Skrzydełka z kurczaka na ostroSkrzydełka to wspaniała alternatywa dla piersi z kurczaka – są tanie,  łatwo się je przyrządza i świetnie smakują. Jedyną ich wadą jest sposób jedzenia – najlepiej porzucić widelec i nóż, na rzecz jedzenia ich rękami. Dzisiejsze skrzydełka są bardzo aromatyczne z wyczuwalnym łagodnie-ostrym smakiem curry (ale bez przesady, danie nadaje się na obiad rodzinny). Pyszności. Ja podałam je z beztłuszczowymi frytkami, ponieważ pieką się w piekarniku mniej więcej tyle samo.

Składniki:

  • ok. 10 skrzydełek z kurczaka
  • 3 czubate łyżeczki czerwonej pasty curry (do kupienia w „dziale chińskim”, w słoiczku)
  • 2-3 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego lub pół łyżeczki soli
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • pół łyżeczki startego imbiru
  • szczypta pieprzu

Skrzydełka dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. W dużej misce mieszamy do połączenia wszystkie pozostałe składniki, które stworzą marynatę. Skrzydełka wrzucamy do marynaty i dokładnie obtaczamy tak, aby każdy kawałek mięsa miał na sobie przyprawy. Skrzydełka zostawiamy w marynacie na co najmniej 20 minut. Następnie układamy równomiernie na blasze do pieczenia. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy pół godziny w 190ºC, a następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 20-25 minut. Gotowe skrzydełka możemy dla ozdoby posypać sezamem i pokrojonym porem.

Skrzydełka z kurczaka na ostro

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!