Szybki chleb pszenny

Szybki chleb pszennyPrzepis na szybki chleb pszenny, bardzo przypominający pieczywo, jakie na co dzień kupujemy w sklepie – oczywiście tylko z wyglądu, bo w smaku chleb jest o niebo lepszy i dłużej zachowuje świeżość. Jeśli wahacie się czy taki chlebuś zrobić, powinno Was przekonać, że rośnie tylko 15 minut! Jest bardzo smaczny i wyjątkowo prosty. Przepis oryginalny od Pastelle, gdzie chleb nazywa się „Kubański”. Miałam tylko problem z dostaniem odpowiedniej mąki, ale typ 650, którego mi brakowało po dłuższym poszukiwaniu znalazłam w Lidlu.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 750 (można zastąpić 650)
  • 1 i 1/4 szklanki gorącej wody
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • odrobina oliwy z oliwek

Mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, drożdże oraz cukier. Mieszamy. Dolewamy gorącą wodę i mieszamy łyżką do połączenia składników. Przekładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne – ok. 5 do 10 minut. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto uderzamy pięścią, wyjmujemy i formujemy okrągły bochenek. Smarujemy go za pomocą pędzelka ciepłą wodą z odrobiną oliwy. Nacinamy ostrym nożem, aby nie popękał (ja zrobiłam trzy nacięcia). Przekładamy na płaską blaszkę sypniętą mąką lub otrębami. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 190°C (bez termoobiegu). Pieczemy ok. 35-45 minut do uzyskania rumianej, chrupiącej skórki. Studzimy na kratce.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

28 Odpowiedzi na Szybki chleb pszenny

  1. Łucja napisał/a:

    Jaki piękny :) i szybki! Chętnie upiekę!

  2. Magda C. napisał/a:

    Przepiękny i jaki prosty przepis! Muszę zrobić :)

    A ile musiałabym dać świeżych drożdży? Bo suchych nie lubię używać.

    • Natalia napisał/a:

      7 g drożdży instant to mniej więcej 25 g świeżych drożdży. Jednak do chlebów polecane są raczej te suche drożdże – do słodkich, puszystych wypieków – świeże

  3. wenus-lifestyle napisał/a:

    Pięknie wyrósł, aż jestem zdziwiona że tak krótko wyrasta ;)

  4. Pati napisał/a:

    Wygląda wspaniale!

  5. Voyagedegustacje napisał/a:

    jaki piękny kształt :)

  6. ladylaura. napisał/a:

    Mega chlebek.

  7. Ciachomania napisał/a:

    Uwielbiam domowy chleb, a Twój wygląda pysznie! :)

  8. Dzikowiec napisał/a:

    Wygląda znakomicie!

  9. Patyska napisał/a:

    I jak? Smakował? :)

  10. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Ciasto „maratończyk” :) Ale mnie zachęciłaś do zrobienia tego chleba. Szkoda byłoby nie skorzystać z takiego łatwego przepisu. Dzięki :)

  11. Żaden chleb nie smakuje jak własnej domowej roboty :)

  12. Ervisha napisał/a:

    Jak nie mam ochoty czekac az ciasto wyrośnie to też tak robię ;D

  13. napiecyku napisał/a:

    Zapachniało, aż u mnie :) )

  14. Wspaniały bochenek, pachnie aż u mnie w domu :) ))

  15. Ania napisał/a:

    wyrósł wspaniale!:)

  16. Ola in the kitchen napisał/a:

    Domowe chleby są najlepsze a jak do tego tak szybko można je upiec to nie zostaje nam nic innego jak zakasać rękawy :D

  17. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Nie rób mi tego Natalio….. ja powinnam zdecydowanie iść na chlebowy odwyk a Ty mnie kusisz…;)

  18. Małgosia napisał/a:

    Ależ się cieszę, że chlebek smakował. Wygląda pięknie! Z pszennych bochenków ten jest moim zdecydowanym faworytem :) Dziękuję za podlinkowanie :)

  19. iza napisał/a:

    chlebek wygląda idealnie

  20. JustInka napisał/a:

    Ale piękny Ci wyszedł! Taki ogrąglutki :)

  21. Aleksandra napisał/a:

    Chleb świetny, choć nie taki puszysty, do którego się przyzwyczaiłam, jednak przypomina mi dzieciństwo i prawdziwą świeżutką bułkę! Dla mnie bomba, dziękuję.

  22. Majka napisał/a:

    Chciałbym spróbować go zrobić tylko zastanawiam się czy mogę dodać slonecznik?

  23. Tina napisał/a:

    Upieklam ten chlebek juz 2 raz i jest pycha :)
    Jedyny problem jaki mam to podczas formowania ostatecznego ksztaltu bochenka nie moge pozbyc sie zagniecen w ciescie ktore pozniej pekaja podczas pieczenia. Czy cos robie zle? Jak moge tego uniknac?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)