Serek ananasowo-orzechowyKolejne śniadanie na słodko, tym razem z użyciem poczciwego białego sera. Doskonale komponują się z nim chrupiące orzechy włoskie, a puree z ananasa nadaje mu słodyczy. Takie śniadanie dodaje mnóstwa energii. Do serka możemy użyć zarówno świeżego pieczywa jak i chrupkiego. Świetnie sprawdzi się też jako masa do przełożenia naleśników.

Składniki:

  • 250 g białego, chudego sera
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki lub jogurtu
  • 2 plastry ananasa z puszki
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • miód – wg preferencji
  • garść pokrojonych lub startych orzechów włoskich

Do melaksera lub blendera wrzucamy ananasa i rozdrabniamy go na puree. Dodajemy do niego ser oraz jogurt lub śmietankę. Rozdrabniamy ponownie (jeśli nie mamy blendera, rozgniećmy ser widelcem, a ananasa drobno pokrójmy). Dodajemy cukier wanilinowy i syrop klonowy – dokładnie mieszamy. Próbujemy i dosładzamy miodem według naszego smaku. Na końcu wrzucamy orzechy. Możemy udekorować serek lub kanapki ananasem lub połówkami orzechów.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!