Skrzydełka to wspaniała alternatywa dla piersi z kurczaka – są tanie, łatwo się je przyrządza i świetnie smakują. Jedyną ich wadą jest sposób jedzenia – najlepiej porzucić widelec i nóż, na rzecz jedzenia ich rękami. Dzisiejsze skrzydełka są bardzo aromatyczne z wyczuwalnym łagodnie-ostrym smakiem curry (ale bez przesady, danie nadaje się na obiad rodzinny). Pyszności. Ja podałam je z beztłuszczowymi frytkami, ponieważ pieką się w piekarniku mniej więcej tyle samo.
Składniki:
- ok. 10 skrzydełek z kurczaka
- 3 czubate łyżeczki czerwonej pasty curry (do kupienia w „dziale chińskim”, w słoiczku)
- 2-3 łyżeczki miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego lub pół łyżeczki soli
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- pół łyżeczki startego imbiru
- szczypta pieprzu
Skrzydełka dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. W dużej misce mieszamy do połączenia wszystkie pozostałe składniki, które stworzą marynatę. Skrzydełka wrzucamy do marynaty i dokładnie obtaczamy tak, aby każdy kawałek mięsa miał na sobie przyprawy. Skrzydełka zostawiamy w marynacie na co najmniej 20 minut. Następnie układamy równomiernie na blasze do pieczenia. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy pół godziny w 190ºC, a następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 20-25 minut. Gotowe skrzydełka możemy dla ozdoby posypać sezamem i pokrojonym porem.
Widzę, że tak jak u mnie – beztłuszczowe frytki królują na stole 🙂 Mmm i te skrzydełka z curry! Obiad idealny!
Oj, królują! Szczególnie jak mam mięsko, które piecze się dokładnie tyle co one 🙂
Wyglądają bardzo chrupiąco i smakowicie:))
Wyglądają bardzo chrupiąco, kusząco i pysznie. Pysznie doprawione 🙂
Czy mozna ta opcje przyraw wykorzystac do nozek(palek) z kurczaka?Ile czasu wtedy piec? Danie wyglada super,ale skrzydelka maja malo mieska jak dla mnie 🙂
Pewnie, że można! Całe udka trzeba piec ok. godzinę, pałki ok. 30-40 min. (w zależności od wielkości). Ja piekłam podobnie także żeberka – one pieką się najdłużej ok. 1,5 godziny.
Akurat w sam raz dla mojego M 😉
wygląda smakowicie na pewno wypruję.
pozdrawiam Adam
Bardzo lubię ostre skrzydełka;) Będę musiała zakupić pastę curry i kiedyś je zrobić;)
Ja chyba jednak zostanę przy kurczakowych cyckach, ale chętnie przyprawię je tak ja Ty te skrzydełka 🙂
zostało mi trochę pasty curry i nie wiedziałam do czego ją wykorzystać, teraz już wiem 🙂
Wyglądają na bardzo, bardzo pyszne! 🙂
Takich ostrych to raczej nie jadam,ale raz bym się chetnie skusiła 🙂
Chciałam zapytać czy ułożyć je na takiej blaszce do pieczenia z piekarnika bez żadnego tłuszczu? 🙂
Najlepiej wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia
Czy ten przepis miałby sens również bez miodu? Pozdrawiam