Gdy na zewnątrz temperatura przekracza 30 stopni często nie mamy ochoty ani na jedzenie, ani na gotowanie. Spring rollsy z warzywami to wietnamska przekąska, która jest wyjątkowo lekka i do tego nie wymaga gotowania. Są to po prostu chrupiące warzywa zawinięte w papier ryżowy. Niby nic – a jednak spring rollsy maczane w słodko-słonym sosie są pyszne. Idealne na upał, lekkostrawne i zdrowe. Musimy tylko pokroić warzywa, a potem już tylko fajnie się bawimy zwijając nasze dietetyczne sajgonki. Możemy oczywiście użyć dowolnych warzyw. Oprócz tych wymienionych w przepisie świetnie sprawdzą się jeszcze np. słodka papryka, ostra papryczka chili czy awokado.
Składniki:
- 12-14 arkuszy papieru ryżowego
- 100 g makaronu ryżowego typu nitki
- kilka liści ulubionej, chrupiącej sałaty
- 1 marchewka
- 1 ogórek szklarniowy
- 1/2 pęczka szczypiorku lub zielonych części dymki
- kiełki fasoli mung z puszki/słoika lub pędy bambusa
- świeże liście mięty
- świeże liście kolendry
Sos do maczania:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka słodkiego sosu chili
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki ziaren sezamu
Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem z czajnika i odstawiamy na trzy minuty. Po tym czasie odlewamy go i przelewamy zimną wodą. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Ogórka także obieramy, przekrawamy na pół, wydrążamy łyżką gniazda nasienne i kroimy w podłużne paski. Pozostałe warzywa i zioła przygotowujemy, aby mieć je pod ręką. Do miski wlewamy ciepłą wodę. Zanurzamy w niej na dwie sekundy arkusz papieru ryżowego i kładziemy go na drewnianej desce. W górnej części kładziemy na nim mały kawałek sałaty, parę słupków marchewek, ogórka, trochę makaronu, dwa porwane liście mięty i tak samo kolendry oraz posypujemy kiełkami fasoli mung lub bambusem. Zwijamy w kopertkę lub w rulon. Robimy spring rollsy w taki sposób aż do wykończenia warzyw lub papieru. Wszystkie składniki sosu mieszamy. Maczamy w nim spring rollsy i od razu zjadamy.
Faktycznie propozycja idealna przy tej pogodzie. 🙂
Uwielbiam, niedawno robiłam:)
tak, tak.. pogoda czasem nie zachęca do jedzenia, taki upał, że ulala!
Ale spring rollsami chyba nie pogardziłabym przy 40 stopniowym.. nigdy nie jadłam, i strasznie ciekawi mnie smak 🙂
Bardzo mi się podoba Twój pomysł – super! Na pewno w taką pogodę przygotuję 😉
Na te upały idealne :). Tylko ja się boję tego papieru ryżowego :(.
idealna przekąska
takie leciutkie, ze od patrzenia czuje sie znakomicie. tak powinnam jeść, niestety nie słucham swojego żołądka i czasami pakuję to czego nie powinnam:)
Doskonałe danie na taką pogodę. Śliczne zdjęcia. Pięknie pokazałaś tą smakowitą potrawę. Nie wykorzystywałam papieru ryżowego do zawijania. Świetny pomysł 🙂
Kiedyś jadłam właśnie z sosem słodko-kwaśnym. Pyszna rzecz 🙂
Nie jadłam jeszcze, ale skuszę się i zrobię w domu, a co 😉
Znakomite! Zwłaszcza na te upały 🙂
Dla mnie przepyszna przekaska, lekka i niezwykle zdrowa 🙂
Fajna przekąska, taka lekkość z niej bije z zarazem bardzo efektownie wygląda kolorystycznie 🙂
Wygląda na proste i bardzo zdrowe danie, po prostu idealne na upał, super !!!
Cudowne ,lubię .
Wyglądają znakomicie, super pomysł 🙂