Smażona mielona wołowina z brokułami

Smażona mielona wołowinaPo pracy wybieram dania szybkie, które mogę przygotować błyskawicznie. Taka jest właśnie smażona mielona wołowina z brokułami – danie typu stir-fry. Wszystko można przygotować w czasie, gdy ryż się gotuje (a ryż jaśminowy czy basmati gotuje się zaledwie 10 minut!). Do dania możecie dodać także inne warzywa, np. por czy paprykę – będzie równie pysznie.

Smażona mielona wołowina z brokułami (4 porcje):

  • 500 g mielonej wołowiny (udziec)
  • 400 g ryżu jaśminowego lub basmati
  • 1 brokuł
  • 1 mała marchewka
  • pęczek dymki
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru starty na tarce
  • 1 papryczka chilli (bez pestek) – można pominąć
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub kukurydzianego
  • garść ziaren sezamu
  • sól morska

Sos tajski:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z limonki

Brokuł dzielimy na różyczki. Marchewkę skrobiemy i obieraczką do jarzyn tworzymy paski. Różyczki brokuła i paski marchewki wkładamy do garnka, solimy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez dwie minuty. Przelewamy zimną wodą. Ryż gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Dymkę kroimy na plasterki lub półplasterki (zostawiając trochę posiekanego szczypioru do dekoracji). Chilli pozbawiamy pestek i drobno siekamy. Czosnek wyciskamy, imbir trzemy na tarce o drobnych oczkach.

W woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną dymkę, pokrojone chilli, wyciśnięte ząbki czosnku i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Przesmażamy przez minutę, po czym dodajemy mielone mięso. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż całkowicie zmieni kolor. Dodajemy brokuły i marchewkę. W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu. Wlewamy całość do mięsa. Smażymy jeszcze minutę, często mieszając. Podajemy z ugotowanym ryżem, posypane ziarnami sezamu i odłożonym szczypiorem. Ja dodatkowo posypałam chilli, które bardzo lubimy.

Smażona mielona wołowina


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

12 Odpowiedzi na Smażona mielona wołowina z brokułami

  1. Salvador Dali napisał/a:

    ooo.. wołowiny tak podanej jeszcze nie próbowałam.. i wystarczy mi zaledwie 10-15 minut?
    To danie ideał :)

  2. iza napisał/a:

    ale fajne danie

  3. Marzena napisał/a:

    Cudowne danie. Musi być pyszne i bardzo aromatyczne. Zdecydowanie moje smaki :-)

  4. Szybki obiad- to lubię! :)

  5. Danie pełne smaków i aromatów :)

  6. Sylwia napisał/a:

    Świetne danie! Lubię azjatyckie smaki! :)

  7. Królowa Karo napisał/a:

    Ja bardzo lubię takie szybkie dania, więc zapisuję do wykorzystania.

  8. Magda C. napisał/a:

    Wygląda absolutnie genialnie! Chętnie bym zjadła :)

  9. Ania napisał/a:

    danie w moim stylu :) na szybki obiad po pracy idealne :)

  10. Ania - CulinaryIsland napisał/a:

    Cudownie to wygląda :) Bardzo szybkie, piękne danie!

  11. Łukasz napisał/a:

    Sok z limonki, kupny czy lepiej własnej roboty?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)