Szarlotka z pianką

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (13 głosów, średnia: 4,77 z 5)
Loading ... Loading ...

Szarlotka z piankąMoja babcia umieściła ten przepis w swoim zeszycie pod nazwą Szarlotka Fuki. Ciasto znane jest także jako Szarlotka Królewska, a dla mnie to po prostu jabłecznik czy szarlotka z pianką. Jedna z najbardziej tradycyjnych szarlotek, znana chyba w każdym domu. Osobiście – moja ulubiona. Takiego ciasta nie może zabraknąć na żadnych rodzinnych imieninach czy urodzinach – na pewno smak naszej polskiej tradycji sprawdzi się zawsze.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka masła (200g)
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 5 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • pół opakowania budyniu śmietankowego (lub kiślu cytrynowego)
  • ok. 8 jabłek średniej wielkości
  • 3 łyżki cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka cynamonu

Mąkę należy wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Masło kroimy na mniejsze części, dodajemy je do mąki wraz z żółtkami i śmietaną. Zagniatamy jednolite ciasto. Odrywamy 1/3 część ciasta, a następnie wkładamy je do zamrażarki. Resztą wykładamy (prostokątną lub kwadratową) średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy całość do lodówki. Jabłka obieramy i trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy do nich cukier waniliowy i cynamon. Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo pół szklanki drobnego cukru. Na końcu dodajemy proszek budyniowy o smaku śmietankowym/waniliowym (może być też kisiel cytrynowy). Ciasto wyjmujemy z lodówki. Układamy na nim jabłka, na nie wykładamy pianę z białek, a na wierzch trzemy na tarce schłodzoną część ciasta z zamrażarki. Szarlotka z pianką piecze się ok. 45 minut w 180-190ºC.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

29 Odpowiedzi na Szarlotka z pianką

  1. Moja teściowa robi podobną, nawet bardzo podobną, mniam! :)

  2. Inspirowane smakiem napisał/a:

    Mniam! Wygląda suuuuper:)

  3. Ania napisał/a:

    kocham szarlotkę, więc porywam kawałeczek:)

  4. Aneta napisał/a:

    W maminym zeszycie z przepisami też jest przepis na jabłecznik z pianką i jest to najczęściej robione ciasto w moim domu. Klasyka ale zawsze pyszna;)

  5. magda napisał/a:

    Moja babcia też zawsze robi taką szarlotkę z pianką :) Uwielbiam ją!

  6. Kokilka napisał/a:

    Ukochane ciasto :) kojarzy mi się z domem

  7. Eliza napisał/a:

    Taką szarlotkę robiła moja ciocia, nie mogłam się nią najeść :)

  8. Patyska napisał/a:

    Ha ha, u nas ona się nazywa tutti frutti, bo pod tak idiotyczną nazwą prezentowała się w jakimś przedruku z niemieckiego. Przepis okazał się rewelką, więc postanowiłam poczciwego pleśniaka nazywać tak jak w gazecie mu dali ;)

  9. Magda napisał/a:

    Bajecznie wygląda, narobiłaś mi apetytu. :)

  10. Dzikowiec napisał/a:

    Robię podobną, jest pyszna!

  11. deserowo napisał/a:

    mmm… szarlotka wygląda pysznie. Ja lubię taką wersję :)

  12. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Ni przez Ciebie mam teraz ochotę na taką szarlotkę :-D mllllllllask, mllllllask :-D

  13. Majana napisał/a:

    Bardzo smacznie się prezentuje . Zjadłabym szarlotkę :)

  14. Droczilka napisał/a:

    A u mnie nigdy nie robiło się z pianką, co nie zmienia faktu, że jadłam taką szarlotkę po wielokroć w innych domach i uważam, że jest PYSZNA.

  15. nathalia8 napisał/a:

    wyglada rewelacyjnie..musze wyprobowac :)

  16. Trzy cytryny napisał/a:

    Bardzo lubię szarolotkę, ale wolę wersję bez pianki. Chociaż Twoja wygląda taka rozkosznie, że może wyląduje na moim wielkanocnym stole? Swoją drogą, zrobiłam dziś zupę pieczarkową według Twojego przepisu i wyszła fantastyczna!

  17. Samantha napisał/a:

    Wspaniała szarlotka i takie właśnie lubię ! :)

  18. k napisał/a:

    Mam pytanie co do przepisu – jakiej dokładnie wielkości blaszki należy użyć? Czy można przygotować ciasto włożyc do lodówki dzień przed pieczeniem? Z tradycyjnym kruchym tak robię, ale w tym jest proszek do pieczenia, więc nie wiem jak się zachowa. Z góry dziękuję za odpowiedź.

  19. freak napisał/a:

    Polecam serdecznie przepis.Piec nie potrafie.Z jedzeniem idzie mi o wiele lepiej ;)
    Wzięłam się tydzień temu i zrobiłam szarlotke korzystając z tego cudownego przepisu. Dziś rabarbarowe z tego samego spodu.
    Troszkę za słodkie ale cukier można zmniejszyć.
    Polecam :) pozdrawiam

  20. justyna napisał/a:

    Witam.Prosze o pomoc.Zobilam szarlotkę,nie wyszla mi ale chce dać sobie jeszcze szansę.U mnie byla bardzo sucha,chrupiąca piekłam 180 ok 44 minuty termoobieg,jakie powinny być wymiary blachy??Nie chciała mi sie też zetrzeć na tarcce ciasto było kleiste.I wydaje mi sie ze mało slodka ale tego nie jestem pewna bo przez to kruchosc ciasta nie wyczulam smaku.prosze o pomoc:)

    • Ja piekłam w kwadratowej o boku ok. 23 cm – przy większych blachach ciasto jest niższe więc może piec się krócej. Jeśli ciasto nie chce się trzeć – za krótko się chłodziło w zamrażarce. Jeśli szarlotka jest sucha to może kwestia piekarnika? Pamiętaj, że włączenie termoobiegu podnosi temperaturę w piekarniku nawet o 12 C. Piekłabym w 170 z termo przez max. 40 minut.

  21. przyjemnegotowanie.pl napisał/a:

    Szarlotki to jedne z moich ulubionych ciast. Właśnie to połączenie cynamonu i jabłka a do tego delikatna pianka. Uweilbiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)

x
Przygarnij Torbę Borbę!

Szczegóły konkursu