Szaszłyki hawajskie

Szaszłyki hawajskieDziś polecam coś na lekki obiad. Szaszłyki hawajskie – ze słodką nutą ananasa i kokosa. Na początku byłam nastawiona sceptycznie do takiego obiadu, ale po spróbowaniu zmieniłam zdanie. Ananas wspaniale nasączył kurczaka – był soczysty i niezwykle delikatny. Za to pieczony kokos przerósł moje oczekiwania – jest pyszny. Całość mimo, że wydaje się niepozorna jest sycąca ze względu na obecność właśnie orzecha kokosowego. Hawajski obiad powinien przypaść do gustu szczególnie dzieciom. A dla tradycjonalistów polecam szaszłyki klasyczne.

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • ananas – jeden świeży lub puszka
  • orzech kokosowy
  • sól
  • tymianek
  • imbir
  • curry
  • dodatkowo: patyczki do szaszłyków i silna osoba, która otworzy kokosa ;)

Zaczynamy od otwarcia i obrania orzecha kokosowego. Jak otworzyć kokos? Ma on 3 małe dziurki. Należy do jednej z nich wwiercić się korkociągiem lub ostrym nożem i wylać ze środka wodę (nadaje się do picia i wypieków). Następnie trzeba uderzać w środek kokosa tępą stroną noża, aż pęknie. Gdy pęknie podważamy biały miąższ, aby wyskoczył ze skorupki. Brązowy nalot obieramy nożem lub skrobaczką do warzyw.

Pierś kurczaka myjemy i kroimy w dużą kostkę. Posypujemy solą, curry, tymiankiem i imbirem. Mieszamy rękami, aby przyprawy obtoczyły kawałki z każdej strony. Odstawiamy na 10 minut. Ananasa i kokosa kroimy na mniejsze części zbliżone do wielkości kurczaka. Nastawiamy piekarnik na 180ºC, a gdy się nagrzewa nabijamy składniki naprzemiennie na patyczki. Pieczemy 15 minut w piekarniku (możemy też upiec je na grillu).

Ja podałam je z grzankami – ale były zbędne. Lepiej smakują same lub z białym, sypkim ryżem.

Szaszłyki hawajskie


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

13 Odpowiedzi na Szaszłyki hawajskie

  1. Iza napisał/a:

    ale apetyczny obiadek ;) )

  2. Dzikowiec napisał/a:

    Mój Mężuś byłby zachwycony! Uwielbia połączenie ananasa z kurczakiem. Z resztą ja też chętnie bym spróbowała!

  3. Monica napisał/a:

    Dawno temu piekłam podobne na grillu i były pyszne :)

  4. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Uwielbiam połączenie mięs z owocami, więc ten kurczak jest w sam raz dla mnie. A tak poza tym wcale nie potrzebujesz silnej osoby do otwarcia kokosa, tylko sposobu na jego otwarcie ;-) Pozdrawiam

  5. Samantha napisał/a:

    Super smaki i doskonały pomysł, na pewno je przyrządzę w najbliższy weekend, gorąco pozdrawiam :)

  6. Pingback: Klasyczne szaszłyki - na grilla i do piekarnika | Poezja smaku

  7. Majana napisał/a:

    Bardzo pyszne i apetycznie sfotografowane :)

  8. Luna napisał/a:

    O! To jest coś dla mnie! Uwielbiam pizzę hawajską, to i to by mi przypasowało! :)

  9. Ewa Biedr_ona napisał/a:

    Podoba mi się, ale jak dla mnie.. musiałabym ananasa czymś innym zastąpić ;-D

    http://www.przysmakiewy.pl

  10. studentka na diecie napisał/a:

    Całego kawałka kokosa jeszcze nie jadłam i strasznie żałuję! Zastanawiam się czy jest bardzo bardzo kokosowy czy może orzeźwiający? :)
    Dużo osób z mojego otoczenia nie lubi dań hawajskich – ja ubóstwiam :D Niewiem co z nimi ;p

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)