Szarlotka z pianką

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (7 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Szarlotka z piankąMoja babcia umieściła ten przepis w swoim zeszycie pod nazwą Szarlotka Fuki. Ciasto znane jest także jako Szarlotka Królewska, a dla mnie to po prostu jabłecznik czy szarlotka z pianką. Jedna z najbardziej tradycyjnych szarlotek, znana chyba w każdym domu. Osobiście – moja ulubiona. Takiego ciasta nie może zabraknąć na żadnych rodzinnych imieninach czy urodzinach – na pewno smak naszej polskiej tradycji sprawdzi się zawsze.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka masła (200g)
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 5 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • pół opakowania budyniu śmietankowego (lub kiślu cytrynowego)
  • ok. 8 jabłek średniej wielkości
  • 3 łyżki cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka cynamonu

Mąkę należy wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Masło kroimy na mniejsze części, dodajemy je do mąki wraz z żółtkami i śmietaną. Zagniatamy jednolite ciasto. Odrywamy 1/3 część ciasta, a następnie wkładamy je do zamrażarki. Resztą wykładamy (prostokątną lub kwadratową) średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy całość do lodówki. Jabłka obieramy i trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy do nich cukier waniliowy i cynamon. Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo pół szklanki drobnego cukru. Na końcu dodajemy proszek budyniowy o smaku śmietankowym/waniliowym (może być też kisiel cytrynowy). Ciasto wyjmujemy z lodówki. Układamy na nim jabłka, na nie wykładamy pianę z białek, a na wierzch trzemy na tarce schłodzoną część ciasta z zamrażarki. Szarlotka z pianką piecze się ok. 45 minut w 180-190ºC.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

26 Odpowiedzi na Szarlotka z pianką

  1. Moja teściowa robi podobną, nawet bardzo podobną, mniam! :)

  2. Inspirowane smakiem napisał/a:

    Mniam! Wygląda suuuuper:)

  3. Ania napisał/a:

    kocham szarlotkę, więc porywam kawałeczek:)

  4. Aneta napisał/a:

    W maminym zeszycie z przepisami też jest przepis na jabłecznik z pianką i jest to najczęściej robione ciasto w moim domu. Klasyka ale zawsze pyszna;)

  5. magda napisał/a:

    Moja babcia też zawsze robi taką szarlotkę z pianką :) Uwielbiam ją!

  6. Kokilka napisał/a:

    Ukochane ciasto :) kojarzy mi się z domem

  7. Eliza napisał/a:

    Taką szarlotkę robiła moja ciocia, nie mogłam się nią najeść :)

  8. Patyska napisał/a:

    Ha ha, u nas ona się nazywa tutti frutti, bo pod tak idiotyczną nazwą prezentowała się w jakimś przedruku z niemieckiego. Przepis okazał się rewelką, więc postanowiłam poczciwego pleśniaka nazywać tak jak w gazecie mu dali ;)

  9. Magda napisał/a:

    Bajecznie wygląda, narobiłaś mi apetytu. :)

  10. Dzikowiec napisał/a:

    Robię podobną, jest pyszna!

  11. deserowo napisał/a:

    mmm… szarlotka wygląda pysznie. Ja lubię taką wersję :)

  12. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Ni przez Ciebie mam teraz ochotę na taką szarlotkę :-D mllllllllask, mllllllask :-D

  13. Majana napisał/a:

    Bardzo smacznie się prezentuje . Zjadłabym szarlotkę :)

  14. Droczilka napisał/a:

    A u mnie nigdy nie robiło się z pianką, co nie zmienia faktu, że jadłam taką szarlotkę po wielokroć w innych domach i uważam, że jest PYSZNA.

  15. nathalia8 napisał/a:

    wyglada rewelacyjnie..musze wyprobowac :)

  16. Trzy cytryny napisał/a:

    Bardzo lubię szarolotkę, ale wolę wersję bez pianki. Chociaż Twoja wygląda taka rozkosznie, że może wyląduje na moim wielkanocnym stole? Swoją drogą, zrobiłam dziś zupę pieczarkową według Twojego przepisu i wyszła fantastyczna!

  17. Samantha napisał/a:

    Wspaniała szarlotka i takie właśnie lubię ! :)

  18. k napisał/a:

    Mam pytanie co do przepisu – jakiej dokładnie wielkości blaszki należy użyć? Czy można przygotować ciasto włożyc do lodówki dzień przed pieczeniem? Z tradycyjnym kruchym tak robię, ale w tym jest proszek do pieczenia, więc nie wiem jak się zachowa. Z góry dziękuję za odpowiedź.

  19. freak napisał/a:

    Polecam serdecznie przepis.Piec nie potrafie.Z jedzeniem idzie mi o wiele lepiej ;)
    Wzięłam się tydzień temu i zrobiłam szarlotke korzystając z tego cudownego przepisu. Dziś rabarbarowe z tego samego spodu.
    Troszkę za słodkie ale cukier można zmniejszyć.
    Polecam :) pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)