Śnieżne kule czyli maślane ciasteczka z migdałami

Śnieżne kuleNiespodziewanym gościom wypada podać do kawy czy herbaty choćby ciasteczko. Ale przecież nie będziemy ich piec codziennie! Śnieżne kule to ciasteczka, które im dłużej leżą, tym są smaczniejsze. Wystarczy zamknąć je w słoiku i oczekiwać na gości – mogą sobie leżakować nawet do 3 tygodni. Jednak rzadko zdarza im się tyle dotrwać – regularnie znikają 🙂 Polecam też jako prezent dla kogoś bliskiego – wystarczy ładnie opakować słoiczek. Same ciasteczka są mocno kruche, przyjemnie migdałowo-maślane  i idealnie łączą się z ciepłą herbatą.

Składniki:

  • 220 g masła
  • 5 łyżek cukru pudru + do posypania
  • 350 g mąki
  • 1 żółtko
  • 120 g mielonych migdałów

Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtko, mąkę i migdały – cały czas ucierając. Wyrabiamy chwilę ręką. Zawijamy w folię i wkładamy na 20 minut do lodówki. Z ciasta formujemy kule wielkości orzecha włoskiego i układamy na wyłożonej papierem blasze. Musimy zachować odstępy, bo urosną. Powinno być około 30 kul. Piekarnik nagrzewamy do 190ºC, pieczemy 20 minut. Wystudzone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem. Wkładamy warstwami do słoika i każdą posypujemy cukrem ponownie.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

14 Odpowiedzi na Śnieżne kule czyli maślane ciasteczka z migdałami

  1. mojetworyprzetwory napisał/a:

    Jakie śliczne! Pięknie i pysznie wyglądają;)

  2. Dzikowiec napisał/a:

    Mmmm! Ależ one apetycznie wyglądają! Hehe, tak intensywnie myślałam o tym cudownym chlebku bez zagniatania, że aż nazwałam swój dzisiejszy post nazwą Twojego bloga 🙂 Mam nadzieję, że wybaczysz 🙂

    • Natalia napisał/a:

      Bardzo się cieszę! popieram wszystkie przepisy, które są poezją smaku 😀

  3. Maggie napisał/a:

    Pysznie wygladaja. Chcialabym byc twoim niespodziewanym gosciem 🙂

  4. Patyska napisał/a:

    To może… wpadnę na herbatkę 😉
    Prześliczne, na pewno pyszne – po diecie zrobię.

  5. Natalia napisał/a:

    Maggie, Patyska – zapraszam 😉 Zawsze się coś znajdzie 😀

  6. Iza napisał/a:

    bardzo ładnie wyglądają

  7. ewa napisał/a:

    Jadłam, polecam. Są wspaniałe!

  8. asia napisał/a:

    a ile cukru????????????

  9. Asia napisał/a:

    Smakowicie wyglądają, planuję zrobić. Pytanie tylko: „Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtko, mąkę i migdały – cały czas ucierając. ” – ucieramy w mikserze? A potem dopiero wyrabiamy chwilę ręką, tak? Bardzo proszę o pomoc 😉 Dzięki.

  10. Aga napisał/a:

    Upieklam dzisiaj i z pewnoscia jutro tez je upieke:)…..kiedy przygotowalam maslo, make i jajo….otworzylam szuflade i wtedy uswiadomilam sobie,ze nie mam juz mielonych migdalow i zastapilam je wiorkami kokosowymi:)….trudno jest nie siegac po nie:)…..dziekuje za przepis:))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)