Smażone pstrągi w cieście

Pstrągi w panierceA może ryba na obiad? Dziś proponuję smażone w całości pstrągi. Pachnące aromatycznym koperkiem z dodatkiem chrupiącej, ciastowej panierki. Wspaniale sprawdzą się na rodzinny obiad – ryba jest bardzo delikatna. Warto podać pstrągi z surówką – np. z kapusty. Ja mam do nich wyjątkową słabość – przypominają mi ferie spędzane w dzieciństwie w Zakopanem 🙂

Składniki:

  • 4 pstrągi
  • pęczek koperku
  • sok z cytryny + 2 plasterki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • zimna woda
  • sól
  • pieprz

Pstrągi należy oczyścić nożem z łusek, a następnie namoczyć w wodzie przez ok. pół godziny. Pstrągi osuszamy, a następnie solimy, pieprzymy i okrapiamy sokiem z cytryny z każdej strony oraz w środku. Do środka wkładamy łyżeczkę masła, pół plasterka cytryny i kilka gałązek koperku z łodygami.  Przygotowujemy panierkę z jajka, odrobiny soli i obu mąk – dolewamy do niej tyle bardzo zimnej wody, aby uzyskać konsystencję ciasta gęstszego niż naleśnikowe. Pstrągi należy umoczyć w panierce w całości i smażyć w dość głębokim tłuszczu do zarumienienia. Aby były bardziej chrupiące można dodatkowo zapiec pstrągi przez 5 minut w piekarniku.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

9 Odpowiedzi na Smażone pstrągi w cieście

  1. Natalia - Poezja Smaku Ewa napisał/a:

    Wyglądają pysznie tak jak pstrągi kibica!

  2. Natalia - Poezja Smaku karmel-itka napisał/a:

    cudowne te Twoje pstrągi. pycha.

  3. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Doskonała ryba na obiad 🙂 Choć również smakuje na zimno, szczególnie faszerowana, pozdrawiam 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Oj, pstrągi – uwielbiam! Mnie też kojarzą się z Zakopanem. Może nie z dzieciństwem, bo w dzieciństwie tam nie jeździłam,ale zawsze kiedy tam jestem – pstrąg obowiązkowy. Aż zatęskniłam.
    Pozdrawiam:)

  5. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    Ja za rybkami nie przepadam, ale reszta rodziny chętnie by takiego pstrąga pochłonęła ze smakiem 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku szarlotek napisał/a:

    Aż jęknęłam z zazdrości 🙂 Normalnie serwujesz pyszności nad pysznościami 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Mariola napisał/a:

    Kupiłam w lidlu świeże pstrągi i szukam fajnego przepisu a ten wydaje się by prosty i bardzo fajny,pieczona rybka jest najlepsza.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)