał/a:

    Jak go ładnie udekorowałaś! Fajny, szybki przepis:)

  7. dżemdżus napisał/a:

    Ten przepis to idealne zobrazowanie hasła lat 70 „Handel zawsze frontem do klienta” Genialnie przystosowałaś wszystko dla tych co korzystają z gotowych mas makowych. Choć sama nigdy takowych nie kupowałam, to chyba dla wypróbowania tego przepisu pobiegnę do sklepu.

  8. Ervisha napisał/a:

    Nie słyszałam o nim… Ciekawe :)

  9. ladylaura. napisał/a:

    Pyszne ciasto ,pozdrawiam.

  10. skoraq cooks napisał/a:

    Lubię jak słowa „szybki” i „makowiec” się łączą :-) Makowiec zapowiada się znakomicie :)

  11. Patyska napisał/a:

    Fantastyczny pomysł :)
    Nat, Radosnych Świąt! I fantastycznego Nowego Roku!
    Odzywaj się, jak wrócicie :)

  12. Wygląda naprawdę pięknie i smakowicie :)

    Zdrowych i pogodnych Świąt dla Ciebie i Twojej rodziny! Wszystkiego dobrego :)

  13. Justyna napisał/a:

    Piękna dekoracja! Makowiec wygląda na taki dostojny!

  14. studentka na diecie napisał/a:

    Teksturą przypomina trochę ciasto marchewkowe :) Fajny, taki inny ten makowiec :) )

    Wesołych i najsmaczniejszych z dotychczasowych Świąt Bożego Narodzenia ;) :*

  15. Agnieszka napisał/a:

    U mnie makowiec też już upieczony, ale przepisy dodam po Świętach. Życzę Wesołych i smacznych Świąt :)

  16. Ola in the kitchen napisał/a:

    Bardzo fajny przepis dla zabieganych :D Wesołych Świąt!

  17. KucharzyTrzech napisał/a:

    Wspaniały ten makowiec. I jednocześnie życzę radosnych świąt :) )

  18. lutka40 napisał/a:

    SPOKOJNYCH ŚWIĄT PEŁNYCH MIŁOŚCI I SPĘDZONYCH W GRONIE KOCHAJĄCYCH OSÓB

  19. judik napisał/a:

    Świetny pomysł na świąteczne ciasto!
    Zdrowych i Wesołych Świąt życzę!! :-)

  20. Salvador Dali napisał/a:

    suuper! dla mnie zapewne ciasto ideał, bo mak <3

  21. zafascynowane.. napisał/a:

    Wygląda wyśmienicie :)

  22. freak napisał/a:

    Właśnie go wcinam! Pyszny! Przepis łatwy i szybki. Oby zostało do porannej kawy

  23. Daria napisał/a:

    Robię praaawie identycznie, mniej bakalii :) Ale to ciasto zwane jest też japońcem – z dodatkiem tartych jabłek. Sprawiają, że jest bardziej mokre. Koniecznie spróbuj. Pyszne. I taki zwiastun Świąt… ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)

x
Przygarnij Torbę Borbę!

Szczegóły konkursu