Sos tatarski

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (3 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...Loading...

Sos tatarski - przepisSos tatarski to sos majonezowy, który kojarzy mi się z każdymi Świętami. Doskonale pasuje do jajek i pieczeni wielkanocnych, ale także do ryb, pieczonych pierogów oraz kulebiaków bożonarodzeniowych. Zazwyczaj go kupujemy – choć zrobienie domowego jest bardzo proste, a otrzymany w ten sposób sos jest znacznie smaczniejszy (ilość dodatków w sosie kupnym jest znikoma!). Najlepiej użyć do niego własnego wyrobu majonezu, ogórków lub grzybków – choć te gotowe także świetnie się sprawdzą. Polecam przygotowanie domowej wersji sosu tatarskiego na najbliższe Święta. Składniki na dość sporą, rodzinną porcję.

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 8 dużych ogórków konserwowych (ok. 100 g)
  • 1 mały słoik marynowanych pieczarek (170 g po odsączeniu)
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 6 łyżek majonezu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • szczypta cukru

Ugotowane i obrane jajka, ogórki oraz pieczarki bardzo drobno kroimy lub rozdrabniamy w blenderze. Szczypiorek siekamy. Majonez należy rozmieszać ze śmietaną, jogurtem i musztardą, a także solą, cukrem i pieprzem. Dodajemy sos do pozostałych składników i dokładnie mieszamy. Podajemy do pieczonych mięs i ryb, kanapek, jajek oraz słonych wypieków drożdżowych. Przechowujemy zamknięty w słoiku w lodówce do 5 dni. Najlepszy jest po kilku godzinach, gdy wszystkie smaki dokładnie się „przegryzą”.

Domowy sos tatarski - przepis

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

21 Odpowiedzi na Sos tatarski

  1. Patyska napisał/a:

    Lubię! Ale że do kulebiaka dobry… no no, muszę spróbować :)

  2. veggie napisał/a:

    U nas w domu nie było takiej tradycji, więc nie popsułam sobie smaku kupnym i od razu mogę przystąpić do produkcji takiego pysznego, domowego :-)

  3. ELA.M napisał/a:

    Przyznam się że jeszcze nie jadłam sosu tatarskiego:(

  4. Ania napisał/a:

    kupny bardzo lubię, a domowego jeszcze nie robiłam, a zapewne o wiele lepszy:) u mnie przeważnie na Wielkanoc, lubię do wędlin domowej produkcji:)

  5. Łucja napisał/a:

    Uwielbiam, u mnie w domu też stale gości na stołach, ale my robimy troszkę inaczej i nigdy nie kroimy jajek do sosu, jedynie przekrawamy ja na pół, Już któryś raz spotykam na blogu tą wersję a to chyba znak by przedstawić swoją :)

  6. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Bardzo lubię. Nawet w lodówce zalegają śledzie w sosie tatarskim;))

  7. Salvador Dali napisał/a:

    no szczerze przyznam, że nie miałam okazji jeść.. Nigdy.. U mnie na Boże Narodzenie to tylko majonez, a na Wielkanoc chrzan z jajkiem..
    Ale tatarskiego nie znam!

  8. Taki domowy sos jest nie dość, ze dużo smaczniejszy to na dodatek dużo zdrowszy niż ten ze sklepu :) Świetny! Pozdrawiam

  9. lutka40 napisał/a:

    Domowy ,i z takimi dodatkami musi byc przepyszny

  10. Pyszna wersja sosu, i znakomity do ryb :)

  11. Magda C. napisał/a:

    Uwielbiam! Szczególnie taki swojski :)

  12. krysiaaaaa napisał/a:

    Witam szukałam jak sie robi sos tatarski jadłam go kiedys i zapadł mi głebikow pamieci…..i po latach chce go odkurzyc. Robiła go meza ciocia ….?teraz juz nie moge sie zapytac bo juz odeszła …..Dziekuje ze sa osoby ktore robia chocby sos tatarski .Chce zabrac tenze sos na wigilie moze innym tez przypadnie do gudtu. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)