Stollen – drożdżowa strucla z bakaliami

Stollen - drożdżowa strucla z bakaliamiStollen, czyli drożdżowa strucla z bakaliami, to ciasto typowo świąteczne. Pochodzi z Niemiec, a pierwsze wzmianki o nim pochodzą z… ok. 1400 roku! Podobno jego kształt ma przypominać małego Jezuska, zawiniętego w pieluszki. Kiedyś przygotowywano je postnie – na oleju, lecz smak pozostawiał wiele do życzenia i papież zezwolił na używanie do strucli masła. Od tamtej pory wypiek w smaczniejszej wersji zaczął stawać się popularny, a cukiernicy wzbogacili go o dużo symbolizujących dobrobyt bakalii, aby jeszcze bardziej poprawić jego smak. Stollen to idealne ciasto na Święta – można zrobić je dużo wcześniej.

Stollen – drożdżowa strucla z bakaliami:

  • 500 g mąki pszennej (3 szklanki)
  • 200 ml mleka (4/5 szklanki)
  • 100 g masła (pół kostki)
  • 40 g świeżych drożdży (mniej niż pół kostki)
  • 1 małe lub średnie jajko
  • 3 pełne łyżki miodu
  • 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g żurawiny (użyłam Bakalland)
  • 50 g rodzynków (użyłam Bakalland)
  • 50 g suszonych moreli (użyłam Bakalland)
  • 50 g suszonej wiśni lub śliwek (użyłam wiśni Bakalland)
  • 50 g płatków migdałowych (użyłam Bakalland)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 300 g marcepanu
  • kilka łyżek amaretto, rumu lub soku pomarańczowego
  • cukier puder do posypania

Amaretto lub rum (ewentualnie sok pomarańczowy) podgrzewamy. Suszone owoce (te większe pokrojone na mniejsze części) zalewamy gorącym płynem. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na później. Mleko podgrzewamy wraz z miodem. Gdy będzie gorące, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Co jakiś czas mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy, aż mleko będzie letnie (lekko ciepłe – nie gorące). Do kubka rozkruszamy drożdże. Zalewamy dwoma łyżkami ciepłego mleka. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy na 10 min.

Mąkę mieszamy z cynamonem i szczyptą soli. Wlewamy letnie mleko z masłem, dodajemy rozkłócone jajko oraz rozczyn z drożdży. Mieszamy łyżką, a gdy ciasto się połączy, zagniatamy rękami na blacie podsypanym mąką. Gdyby było zbyt klejące – dosypujemy odrobinę mąki. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, wkładamy je do oprószonej mąką miski, przykrywamy i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wykładamy je i zagniatamy wraz z suszonymi owocami, skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi. Ciasto rozpłaszczamy dłońmi na owalny kształt. Układamy na środku wałek z marcepanu o długości ciasta i zlepiamy brzegi, aby schować marcepan w środku. Dociskamy (można odwrócić łączeniem do dołu) i formujemy na kształt chleba. Zostawiamy na godzinę na płaskiej blaszce wyłożonej papierem. Po tym czasie pieczemy ok. 30-40 minut w 180°C (170°C z termoobiegiem). Stollen jest dobre zarówno od razu po upieczeniu (ja takie lubię najbardziej), jak i po nawet 2-3 tygodniach leżakowania, dlatego można je zrobić przed Świętami. Przed podaniem smarujemy je roztopionym masłem i obficie obsypujemy cukrem pudrem.

Stollen - drożdżowa strucla z bakaliami

Stollen - drożdżowa strucla z bakaliami

Wpis zawiera lokowanie produktu
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

10 Odpowiedzi na Stollen – drożdżowa strucla z bakaliami

  1. Marzena napisał/a:

    Ale super. Takiej jeszcze nie jadłam :-)

  2. Magda C. napisał/a:

    Nigdy takiej nie jadłam. Wygląda genialnie!

  3. Cukry Proste napisał/a:

    Nigdy nie jadłam, ale wygląda zachęcająco:)

  4. Ania napisał/a:

    Wygląda cudownie i pewnie wspaniale smakuje !!!!

  5. Pysznie najeżony bakaliami :)

  6. Natalie napisał/a:

    Jest piękna! Zawsze chciałam spróbować tego ciasta, ale dobrze wiem, że nie wyjdzie mi takie cudne jak Twoje ;)

  7. madeline82 napisał/a:

    Wygląda rewelacyjnie! Zawsze miałam ją upiec i muszę kiedyś spróbować :-)

  8. Pati napisał/a:

    Kusi mnie już od dłuższego czasu…

  9. Ewa napisał/a:

    Pierwszy raz widzę, wygląda ślicznie i jest bardzo świąteczna.

  10. iza napisał/a:

    nigdy nie robiłam. Wygląda zachęcająco

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)