Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonaraSpaghetti carbonara to włoski klasyk. Danie proste, smaczne i sycące. W swoim podstawym przepisie zawiera tylko 5 składników: makaron, jajka, bekon, parmezan (lub pecorino) i świeżo zmielony, czarny pieprz. Danie poza Włochami stało się tak lubiane, że dziś mamy niezliczone wersje tej potrawy. Najbardziej popularne jest dodawanie do carbonary śmietany i czosnku (dodatki popularne zarówno w Europie jak i Stanach), ale spotykane są także wersje z oliwą z oliwek, jogurtem, masłem, cebulą, groszkiem, pieczarkami, brokułami i ziołami – głównie bazylią i tymiankiem. W niektórych rejonach używa się całych jajek – w innych samych żółtek. Nie da odpowiedzieć się na pytanie, która wersja jest najlepsza. Ja prezentuje Wam spaghetti carbonara – z małym dodatkiem śmietany (moim zdaniem danie zyskuje), ale pomijając ten składnik otrzymacie spaghetti na sposób włoski.

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti lub tagliatelle
  • 150 g boczku (wędzonego lub pancetty)
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 50 ml słodkiej śmietany (18% lub 30%)
  • 50 g parmezanu lub pecorino
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu
  • sól morska

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie jajka, żółtka i starty parmezan należy roztrzepać ze śmietaną, a następnie dodać szczyptę soli morskiej i pieprz. Boczek kroimy w małą kostkę lub paseczki. Smażymy go na dużej patelni przez ok. 2 minuty (jeśli jest tłusty – na suchej, jeśli nie – na odrobinie oliwy z oliwek). Ugotowany, gorący makaron dodajemy do boczku i zdejmujemy patelnię z ognia. Po ok. 30 sekundach powoli wlewamy do makaronu masę jajeczną i energicznie mieszamy uważając, aby jajka nie ścięły się od dna gorącej patelni. Samo ciepło makaronu powinno ugotować jajka, a sos powinien zgęstnieć. Jeśli jest płynny, wstawiamy patelnię na bardzo mały ogień, na krótką chwilę, cały czas mieszając do zgęstnienia sosu. Podajemy od razu.

Spaghetti carbonara - przepis


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

33 Odpowiedzi na Spaghetti carbonara

  1. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    O tak, bardzo lubię carbonare. :)) Pyszne danie!

  2. Patyska napisał/a:

    Klasyka, ale pycha 🙂

  3. Dzikowiec napisał/a:

    Mmm… aż czuję ten zapach!

  4. Klaudia napisał/a:

    Mniam.. pyszna klasyka

  5. lovingit.pl napisał/a:

    Ooo, nareszcie jakiś sensowny przepis na carbonarę!! Wielki dzięki! 🙂 Lubię ją nawet bardziej niż tradycyjne spaghetti po bolońsku 😉 Pozdrawiam 🙂

  6. Nashelly napisał/a:

    Uwielbiam carbonarę – bo wbrew pozorom jest to dość lekki makaron, a jaki pyszny 😉 I też dodaję zawsze trochę śmietanki :>

  7. lutka40 napisał/a:

    Oj lubię , i to bardzo

  8. Kokilka napisał/a:

    ja robiłam wersję klasyczną, na samych żółtkach bez śmietanki 😉 wyszło pyszne

  9. madlene17 napisał/a:

    Zamawiam taki talerz spaghetti jutro na obiad:)

  10. Marek napisał/a:

    Pyszne i proste danie kuchni włoskiej 🙂 Polecam po ciężkim i długim dniu w pracy

  11. Mniam, jedno z moich ulubionych dań 🙂

  12. Salvador Dali napisał/a:

    ooo.. zawsze ciekawił mnie smak, ale boję się, że wyjdzie za tłusto :O
    Ale wygląda super;D

    • Natalia napisał/a:

      Na pewno nie jest dietetyczne, ale nie jest też bardzo tłuste – boczek się wytapia, można zesmażyć go na chrupiąco, a śmietanki jest bardzo mało (a można z niej zrezygnować). Danie jest po prostu sycące, ale tak pyszne, że raz na jakiś czas warto sobie na nie pozwolić 🙂

  13. xcookiemonsterx napisał/a:

    Mmmmm jak to zachęcająco wygląda, z wielką chęcią bym wciągnęła jedną porcyjkę a może i więcej 🙂

  14. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Uwielbiam carbonarę:)! Robię ją troszkę inaczej… na samej śmietanie i z czosnkiem.

  15. Fabryka Pomysłów napisał/a:

    pycha! ja swoją robię bardziej na studencką kieszeń, bo ze zwykłym serem żółtym i też ze śmietaną:)

  16. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Uwielbiam, choć cała porcja jakoś nigdy mi się nie mieści, bo to bardzo sycące danie 🙂

  17. Asia napisał/a:

    Też takie robię. Pyszności 🙂

  18. Ola in the kitchen napisał/a:

    Mniam! Uwielbiam tak przyrządzony makaron 😀

  19. iza napisał/a:

    kiedyś robiłam; cos mi nie wyszło, ale Twoje danie wygląda bardzo apetycznie że chyba znów spróbuję zrobić

  20. Trzy cytryny napisał/a:

    Ale mam na to ochotę! Kocham Twoje makarony!

  21. Żaklina Michałowska napisał/a:

    Dawno nie jadłam dobrej carbonarry, spróbuję twój przepis. Zawsze podoba mi się to w makaronach, że powstają z nich dania szybkie i sycące.

  22. Antolka napisał/a:

    mmm uwielbiam domowe spaghetti. Ja robię troszkę inaczej ale spróbuje skorzystać z Twojego przepisu.

  23. antolka napisał/a:

    Jestem miłośniczką kuchni włoskiej, a domowe spaghetti, carbonara czy bolognese są fenomenalne. Wydaje mi się, że Twój przepis napewno się sprawdzi, jutro go wypróbuję:D

  24. Rose napisał/a:

    Robiłam carbonarę z tego przepisu dwa razy – za każdym wyszła świetna. I co najważniejsze, dużo lepsza od tej, którą jadłam w restauracji nad morzem. Zraziło mnie to danie na tyle, że już nigdy nie chciałam zjeść go ponownie. Jednak skusił mnie twój przepis i nie żałuję 🙂 Jeszcze na pewno nie raz do niego wrócę, bo jest fenomenalny!

  25. Maja napisał/a:

    Taką klasykę to ja lubię 😉 Co prawda robię trochę inaczej, ale Twoje danie wygląda równie pysznie.

  26. Domowe napisał/a:

    Twoje klasyczne Carbonara jest wyśmienite. Szybkie i sycące i przede wszystkim poezja 🙂

  27. Toki napisał/a:

    Noo.. trzeba przyznać, że naprawdę przepis super. Ja dodałem od siebie duszona, drobno posiekana cebulę i czosnek.

  28. majpra napisał/a:

    Na ile porcji jest ten przepis?

  29. Iga z Dietmap napisał/a:

    Pomimo, że klasyczny włoski przepis ogranicza się do jajek, parmezanu i boczku lubię również tę wersję z dodatkiem śmietany 🙂

  30. Mirka napisał/a:

    Takie właśnie proste spaghetti jest najlepsze, super przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)