Pstrągi w panierceA może ryba na obiad? Dziś proponuję smażone w całości pstrągi. Pachnące aromatycznym koperkiem z dodatkiem chrupiącej, ciastowej panierki. Wspaniale sprawdzą się na rodzinny obiad – ryba jest bardzo delikatna. Warto podać pstrągi z surówką – np. z kapusty. Ja mam do nich wyjątkową słabość – przypominają mi ferie spędzane w dzieciństwie w Zakopanem 🙂

Składniki:

  • 4 pstrągi
  • pęczek koperku
  • sok z cytryny + 2 plasterki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • zimna woda
  • sól
  • pieprz

Pstrągi należy oczyścić nożem z łusek, a następnie namoczyć w wodzie przez ok. pół godziny. Pstrągi osuszamy, a następnie solimy, pieprzymy i okrapiamy sokiem z cytryny z każdej strony oraz w środku. Do środka wkładamy łyżeczkę masła, pół plasterka cytryny i kilka gałązek koperku z łodygami.  Przygotowujemy panierkę z jajka, odrobiny soli i obu mąk – dolewamy do niej tyle bardzo zimnej wody, aby uzyskać konsystencję ciasta gęstszego niż naleśnikowe. Pstrągi należy umoczyć w panierce w całości i smażyć w dość głębokim tłuszczu do zarumienienia. Aby były bardziej chrupiące można dodatkowo zapiec pstrągi przez 5 minut w piekarniku.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!