Syrniki – placuszki twarogowe

Syrniki - placuszki twarogowe, małdrzyki krakowskie, podlaskie serniczkiSyrniki to wyjątkowo smaczne placuszki, które idealnie sprawdzą się na śniadanie lub deser. Pochodzą z Rosji, ale dobrze znane są także w Polsce np. na Podlasiu jako „serniczki„, czy w Małopolsce jako „małdrzyki krakowskie„. Te urocze i puszyste placuszki składają się głównie z twarogu, dlatego smakiem przypominają sernik. A kto oparłby się sernikowi? Najlepiej smakują z kwaśną śmietaną i miodem. Warto podać do nich także świeże, sezonowe owoce – wtedy to już pełnia smaku na talerzu. Przepis na ok. 12 sztuk.

Syrniki – placuszki twarogowe:

  • 500 g sera twarogowego *
  • 2 średnie jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 4-5 łyżek mąki pszennej lub jasnej orkiszowej + do obtoczenia
  • szczypta soli
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • do podania np.: kwaśna śmietana, cukier puder, syrop klonowy, miód, dżem lub świeże owoce

Ser dokładnie rozdrabniamy widelcem. Dodajemy jajka, cukier, cukier puder. Mieszamy. Dodajemy mąkę oraz szczyptę soli. Ponownie mieszamy. Ciasto powinno być lekko lepiące, ale nie dosypujmy mąki, aby serniczki nie były za twarde. Mokrymi dłońmi lub zwilżoną łyżką nabieramy porcję ciasta i obtaczamy je w mące, a następnie spłaszczamy i formujemy placuszek (dłonie warto oprószyć wtedy mąką). Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju (ok. 2-3 łyżki) na złoto z obu stron. Syrniki będą rosnąć na patelni i staną się puszyste. Odkładamy na ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub polewamy miodem, czy syropem klonowym. Najlepsze są jeszcze ciepłe. Ja podałam je z cukrem pudrem i owocami (borówki i brzoskwinie – zerwałam też ostatnią, wrześniową poziomkę z mojej balkonowej hodowli), lecz są tak dobre, że można je również śmiało zajadać bez jakichkolwiek dodatków.

Syrniki - placuszki twarogowe, małdrzyki krakowskie, podlaskie serniczki

* Ser musi być prawdziwy – grudkowaty, mało wodnisty i najlepiej z jak najlepszego źródła – wtedy placuszki będą najsmaczniejsze

 


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

4 Odpowiedzi na Syrniki – placuszki twarogowe

  1. Słodkie okruszki napisał/a:

    Bardzo lubię te placuszki. W dzieciństwie robiła mi je babcia i mama.

  2. judik napisał/a:

    Te placuszki to coś dla mojej rodziny, uwielbiają takie :) A wyglądają pysznie! :)

  3. Ewa napisał/a:

    Są wspaniałe, pyszne i urocze!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)