Skrzydełka z kurczaka na ostro

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (6 głosów, średnia: 4,17 z 5)
Loading...Loading...

Skrzydełka z kurczaka na ostroSkrzydełka to wspaniała alternatywa dla piersi z kurczaka – są tanie,  łatwo się je przyrządza i świetnie smakują. Jedyną ich wadą jest sposób jedzenia – najlepiej porzucić widelec i nóż, na rzecz jedzenia ich rękami. Dzisiejsze skrzydełka są bardzo aromatyczne z wyczuwalnym łagodnie-ostrym smakiem curry (ale bez przesady, danie nadaje się na obiad rodzinny). Pyszności. Ja podałam je z beztłuszczowymi frytkami, ponieważ pieką się w piekarniku mniej więcej tyle samo.

Składniki:

  • ok. 10 skrzydełek z kurczaka
  • 3 czubate łyżeczki czerwonej pasty curry (do kupienia w „dziale chińskim”, w słoiczku)
  • 2-3 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego lub pół łyżeczki soli
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • pół łyżeczki startego imbiru
  • szczypta pieprzu

Skrzydełka dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. W dużej misce mieszamy do połączenia wszystkie pozostałe składniki, które stworzą marynatę. Skrzydełka wrzucamy do marynaty i dokładnie obtaczamy tak, aby każdy kawałek mięsa miał na sobie przyprawy. Skrzydełka zostawiamy w marynacie na co najmniej 20 minut. Następnie układamy równomiernie na blasze do pieczenia. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy pół godziny w 190ºC, a następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 20-25 minut. Gotowe skrzydełka możemy dla ozdoby posypać sezamem i pokrojonym porem.

Skrzydełka z kurczaka na ostro

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

12 Odpowiedzi na Skrzydełka z kurczaka na ostro

  1. Dzikowiec napisał/a:

    Widzę, że tak jak u mnie – beztłuszczowe frytki królują na stole :) Mmm i te skrzydełka z curry! Obiad idealny!

    • Natalia napisał/a:

      Oj, królują! Szczególnie jak mam mięsko, które piecze się dokładnie tyle co one :)

  2. Elexis napisał/a:

    Wyglądają bardzo chrupiąco i smakowicie:))

  3. Samantha napisał/a:

    Wyglądają bardzo chrupiąco, kusząco i pysznie. Pysznie doprawione :)

  4. alciuszek napisał/a:

    Czy mozna ta opcje przyraw wykorzystac do nozek(palek) z kurczaka?Ile czasu wtedy piec? Danie wyglada super,ale skrzydelka maja malo mieska jak dla mnie :)

    • Natalia napisał/a:

      Pewnie, że można! Całe udka trzeba piec ok. godzinę, pałki ok. 30-40 min. (w zależności od wielkości). Ja piekłam podobnie także żeberka – one pieką się najdłużej ok. 1,5 godziny.

  5. Asia napisał/a:

    Akurat w sam raz dla mojego M ;-)

  6. szczepanskiadam napisał/a:

    wygląda smakowicie na pewno wypruję.
    pozdrawiam Adam

  7. Aneta napisał/a:

    Bardzo lubię ostre skrzydełka;) Będę musiała zakupić pastę curry i kiedyś je zrobić;)

  8. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Ja chyba jednak zostanę przy kurczakowych cyckach, ale chętnie przyprawię je tak ja Ty te skrzydełka :)

  9. Klaudia napisał/a:

    zostało mi trochę pasty curry i nie wiedziałam do czego ją wykorzystać, teraz już wiem :)

  10. Majana napisał/a:

    Wyglądają na bardzo, bardzo pyszne! :)
    Takich ostrych to raczej nie jadam,ale raz bym się chetnie skusiła :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)