Spaghetti carbonaraSpaghetti carbonara to włoski klasyk. Danie proste, smaczne i sycące. W swoim podstawym przepisie zawiera tylko 5 składników: makaron, jajka, bekon, parmezan (lub pecorino) i świeżo zmielony, czarny pieprz. Danie poza Włochami stało się tak lubiane, że dziś mamy niezliczone wersje tej potrawy. Najbardziej popularne jest dodawanie do carbonary śmietany i czosnku (dodatki popularne zarówno w Europie jak i Stanach), ale spotykane są także wersje z oliwą z oliwek, jogurtem, masłem, cebulą, groszkiem, pieczarkami, brokułami i ziołami – głównie bazylią i tymiankiem. W niektórych rejonach używa się całych jajek – w innych samych żółtek. Nie da odpowiedzieć się na pytanie, która wersja jest najlepsza. Ja prezentuje Wam spaghetti carbonara – z małym dodatkiem śmietany (moim zdaniem danie zyskuje), ale pomijając ten składnik otrzymacie spaghetti na sposób włoski.

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti lub tagliatelle
  • 150 g boczku (wędzonego lub pancetty)
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • opcjonalnie: 50 ml słodkiej śmietany (30%)
  • 50 g parmezanu lub pecorino
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu
  • sól morska

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu zachowujemy trochę wody. Jajka, żółtka i starty parmezan należy roztrzepać ze śmietaną (jeśli używamy), a następnie dodać szczyptę soli morskiej i pieprz. Boczek kroimy w małą kostkę lub paseczki. Smażymy go na dużej patelni przez ok. 2 minuty (jeśli jest tłusty – na suchej, jeśli nie – na odrobinie oliwy z oliwek). Ugotowany, gorący makaron dodajemy do boczku i zdejmujemy patelnię z ognia. Do masy dodajemy 2-3 łyżki gorącej wody z gotowania makaronu. Po ok. 30 sekundach od zdjęcia z ognia, powoli wlewamy do makaronu masę jajeczną i energicznie mieszamy uważając, aby jajka nie ścięły się od dna gorącej patelni. Samo ciepło makaronu powinno ugotować jajka, a sos powinien zgęstnieć. Jeśli jest płynny, wstawiamy patelnię na bardzo mały ogień, na krótką chwilę, cały czas mieszając do zgęstnienia sosu. Podajemy od razu.

Spaghetti carbonara - przepis

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!