Spaghetti z tuńczykiem

Spaghetti z tuńczykiemTuńczyka i anchois zawsze warto mieć w domu – mają bardzo długi termin przydatności, a kiedy nie będziemy mieli „nic” do jedzenia albo odwiedzą nas niespodziewani goście – będą niezastąpione. Wbrew powszechnym opiniom z tuńczyka w puszce można wyczarować bardzo smaczne i do tego szybkie dania. Spaghetti z tuńczykiem w pietruszkowym sosie z dodatkiem czarnych oliwek jest tego świetnym przykładem. Podaję składniki dla 4 osób.

Makaron z tuńczykiem:

  • 500 g makaronu (np. spaghetti; ja użyłam razowego)
  • 200 g tuńczyka z puszki (w sosie własnym lub oleju)
  • 50 g filecików anchois (jeśli nie mamy, możemy pominąć, jednak polecam)
  • 100 ml oliwy z oliwek (mniej niż pół szklanki)
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 czubate łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • czarne oliwki do przybrania
  • sól, pieprz

Tuńczyka odlewamy z zalewy. Anchois także odlewamy, a następnie przez chwilę płuczemy fileciki pod bieżącą wodą. Wkładamy anchois i tuńczyka do malaksera (lub blendera), dolewamy oliwę, wkładamy obrany ząbek czosnku i pietruszkę. Miksujemy wszystko na gładką masę. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Spaghetti gotujemy al dente (1-2 minuty krócej niż na opakowaniu) w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Makaron odlewamy i od razu z powrotem stawiamy na ogień. Dodajemy do niego łyżkę masła i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Następnie wlewamy sos tuńczykowo-pietruszkowy i dokładnie mieszamy, aby cały makaron był nim oblepiony. Zdejmujemy garnek z ognia. Nakładamy gotowy makaron z tuńczykiem na talerze, dekorujemy oliwkami i od razu podajemy.

Oryginalny przepis pochodzi z książki: „Kuchnia włoska. Klasyczne i nowoczesne dania.”

Makaron będzie pyszny także jeśli pominiemy anchois. Do dania można wykorzystać dowolny rodzaj makaronu: na zdjeciu pod spodem sos podany z pełnoziarnistymi świderkami:

Makaron z tuńczykiem


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

21 Odpowiedzi na Spaghetti z tuńczykiem

  1. Ba, z tuńczyka zawsze można coś dobrego wyczarować. Spróbuj kiedyć cous-cous z tuńczykiem, ogórkiem, kukurydzą i jogurtem. Mniam :)

  2. Inspirowane smakiem napisał/a:

    Wygląda pyysznie. Aż wstyd, że jeszcze nigdy nie próbowałam połączenia tuńczyka + makaronu:)

  3. Eliza napisał/a:

    Bardzo apetyczne :)

  4. Dzikowiec napisał/a:

    Twoje zdjęcia są tak apetyczne, że ciężko oderwać wzrok. Przepis zdecydowanie w moim guście, muszę zrobić, bo do tej pory tuńczyka próbowałam jedynie w sosie pomidorowym :)

    • Natalia napisał/a:

      Ja kiedyś także jadłam tuńczyka tylko w sosie pomidorowym – teraz odkrywam go na nowo i przyznam, że mi bardziej smakuje :)

  5. Kokilka napisał/a:

    kilka prostych składników a obiad przepyszny… od 2 dni mam w głowie tuczyka :P

  6. Pastelle napisał/a:

    Nie wiem co makarony mają w sobie takiego, że tak je uwielbiam. Szczególnie takie, jak Twoje – proste i jednocześnie wykwintne.

  7. Patyska napisał/a:

    Super ten przepis jest, zapisuję.

  8. Magda napisał/a:

    Bardzo lubie makaron z tuńczykiem. Dodatek anchois jest fantastyczny!

  9. Anita napisał/a:

    I wspaniały dodatek z czarnych oliwek, genialne połączenie:)

  10. Droczilka napisał/a:

    Natalio, zgadzam się, że tuńczyka i anchois zawsze warto miec na podorędziu. Można z nich wyczarować wiele pyszności, jak choćby Twój dzisiejszy makaron.

  11. nathalia8 napisał/a:

    oj jakie to musi byc pyszne!wyglada niesamowicie!!!

  12. Samantha napisał/a:

    Wyczarowałas pyszne danie i bardzo apetyczne połączenie smaków ! :)

  13. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Ja wolę ten niezdrowy makaron, ale poza tym to wspaniały pomysł na szybki obiad.

  14. Trzy cytryny napisał/a:

    Obiad zdecydowanie w moim stylu. Bardzo kocham takie szybkie makarony. Jak tylko wpadnę na anchois koniecznie wypróbuję

  15. Kasia napisał/a:

    Dzisiaj zrobiłam. Przepyszny obiad w 10 minut! Dziękuję za tak prosty przepis na tak smaczne spaghetti :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)